Türkiye'nin ilk Botanik Bahçesi'nin taşınacağına dair söylentiler üniversiteyi ayağa kaldırdı. Bitkilerin taşınamayacağı, bilimsel araştırmaların gerileyeceğine dikkat çekiliyor.
İstanbul Üniversitesi’ndeki (İÜ) Biyoloji Bölümü Botanik Bahçesi’nin taşınacağına dair söylentiler üniversiteyi ayağa kaldırdı. Bitkilerin taşınamayacağı, bilimsel araştırmaların gerileyeceğine dikkat çekiliyor.
Süleymaniye’de 1935’te hizmete açılan bahçe Türkiye’nin ilk Botanik Bahçesi.
1995’te SİT alanı olarak ilan edilen bahçede bulunan ağaç ve bitkiler tabiat varlıkları olarak tescil edildi. Yerinde korunması ve sürekli bilimsel bakımlarının da yapılmasına karar verildi.
İ.Ü. Rektörü Yunus Söylet, geçtiğimiz günlerde bir TV programında Botanik Bahçesi’nin Diyanet tarafından satın alınmak istendiğini ve kendisinin de bu konuya sıcak baktığını söylemişti.
Söylet’in açıklaması üzerine İ.Ü. Biyolojik Araştırmalar Laboratuvarı Kulübü, Çevre Koruma Kulübü, Bilimsel ve Sosyal Araştırmalar Kulübü ve Biyoloji Bölümü Öğrencileri, bahçenin korunması gerektiğine dair ortak bir çağrı yaptı.
Türkiye’nin Uluslararası Botanik Bahçeleri’ne kayıtlı yalnızca iki bahçesinden biri olan Botanik Bahçe’de açık ve kapalı mekanlarında yaklaşık 3000’i aşkın taksona ait canlı bitki materyalleri ve endemik türler barınıyor.
Açıklamada, bu bitkilerin bir kısmının bulunduğu yerden taşınması, diğerlerinin de taşınabilir olsa dahi dikildikleri yeni yerlerinde tutunabilmelerinin mümkün olmadığı belirtildi.
* Ülkemizden ve dünyanın birçok bölgesinden çok zor koşullarda ve büyük masraflarda toplanan canlı bitki materyallerinin içinde, getirildiği bölgede artık tükenmiş olup bahçemizde hala yetişen örnekler de var.
* Botanik Anabilim Dalı ve Botanik Bahçesi, Biyoloji Bölümü’nün ayrılmaz bir parçası.; derslerin yaklaşık 1/3’ü buradaki dershane, laboratuvar ve botanik bahçesinde yürütülüyor.
* Her yıl İstanbul ve çevre illerin ilk ve orta öğretiminden 15 bini aşkın öğrenci bahçemizi geziyor ayrıca burada onlara proje desteği ve başvuru yönlendirmesi yapılıyor.
* Uluslararası turizm rehberlerinde İstanbul’da yer alan tek Botanik Bahçesi ve bu açıdan da yoğun ilgi görüyor.
Açıklamada şu sorulara yanıt aranıyor:
* Türkiye’deki diğer Üniversiteler ve Araştırma Labaratuvarları bitki örneği eksiklerini İ.Ü. Botanik Bahçesi’nden sağlıyor. Birçok bilimsel araştırma gerileyecek ve eksik kalacak. Bu nasıl göze alınıyor?
* Botanik Bahçesi’ne geçtiğimiz yıl büyük bir yenileme çalışması yapıldı. Uzun zamandır düşünüldüğü söylenen bu devir işlemi için neden bu çalışmaların bitmesi, binanın yenilenmesi beklendi?
“Bölgenin deniz manzarası mı etkili?”
* Acaba sözde “tarihi dokuyu canlandırmak” olarak tanımlanan bu projeye Botanik Anabilim Dalı’ndan başlanmasında, söz konusu bölgenin büyüklüğünün ve manzarasınında etkisi var mı?