Studio-X Istanbul Kitabı, kapanışının ardından geçen 4. yılda şehirdeki 5 yıllık serüveninden bir kesit sunuyor.
“Bir parça mekan, bir tutam niyet… Kitabın girişine küçük harflerle yazılmış bu kısa girizgah, Studio-X Istanbul’un ve onun hatırasını bizlere ulaştıran Studio-X Istanbul Kitabı’nın ana fikrini çok güzel özetliyor. Kapandığından 4 yıl sonra kitabına kavuştuğumuz Studio-X’i hatırlarken, niyet, ilham, azim, hafıza gibi kelimeler ilk akla gelenler.
3 Nisan’da okuyucuyla buluşacak olan Studio-X Istanbul Kitabı, Studio-X Istanbul’un faaliyette olduğu 2013-2019 yılları arasındaki beş yılının bir retrospektifi niteliğinde. Kurumun ağırladığı 600’den fazla etkinliğin kronolojik bir listesiyle açılan kitap, bu listeden 60 konu başlığına odaklanan seçkisiyle okuyucuya beş yıllık serüvenden bir kesit sunuyor. Kitap, etkinlikler çerçevesinde gerçekleşen söyleşileri ve yayımlanan makaleleri de ilk kez bir araya getiriyor.
Studio-X, kente dair araştırmaları ve projeleri kucaklayan akademik bir platform olarak sergiler, atölye çalışmaları ve panellerle çeşitli branşlardan pek çok fikri şehrin gelişimi için bir araya getirmeye çalıştı. Columbia Üniversitesi’nin bir girişimi olarak dünyanın sayılı kentlerinin ardından Kasım 2013’te İstanbul’da açılan Studio-X, ENKA Vakfı ve ATU Duty Free’nin katkılarının yanı sıra, en çok da mekan sponsoru Borusan Holding’in desteğiyle kentin merkezinde şehrin nabzını tutmayı hiç bırakmadı. Studio-X, verdiği desteklerle birçok araştırma projesini cesaretlendirdi, pek çok ilişki ağının kurulmasına öncülük etti ve yeni tartışma başlıklarının oluşmasına vesile oldu… Studio-X Istanbul Kitabı, şehir konularında iyi fikirlerin büyümesine ve yeni fikir önderlerinin yetişmesine “nasıl” ev sahipliği yapıldığını anlamak için benzersiz bir fırsat.
Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin (GSAPP) katkılarıyla Gülcan Evrenos, Selva Gürdoğan ve Ege Sevinçli tarafından yayıma hazırlanan kitap, Memed Erdener tarafından tasarlandı. 440 sayfalık kitap, Studio-X’in açıldığı 2013 Kasım ayından Haziran 2019’a kadar geçen beş yıllık süreci kronolojik bir akışta anlatıyor. Kitapta yer alan çalışmaların küratörleri, sanatçıları veya proje yürütücüleri tarafından kaleme alınan “Sonradan Bakınca” yazıları da kitabın sürprizlerinden. Kitabın son sözü ise “Varlığın Anlamı Üzerinde Studio-X Istanbul” başlıklı yazısıyla Pelin Derviş’e ait.”