Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ülkedeki kentsel gelişmelere geleneksel mimarinin dahil edilmesini teşvik etmeyi amaçlayan bir girişimi duyurdu.
Suudi hükümeti kısa bir süre önce, yeni kentsel gelişmelerin tasarımını bilgilendirmek için yerel mimari tarzların belirlenmesini içeren girişimin hedeflerini özetleyen çevrimiçi bir platform başlattı. Girişim, mevcut geleneksel binalar ve doğal peyzajla uyumlu modern semtler oluşturulmasına yardımcı olmak amacıyla hükümet tarafından başlatıldı.
Suudi mimarisine yönelik tasarım kılavuzları, Suudi Arabistan Krallığı’ndaki şehirlerin zengin kültürel ve kentsel mirasını korumak amacıyla özenle hazırlanmış. Bu kılavuz ilkeler, modern mimari unsurları Krallığın tarihini ve kültürünü yansıtan mimari mirasla bütünleştirerek, her coğrafi bölgenin kendine özgü mimari tarzını korumaya odaklanıyor.
Suudi mimarisi, kentsel peyzajı iyileştirip yaşam kalitesini artırmayı hedeflerken, geçmiş ile bugünü dengeli bir biçimde bir araya getirerek mimari tasarımda yeniliğe olanak tanıyor ve küresel ölçekte ilham verici bir örnek sunuyor. Bu yönüyle, eski miras ile çağdaş tasarımın uyumlu bir sentezini temsil ediyor.
Suudi hükümeti ülkenin geleneksel mimarisini kutlamak amacıyla bir girişim başlattı. Fotoğraf: ARABCREATOR7 / Wikimedia Commons
Girişimin bir parçası olan Saudi Architecture Characters Map, ülkedeki 19 bölgeyi tanımlamakta ve bu bölgelerin doğal peyzajını, yerel mimarisini ve geleneksel yapı yöntemlerini açıklıyor.
Haritada belirlenen farklı tarzlar arasında Kuzey Necdi, Tabuk kıyı, Medine, Medine kırsal, Hicazi kıyı, Taif, Sarawat Dağları, Asir Asir, Tihama etekleri, Tihama kıyı, Abha yaylaları, Farasan Adaları, Bisha çölü, Necran, Al-Ahsa vahaları, Katif, Doğu Necdi ve doğu kıyısı yer alıyor.
Her bölgede tutarlı bir mimari dilin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla, yeni kentsel gelişmelere yönelik tasarım kılavuzları harita ile birlikte sunulacak. Girişim, ilk aşamada El-Ahsa bölgesi ile Taif, Mekke ve Abha şehirlerindeki kamu ve ticari binalarda uygulanacak olup Suudi Arabistan’ın zengin kültürel ve kentsel mirasını korumayı hedefliyor.
Suudi hükümetine göre, girişim tamamen uygulamaya konulduğunda, yeni projelerin inşaat izni alabilmeleri için bu kurallara uymaları zorunlu hale gelecek. Hükümet, bu girişimin Suudi Arabistan’ın petrole bağımlılığı azaltmayı ve turizmi geliştirmeyi hedefleyen Vizyon 2030 stratejisiyle uyumlu kentsel gelişmeleri teşvik etmek amacıyla oluşturulduğunu belirtiyor.