Sur’un Yeni ve Eski Uydu Görüntüleri Karşılaştırıldı

TMMOB Şehir Plancıları Odası, eski uydu görüntüleri ile Sur'un yasak sonrası uydu görüntülerini karşılaştırdı. Yıkımın boyutu ortaya çıktı. Yapılan karşılaştırma sonucunda kentte bin 312 yapının yerinde olmadığı yıkıldığı tespit edildi.

Bunlardan 56’sı tescilli sivil mimarlık örneği, 68’i ise Çevresel Değerli Yapı. Uydu görüntüsüne göre yüzde 45’lik bir alan da yıkılacak…

Google Earth Sur’un sokağa çıkma yasağından sonraki uydu görüntülerini yayınladı. Sur’un eski uydu görüntüsü ile sokağa çıkma yasağı sonrasındaki uydu görüntüsünde yaşanan yıkım gözler önüne serildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından uydu görüntüleri karşılaştırılarak, yıkılan bina ve tescilli yapılarla ilgili açıklama yapıldı. Karşılaştırma sonucunda binlerce yapının yıkıldığı belirlendi.

SUR’UN UYDU GÖRÜNTÜLERİ: 1312 YAPI YIKILDI

TMMOB Şehir Plancıları Odası Eş Başkanı Büşra Cizrelioğulları Sadak, yaşanan yıkımı rakamlarla anlatarak “Suriçinin 10 Mayıs 2016 tarihinde elde ettiğimiz uydu görüntüsü ile çatışmalı süreç öncesi uydu görüntüsü ve koruma amaçlı imar planını çakıştırarak elde ettiğimiz verilere göre yasağın devam ettiği bölgede toplamda 1312 adet yapının yıkıldığını tespit etmiş bulunmaktayız. Yıkılan yapıların kat adetlerine göre dağılımlarına bakacak olursak; 1 katlı 245 adet, 2 katlı 943 adet, 3 katlı 69 adet, 4 katlı 15 adet, 5 katlı 30 adet, 6 katlı 10 adet olmak üzere toplamda 1312 adet yapı tamamen yıkılmıştır. Yıkımın olduğu bölgenin alan büyüklüğü 11,6 hektardır. Yıkılan bu yapıların içerisinde 56 Adet Tescilli Sivil Mimarlık Örneği, 68 Adet de Çevresel Değerli Yapı bulunmaktadır” dedi.

BİN 434 YAPI DAHA YIKILACAK

Diyarbakır Valiliği ile bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı görüşmelerden edindikleri bilgileri de paylaşan Büşra Cizrelioğulları Sadak,”Bilgilere göre yasaklı bölgede geri kalan yapıların %45 inin daha yıkım tehdidi altında olduğu bilgisi Valilik tarafından paylaşılmıştır. Bu paylaşımı da göz önünde bulundurarak yaptığımız analizlerde yıkım riski altında bulunan bölgede 3187 adet yapı daha bulunmaktadır. Valiliğin vermiş olduğu bilgi doğrultusunda oransal bir analiz yapacak olursak geri kalan 3187 yapının 1434 adetinin daha yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

KENT VE İNSAN HAKKI İHLALİ YAŞANDI

Yasağın olduğu mahallelere giremediklerinden dolayı detaylı bir inceleme yapamadıklarını söyleyen Cizrelioğulları Sadak, “Suriçi’nin özgün yapısının, sokak dokusunun, mahalle kültürünün, toplumsal belleğinin, kent tarihi ve kültürünün ağır darbeler aldığını savaş süresince ve sonrasında ağır bir şekilde kent ve insan hakkı ihlallerinin yaşandığı net bir şekilde ortadadır” dedi.

EYLEM PLANI: ZORUNLU İSKÂN POLİTİKASININ PARÇASI

Sur ilçesi için önce “Afet Riskli Alan” sonrasında “Acele Kamulaştırma” kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Suriçi Eylem Planı’nın açıklamasında da değinen Cizrelioğulları Sadak,” Özhaseki’nin açıkladığı eylem planı; bölgedeki yıkım, sürgün ve dönüşüm politikalarının kentsel ve bölgesel ölçekte; kültürel, siyasi ve sınıfsal alanda bir toplumsal dönüşümü hedeflemekte olduğunun açık bir kanıtı olmakla beraber bölgeye yönelik herhangi bir strateji belirlemeden ve eylem planından etkilenecek halkın ve yerel dinamiklerin katılımı sağlanmadan uygulama yapılmaya çalışılmaktadır. Önerilen eylem planında halkın mahkûm edildiği TOKİ konutları, devletin toplum mühendisliği denemelerinde bir araç olarak kullandığı toplumu tek tipleştirme yöntemidir. Halkın farklı illerdeki TOKİ konutlarında ikamet ettirme çabaları Suriçi’ndeki dayanışma ve örgütlülüğü ortadan kaldırma amaçlı devletin bölgede yürüttüğü zorunlu iskân politikalarının bir parçası” diye yorumladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın