9 Temmuz 2018 tarihinde, Arkitera Mimarlık Merkezi’nde, jüri üyelerinin tümünün katılımı ile gerçekleşen toplantıda yarışmaya gönderilen 20 proje değerlendirildi, 4 adet eşdeğer ödül ve 2 adet eşdeğer mansiyon ödülü verildi.
Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından 2004 yılından beri düzenlenen ve bu yıl 15inci kez ilan edilmiş olan SteelPRO 2018 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması sonuçlandı.
Yarışmaya teslim edilen 20 proje, 9 Temmuz 2018 Pazartesi günü Arkitera Mimarlık Merkezi’nde bir araya gelen jüri üyeleri Ahmet Alataş (jüri başkanı), Ece Ceylan Baba, Onur Güleç, Selçuk İz ve Salih Küçüktuna tarafından değerlendirildi.
Toplam 3 eleme sonucunda 4 adet eşdeğer ödül ve 2 adet eşdeğer mansiyon ödül dağıtılan yarışmanın jüri değerlendirme raporu, kimlik tespit tutanağı ve sıra no. ve rumuz tutanağını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz:
SteelPRO 2018’in ödül töreni ve kolokyumu, 25 Ekim 2018 tarihinde Istanbul Marriott Hotel Asia’da düzenlenecek olan 19. Yapısal Çelik Günü esnasında gerçekleşecek.
Aşağıdaki ödüller, kimlik tespit tutanağına uygun olarak sıra numaralarına göre sıralanmıştır:
Proje alanı Hindistan’ın Mumbai şehrinde Elphinstone İstasyonunun bulunduğu arazidir. Bölgedeki bu yoğun kullanım, bir üst yapı ve kamusal alan gereksinimini beraberinde getirmektedir. Ülke nüfusunun fazla olması ve düzensiz ve yetersiz yerleşim kamusal mekanlarda izdihama yol açmaktadır. Yapılan dikey yerleşke ile izdihamı engellemek aynı zamanda şehrin doğu ve batı yakasındaki insanların etkileşimini de artıracak sosyal mekanlar üretilmesi amaçlandı.
Süleyman Eyigün (Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Şule Şimşek (Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Alper Şevik (Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)
Sym-Space yani ‘simbiyoz mekan’ olarak adlandırılan projede de fikir; metropol bölgelerin merkezinde kent-mekan sorunlarına çözüm getirebilen ve mevcut zemin kottaki kamusallığı dikeyde sirküle edebilen bir yapı kurgulanmasıdır. Proje sürecinin başında yapılan tartışmalar, amaç-sonuç bağlamında önerilen fikirler ve senaryoya olan yaklaşım sonucunda, İtalya’nın kuzey-doğu sınırında konumlanan Trieste kentindeki eski terminal yapısı proje alanı olarak seçilmiştir.
Ferhat İbrahimoğlu (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Muhammed Fatih Kahveci (İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)
İstanbul’da yapılacak projelerin kuşlara olan etkileri göz önüne alındığında gerek göçmen gerekse yerli kuşlar bu projelerden olumsuz etkilendiği görülüyor. Yapılan tasarımda temel amaç bu problemlere çözüm getirmektir. Düşey habitat için seçilen lokasyonları ise orman yangınları için açılan yollar üzerine, göl ve sulak arazilerin aktif olduğu bölgeler oluşturuyor. Düşey habitatın taşıyıcısı ve malzemelerin çelik olması, bağlantı noktalarının doğru çözümlenmesi, söküp takma noktasında ve geri kullanım noktasında sürdürülebilir bir yapı olmasına katkı sağlamaktadır.
Muhammed Yılmaz (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Hüseyin Karameşe (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Alp Eren Özalp (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Şevgin Hekimoğlu (Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)
Arş. Gör. S. Serkan Ustaoğlu
Arş. Gör. Mehmet Ozan Yılmaz
İstanbulda, nüfus artışı ile birlikte kentin ihtiyaçlarına karşılık verecek boş alanlar kalmadı. İstanbul’da alan gerektiren 3 ihtiyaç vardır. Fakat bu ihitiyaçlara karşılık verecek yerler hep bina ile dolmuştur. Yapı, tasarlanmış rekreasyon alanları, mahalle pazarı ve afet toplanma alanları ihtiyaçlarına karşılık vermek üzere Bakırköy’de tasarlanmıştır. Dikey yerleşke denince akla ilk gelen katlardan oluşan yapılardır fakat bu yapı bir apartman gibi katlardan değil, rampalardan oluşmaktadır. Yaşadığımız ve çalıştığımız iş yeri hatta zaman geçirmek için gittiğimiz çarşılar, AVM’ler bile üst üste katlardan oluşmaktadır. Bu yapı aslında 0 kotunun dikeyde ötelenmiş halidir. O kotu demek, yaşam kotu demektir. Geçişler, yollar, oturma alanları…
Mert Topaloğlu (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Özge Türedi (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Muhammed Said Parlak (Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)
‘Vertical Street’ aslında bir dikey şehir projesidir. Günümüzde gelişen kentler yatayda yayılmaktan çok yükselmektedir. Fakat bu yükseklik beraberinde insan – çevre ilişkisini düşürmekte ve insanı asosyal bireyler haline getirmektedir. Vertical Park bu sığ düşünceyi ortadan kaldırarak insanın insanla, çevreyle ve doğayla olan ilişkisini arttırabilmek amacıyla tasarlanmış ve bu mantığı yapının tüm alanlarına yerleştrimiştir. Vertical Street bir dikey sokak projesidir.
Abdullah Pekemen (Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü)
Oguz Kaan Kızgın (Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)
Hale Sinirlioğlu
Proje alanı olarak Hong Kong, Kowloon, Walled City Park seçilmiştir. Dünya üzerinde başka bir örneği olmayan ve kent belleğinde yer etmiş bu dokunun yok edilmesine tepki göstermek, mevcut parkın üzerinde anıt niteliğinde katmanlaşan yeni bir yapı önermek, bu projenin temel kaygısıdır. Projenin anıtsal bir nitelik taşıması, ve Walled City’nin insanların hafızasına kazınmış ‘geçilemezlik’ özelliğini yansıtması hedeflenmiştir. Bu da konsept fikri olan ‘Upside Town’ kentsel hayatı ters çevirmek, düşüncesini ortaya çıkarmıştır.
Duygu Damla Ayhan (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü)
Aslı Kursun (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü)
Tunç Deniz Uludağ (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Bölümü)
Sym-Space yani ‘simbiyoz mekan’ olarak adlandırılan projede de fikir; metropol bölgelerin merkezinde kent-mekan sorunlarına çözüm getirebilen ve mevcut zemin kottaki kamusallığı dikeyde sirküle edebilen bir yapı kurgulanmasıdır. Proje sürecinin başında yapılan tartışmalar, amaç-sonuç bağlamında önerilen fikirler ve senaryoya olan yaklaşım sonucunda, İtalya’nın kuzey-doğu sınırında konumlanan Trieste kentindeki eski terminal yapısı (denizden fotoğraf için resim 3) proje alanı olarak seçilmiştir.