Sultan 2. Abdülhamid’in mirası kitaplaştırıldı

Sultan 2. Abdülhamid tarafından İstanbul'da yaptırılan 13 kamu binasının yapım serüveni ve bugünkü işlevlerinin anlatıldığı bir kitap yayımlandı.

“Sultan 2. Abdülhamid’in Mirası, İstanbul’da Kamu Binaları” adlı kitap Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatmagül Demirel tarafından hazırlandı. Kitapta, Sanayi-i Nefise Mektebi, Sirkeci Garı, Müze-i Hümayun, Halkalı Ziraat Mektebi, Ziraat Bankası, Darülaceze, Etfal Hastanesi, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Haydarpaşa Garı, Defter-i Hakani Nezareti ve Düyun-i Umumiye binaları fotoğraflarla anlatılıyor. 2. Abdülhamid’in tıp, mühendislik, eğitim, ulaşım ve devlet bürokrasisinin gelişmesi için gerçekleştirdiği yeniliklerin serüveni de kitapta yer alıyor.

İstanbul’un özgün mimari yapılarından biri olan ve inşa edildiği tarihte Batılılar tarafından “Doğu’nun kapısı” diye adlandırılan Sirkeci Garı’nın ve demiryolunun yapım serüveni Sultan Abdülaziz döneminde başladı. İstanbul’dan Viyana’ya ilk tren seferi ise 12 Ağustos 1888 tarihinde gerçekleşti. Abdülhamid döneminin önemli kamu binalarından biri de Şişli Etfal Hastanesi. Kızı Hatice Sultan’ı bir havale neticesinde kaybeden Abdülhamid, “Benim çocuğum kurtulamadı. Kim bilir fakir fukaranın çocuklarına nasıl bakılıyor. Hiç olmazsa bir hastane yaptıralım da benim gibi birçok babanın kalbi yanmasın.” diyerek Şişli’de bir çocuk hastanesi yaptırdı. Günümüzde İstanbul Erkek Lisesi kullanımında olan bina da 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı borçlarının ödenmesi için kurulan Düyun-ı Umumiye-i Osmaniye İdaresi için yapıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın