Süleyman Demirel Üniversitesi’ne AVM

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğünün, üniversitenin Doğu Yerleşkesi’ne içinde yurt ve sosyal tesislerin de yer aldığı AVM yapma projesi kentte tartışma yarattı.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğünün, üniversitenin Doğu Yerleşkesi’ne içinde yurt ve sosyal tesislerin de yer aldığı AVM yapma projesi kentte tartışma yarattı. 70 bin civarındaki öğrenci sayısıyla Isparta’nın ekonomik yaşamına büyük katkısı olan üniversite bünyesinde ticari alan oluşturulmak istenmesine kent esnafından tepki gelirken, Isparta Belediye Meclisi rektörlüğün imar değişikliği talebini reddetti. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ise girişime tepki göstererek, “üniversitemizin dünya ve ülke genelinde geçerliliği olan ve bilimsel proje çalışmalarıyla ismini duyuran bir eğitim kurumu olması gerektiğini düşünmekteyiz. Üniversitenin ticari kaygılar taşıyan faaliyetlerle gündeme gelmesi üzücüdür” açıklamasında bulundu.

SDÜ Rektörlüğünce 2013 yılında özel bir firmaya hazırlatılan projeye göre, üniversitenin Doğu Yerleşkesi bölümünde içerisinde bin yatak kapasiteli öğrenci yurdu, sosyal tesisler ve bir de AVM barındıran ‘yaşam merkezi’, yaklaşık 50 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Ancak AVM kurulmak istenen alanın ‘eğitim alanı’ olarak kamulaştırılması nedeniyle imar planlarında değişiklik yapılması gündeme geldi. SDÜ Rektörlüğü, öğrenci sayısının arttığını gerekçe göstererek Isparta Belediyesi’nden Tıp Fakültesi’ne bitişik arazinin imar durumunu ‘eğitim alanı’ndan, ‘sosyal tesis ve yurt alanı’na dönüştürülmesini talep etti.

Belediye meclisi SDÜ’nün talebini reddetti

SDÜ Rektörlüğü’nün bu talebini, aynı alandaki 5 katlı otopark talebiyle birlikte değerlendiren Isparta Belediye Meclisi, uygun bulmadığı projeyi oy çokluğu ile reddetti. İmar Komisyonu’nun konuyla ilgili hazırladığı raporda, üniversite alanı içerisinde YURTKUR’a ayrılmış bir yurt alanı bulunduğunun altı çizilerek, imar değişikliği talep edilen alanın kamulaştırma amacı ve ayrılan fonksiyonu dışına çıkacağından, konunun üniversite yerleşkesinin vaziyet planı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Komisyonca uygun bulunmayan rektörlüğün talebinin, MHP ve AKP’li meclis üyelerince oy çokluğu ile reddedilmesi dikkat çekti.

Öte yandan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclisi de SDÜ rektörlüğünün girişimine yönelik sert bir açıklama yaparak tartışmaya müdahil oldu. SDÜ rektörlüğünün, eğitim alanı üzerinde yaklaşık 50 bin metrekarelik ticari amaçlı apart ve alışveriş merkezi projesi için verdiği mücadelenin yakından izlendiği kaydedilen ITSO Meclisi’nin açıklamasında, “ilgili meslek komitelerimiz, meclis üyelerimiz ve yönetim kurulumuz şehir ile üniversite arasındaki köprüyü ortadan kaldıracak, öğrenciyi ticari gereklilikler için üniversite içerisinde tutacak bu projeye karşıdır. Bu net duruşumuz, projenin gündeme düştüğü günden bu yana aynıdır” görüşüne yer verildi.

‘Üniversitemiz bilimsel projelerle gündeme gelmeli’

Isparta Belediyesi Encümeninin, proje karşı sergilediği tavrın kent adına memnuniyet verici olduğunun altı çizilen ITSO açıklamasında, ayrıca şu görüşlere yer verildi: “Şehir esnafını düşünerek gösterilen bu duyarlılık iş dünyası olarak bizleri de mutlu etmektedir. Bizler de bu doğrultuda, üniversitemizin dünya ve ülke genelinde geçerliliği olan ve bilimsel proje çalışmalarıyla ismini duyuran bir eğitim kurumu olması gerektiğini düşünmekteyiz. Üniversitenin ticari kaygılar taşıyan faaliyetlerle gündeme gelmesi üzücüdür. SDÜ yönetiminin, böyle önemli bir projeyi oldu-bittiye getirmeden, konunun geniş platformlarda tartışıldıktan sonra gündeme getirmesi, ihtiyaçsa gerekçelerinin net bir şekilde ortaya konması gerekmektedir. Isparta’nın ve üniversitemizin geleceğini ilgilendiren bu konuda yapılan girişimlerin ve planlamaların şehrin yararına olacak şekilde bir kez daha değerlendirmeye alınmasını bekleriz.”

Proje yargıya taşındı, rektör ısrar ediyor

Isparta’da iki yıldır tartışma konusu olan üniversiteye AVM girişimi, belediye ile yüklenici firma arasında hukuk savaşına dönüştü. SDÜ yönetimince yıllı 69 bin lira kira bedeliyle 35 yıllığına özel bir firmaya kiralanan alanda çalışmalara başlamak isteyen yüklenici firma, Belediye Meclisi’nin onay vermemesi üzerine geçtiğimiz yıl konuyu yargıya taşıdı. Davayı gören Isparta İdare Mahkemesi, belediye encümeninin kararıyla ilgili yürütmeyi durdurdu. Ancak Isparta Belediyesi, karara itiraz ederek bir üst mahkeme olan Antalya Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Belediye’nin itirazı Antalya İdare Mahkemesi’nce de reddedilince, dava Danıştay’a taşındı. Yargı süreci devam eden AVM, yurt ve sosyal tesis girişimi Isparta’da daha uzun süre tartışılacak gibi görünürken SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, projede ısrar ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın