Stat büyürse Beşiktaş’ta çevre biter

Kamuoyunda tepkilere neden olan Beşiktaş İnönü Stadı’nın genişletilmesi projesiyle ilgili Afet Eğitim ve Araştırma Merkezi bir rapor hazırladı: Stat genişletilirse Beşiktaş’ta çevre büyük zarar görecek.

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (AFAM) Beşiktaş İnönü Stadı ile ilgili raporu tamamlandı. Raporda, İnönü Stadı’nın yerine daha büyük bir stadın yapılması durumunda Beşiktaş’taki yeşil alanların ve stadın altındaki arkeolojik eserlerin zarar göreceği bildirildi.

Beşiktaş Kulübü’nün hazırlattığı projeye göre, yeni stat 42 bin kişilik bir kapasiteye sahip olacak. Üstünün açılır-kapanır olarak tasarlandığı stadın genişletilmesi için Maçka Parkı’nın arazisi kullanılacak.

Raporu Taraf’a değerlendiren Aydın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Kubilay Kaptan, stadın büyütülmesi durumunda oluşacak baskının çevredeki mevcut tarihî yapıları tehdit edeceğini belirterek, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Stat kapasitesi büyütülmemeli

AFAM’ın raporunda İnönü Stadı’nın genişletilmesiyle ilgili sakıncalar şöyle sıralandı: “İnönü Stadı tescilli eser. Koruma alanında yer alıyor. Zemini tarihî eserlerle dolu, kazı yapılması durumunda bölgenin tarihî dokusu zarar görebilir. Stadın genişletilmesi sadece stadın kendisini değil, Dolmabahçe Sarayı’nın da görünüşünü bozar. Yenileme projesi stadın altından ve yanından geçen tarihî kanalları bozabilir. Olası bir depremde stat kısmi olarak çökebilir. Bu durum, yapılan incelemelerde tesbit edildi. Yapıyı oluşturan betonun ve demirin zamanla aşırı nem, tuzlu ortam ve dinamik yükler nedeniyle yük kapasiteleri azaldı. Mevcut yapısı bile öngörülen yükleri taşımakta zorlanırken, stadın kapasitesinin büyütülmesi mümkün değildir.”

Zemin kuzeye kaydırılacak

Raporda yeni statla ilgili bilgiler de yer aldı. Kapasitesinin 42 bin kişi olacağı belirlenen stadın özellikleri şöyle açıklandı: Kapasite 42 bin kişi olacak. Tavan tamamen açılıp kapanabilecek. Maçka Parkı stada dâhil edilecek. Stadın zeminini 40 metre kuzeye kaydırılarak deniz tarafındaki eski açık tribünün iç tarafı amfi tiyatro olacak. Proje bünyesinde alışveriş merkezi ile kapalı otopark da bulunuyor. Ayrıca raporda Anıtlar Kurulu ve İstanbul İl Turizm Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar sonucunda stadın altından geçen dehlizin turizme kazandırılacağı da ifade edildi.

Depremde stadın bir kısmı çökebilir

Doç. Dr. Kubilay Kaptan, çalışmayı üç ayda tamamladıklarını söyledi. Stadın paha biçilemez bir yerde olduğunu belirten Kaptan şöyle devam etti: “Mevcut hali bile tehlikedeyken stadın daha da büyütülmesi risk oluşturacak. Stat yıllardan beri kullanıldığından yapı malzemelerinin de yıprandığını tesbit ettik. Dolayısıyla kapasitesinin artırılması imkânsız. Büyük ve kapsamlı bir stat yapılması çevredeki tarihî yapılar için de risk oluşturacaktır. Çünkü oluşacak baskı başta Dolmabahçe Sarayı ve diğer tarihî yapıları denize doğru itmeye başlayacak. Bizce en uygun formül, stadın yerinde aynı kapasitede yenilenmesi. Yoksa stat bölge için risk oluşturacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın