İki ay boyunca dosya konusu olan kente dair güncel ve kapsamlı içerik üretmeyi amaçladığımız; görüş yazılarına ve söyleşilere yer verdiğimiz "Süper Kent" dosyamızda Mayıs ve Haziran aylarında Trabzon’a odaklanacağız.
Trabzon, MÖ 756 yılında kurulmuş, tarihi boyunca birçok halka ev sahipliği yapmış ve bu kültürlerinin izlerini günümüze taşımış bir kent. Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Vazelon Manastırı, Atatürk Köşkü, Ortahisar Evleri bu kültürlerin mimari miraslarından bazıları.
Boztepe’den Trabzon’a bakış
Karadeniz kıyılarının en eski ve en büyük liman kenti olan Trabzon, yüzyıllarca doğu ticaretini elinde bulundurmuş, Orta ve Yakın Doğu mallarının sergilendiği ve sevk edildiği bir yer olarak İpek Yolu üzerinden doğuya açılmak isteyen Batılı ticaretin ilgi odağı olmuş.
Sümela Manastırı
Hem tarihi bir kent hemde kıyı kenti olan Trabzon’da son yıllardaki hızlı yapılaşma ve kentsel altyapı faaliyetlerinin bazıları şehrin çehresini oldukça değiştirmiş. Ulaşım sorununun, kentin tarihi dokusuna zarar veren “Tanjant Yolu” ve kıyı kimliğini bozan “Karadeniz Sahil Yolu” ile çözülmesi bu yanlış altyapısal kararlara örnek olarak gösterilebilir. Diğer yandan 1950’li yıllardan sonra hızlanan kentleşme dinamiğinin yarattığı kimliksizleşme ve sınırsız betonlaşma ile gelen doğa tahribatı şu an şehrin en büyük sorunlarındandır.
Trabzon Ayasofya Müzesi
Mayıs ve Haziran ayları boyunca devam edecek dosyamıza Süper Kent Trabzon etiketinden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda şimdiye kadar Arkitera.com’da yayınlanan Trabzon ile ilgili haberler, etkinlikler ve projelere de ulaşabileceğiniz etiket, kentin mimarlığını ve bu kentte mimarlık yapma deneyimini, kentin ve bölgenin sorunlarını ve geleceğini yakından takip edebilmenize yardımcı olacak.
3 yorum
Sn. Küçük,
Trabzon’da Osmanlı’nın izi mi kaldı? Yakınlarda Atapark’ı gördünüz mü?
SN ÖYMEN,
Gülbahar Hatun Cami’ni hangi dönem mimarisinin içerisinde değerlendiriyorsunuz ?
Ait olduğu yüzyıl…. Ancak taşrada her tarz biraz bozularak uygulanır. Bu yaz onun etrafındaki tarihi ağaçların da yok edildiğini gördüm. Çevre dokusu yok olunca bence artık o da yok….