Janine Hung, nehirlerin kirlilik sorununa çözüm için, biyomimikri yöntemiyle çalışan Denizanası Evi’ni tasarladı. Hung, bu konsept tasarımıyla, "Biodesign Competition 2016"da mansiyon ödülünü aldı.
Biodesign Competition, fiziki çevre-tasarım-mimarlık-biyoloji arakesitlerinde öneriler getiren fikir projelerine ödül veren bir yarışma. 2016 yılında yarışmada mansiyon ödülü alan Jellyfish Lodge, denizanasının biyolojik özellikleri taklit edilerek, yani biyomimikri yöntemiyle çevresel problemlere çözüm önermesi açısından, oldukça igi çekici.
Güneş enerjisiyle çalışan Denizanası Evi (Jellyfish Lodge), kirli suyu filtreleyen ve aynı zamanda görünüş olarak da gösterişli iç bahçeye sahip. Biyomimikri yönteminin kullanıldığı, yani doğayı taklit ederek tasarlanan konsept projede, denizanası biçimli strüktürün uzun “dokunaç”ları, sudaki çöpleri doğal hayata zarar vermeden topluyor. Mikrobik sindirim odaları, sudaki zehir miktarını ölçüyor ve suyu arıtıyor. Odalarda arıtılıp, temizlenen su, nehre geri pompalanıyor.
Strüktür içinde yer alan akuaponik bahçede, balıklar, bitkiler ve yararlı bakteriler simbiyotik bir döngü içinde yaşıyorlar. Bu, kendi kendine yetebilir, üretken ve sürdürülebilir bir tarım sistemi. Bahçede, 4 balık türü ve marul, fesleğen, mercanköşk gibi bitkiler yer alıyor.
Evin açılıp kapatılabilir cam duvarları, şiddetli rüzgara karşı koruma sağlıyor. Hava koşulları iyi olduğunda kapatılan duvarların oluşturduğu elektrostatik alan, sivrisinekleri ve diğer mikroorganizmaları uzaklaştıran bir bariyer görevi görüyor.
Denizanası Evleri’nin İçinde çevreyi iyileştirici sistemlerin yanı sıra, içinde yaşayacak insanlar için oturma odası, yatak odası, mutfak gibi işlevler var.
Yarışmayı kazanan diğer projeleri buradan inceleyebilirsiniz.