Studio de.materia’dan Wolf Clearing’de İkiz Konukevler

Polonya’nın Karpacz kentinde Studio de.materia tarafından tasarlanan ikiz binalar şehre konuk evi olarak hizmet ediyor.

Karpacz’ın en yüksek noktası ve bölgedeki en popüler turistik yeri olan Wolf Clearing bölgesinde 2 konuk evi 3.670 metrekarelik parsel üzerinde yer alıyor. 446 metrekarelik ilk binada sekiz bağımsız daire, 565 metrekarelik ikinci binada ise yedi daire ve ek yeraltı garajı bulunuyor. Her daire mutfak, yemek alanı, oturma odası ve ayrı bir yatak odasından oluşuyor.

Müşterilerin yüksek kalite ve estetik malzemeler istediği binanın önemli gereksinimlerinden biri de tasarımın bakım gerektirmeyen bir işletim sistemine sahip olması. Bu bağlamda yapıdaki geleneksel resepsiyon tam otomatik çevrimiçi rezervasyon ve kabul sistemiyle değiştirilmiş.

Mimari konseptin, tasarımın ve dış kaplamanın kökeni 19. ve 20. yüzyıl döneminin başlarından kalma Karkonosze ahşap dağ barınakları ve evlerinin tarihi mimarisine dayanıyor. Bu durum, miras ve homojenlikle ilgili bölgesel geleneklere uyum arzusunun yanı sıra resmi nedenlerden de etkilenmiş. Masif taş kaide, açıkta kalan korunmasız yarı ahşap yapı, kiremitlerle kaplı üçgen çatılar; tüm bu unsurlar güncellenmiş bir biçimde yansıtılıyor.

İki alt katın betonarme yapısı gnays taşı parçaları ile kaplanmış. Parça parça elle şekillendirilen Masif taş kaide, projede tanımlanan karaktere göre özenle oluşturulmuş. Üst katlardaki ahşap çerçeve için çok daha hafif, makul bir temel kullanılmış. Geniş cam kompozisyonu ile iç ahşap yapı konstrüksiyonu ortaya çıkarılmış. Üçgen çatının göz alıcı camları, bölgenin tipik ahşap üçgen çatı duvarlarına atıfta bulunmak için ahşap dikey güneş kırıcılarla kaplanmış.

Üst kat cepheleri ve çatı çam ağacından termowood ile kaplanmış. Aynı zamanda beşinci cephe şeklinde görünen bu ifade, geleneksel ahşap kiremit kaplamaları ile görsel olarak ilişkili. Beton ve granit ile tamamlanan ahşap, ayrıca dairelerin iç mekanlarını tanımlayan ana malzeme olarak kullanılmış. Binanın bodrum katındaki iç duvarlar ve zemin kattaki daireler beton sıva ile kaplı. Birinci kattaki ve çatı katındaki iç mekanlara çam kontrplak hakim.

Tam boy pencereler sayesinde daireler çevredeki manzaraya açılıyor. Doğu tarafındaki dairelerin konukları komşu ormanın manzarasının keyfini çıkarabiliyorlar. Güney ve batı yan pencereleri, Śnieżka tepesinde yer alan meteorolojik gözlemevinin ayırt edilebilir silüeti ile Karkonosze’nin panoramik görüntüsünü sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın