Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Uludağ Üniversitesi’nin Görükle Kampüsü’ndeki Mimarlık Fakültesi’ne kazandırılacak yeni ve modern binanın projeleri hazırlandı, yapılan lansmanla da kamuoyuna tanıtıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay, UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nilüfer Akıncıtürk ve Mimar Murat Tabanlıoğlu’nun Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Encümen Salonu’nda bir araya geldiği lansmanda, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne kazandırılacak binanın proje sunumu da yapıldı.
“Bursa’yı geleceğe taşıyan her adımda kurumlarımızı destekliyoruz”
Bursa’ya eserleriyle değer katan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentte eğitime ve eğitim kurumlarına destek verdiklerini belirterek tüm kurumlarla işbirliği halinde olduklarını vurguladı. Başkan Altepe, Mimarlık Fakültesi’ne yeni fakülte binası yapılması ve mevcut binaların tadilatına ilişkin protokolün daha önce imzalandığını hatırlatarak, “Büyüyen ve gelişen Bursa’da tüm kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Bursa’yı geleceğe taşıyan her adımda, Uludağ Üniversitesi ile bağlarımızı artıran projelere imza atıyor, eksiklerin giderilmesine çalışmaya devam ediyoruz. Mimarlık Fakültesi’nin talebi üzerine bu projeyi hayata geçirmek, Büyükşehir Belediyesi olarak bizler için önemliydi. Üniversitenin güç kazanması için Mimarlık Fakültesi’ne yeni bina kazandırılmasını gerekli ve önemli buluyoruz” diye konuştu.
Proje çalışmalarının uzun zamandır sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, sürecin en hızlı şekilde ilerleyeceğini, en kısa sürede inşaatın başlayacağını ve yaklaşık 2 yıl içinde de Mimarlık Fakültesi’nin yeni binasında eğitime başlamasını hedeflediklerini anlattı.
Üniversiteye destek teşekkürü
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay, üniversiteye desteklerinden dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür ederek, “Yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğüm görevimde, Uludağ Üniversitesi’nin 25 yılını planlamayı hedefleyerek çalışmalarımıza başladık. Üniversite olarak kentin ihtiyaçlarına cevap verme hedefiyle eksikleri araştırdık. Mimarlık Fakültesi’nin Mühendislik Fakültesi’nden ayrılarak kendi binasında eğitim öğretimlerine devam edecek olmasından dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür ediyorum. Üniversitemiz, hem Mimarlık Fakültesi hem de diğer alanlardaki çalışmalarla 3 yıl süresince şantiye görünümünde olacak ancak bu 3 yılın sonrasında daha güzel bir noktaya ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
“Mimarlık camiası adına kırılma noktası”
UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nilüfer Akıncıtürk, 23 yıl önce kağıt üzerinde kurulan, 1 Nisan 1994’te adımları atılan ve halen 1990’lı yıllarda yapılan 20 yıllık binalarda eğitim veren Mimarlık Fakültesi’nin artık yetersiz kaldığını anlattı. Prof.Dr. Akıncıtürk, Mimarlık Fakültesi’nde zaman içinde öğrenci sayısının arttığını, yeni bölümler açıldığını ve mimarlık bölümüne ilginin artmasıyla ihtiyaçların da ortaya çıktığını söyleyerek, “Üniversitemizin başarılı bir bölümüyüz. Ülke çapında 138 mimarlık bölümü arasında ilk 10’a giriyoruz. Bu da bizi daha iyi olmaya yönlendiriyor. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yeni binamızda eğitimlerimize maksimum 2 yıl içinde başlayacağız. Bugün mimarlık camiası adına bir kırılma noktası. Çok mutlu ve gururluyum” şeklinde konuştu.
Öğrencilere atölye gibi fakülte
Projeyi hazırlayan Mimar Murat Tabanlıoğlu da UÜ Mimarlık Fakültesi’ne bir nebze de olsa destek olmak istediklerini anlatarak, “Bursa’da güzel bir çalışma yapılacak. 90’lı yıllarda yapılan binanın yenilenmesi ve tamamlayıcı olması önemli. Mevcut bina alanı şu an 3500 metrekare, yeni projenin ardından bu alan yaklaşık 6 bin metrekare olacak. Açık sergi, workshop ve dinlenme alanlarının da yer alacağı binayı, öğrencilerin kendi atölyeleri gibi görmelerine olanak sunacak şekilde planladık. Işık alan, farklı dış yapılarda oluşturulacak bulunacak fakültenin sıkıcı olmamasına ve iyi vakit geçirilen bir yapı olmasına özen gösterdik. Doğal malzemelerin kullanıldığı, doğaya duyarlı yeşil bir bina olacak” dedi.
Tabanlıoğlu, projenin teknik detaylarını da bir barkovizyon sunumuyla anlattı.
6 yorum
Bu yorumla neyi eleştirdiğinizi çok anlamadım ancak projenin kime ve nasıl verileceğinin kararı çok zor değildir. Bilinçli bir işveren gerektirir hepsi bu. Osmanlı ya da Selçuklu çakması bir yapı elde etmek istiyorsanız işi tabi ki Fuksas’a vermezsiniz. Aynı şekilde uluslararası kalitede çağdaş bir yapı elde etmek istiyorum derseniz bu sefer de mimarları ‘Bursalı mimarlar’ diye sınırlandırmazsınız. Olay ne istediğini bilen işveren ve doğru danışmanlarda.
Eyvah! Bu şekilde anlaşıldıysam yanlış ifade etmişim demektir. Bu şekilde algılayanlardan özür dileyerek başlayayım. Yalnızca Bursa değil dünyanın hiçbir yerindeki yerel mimarlarla ilgili böyle bir düşüncem yok. Biraz uç örnekleri örnek vererek ülkemizde son dönemdeki faşist, çakma tarihi kopya anlayışına bir eleştiriydi ve Fuksas’a istesek de bu tarz bir iş yaptıramayacağımıza vurguydu bu. Aynı şekilde çağdaş bir anlayıştaki yapı kültürünün gelişmesi için de dışarıya açık olmanın gerekliliğini vurgulamak istedim. Bu dışarıya açık rekabette Bursalı mimarlar ön plana çıkıyorsa tabi ki gurur duyarım. Aslında genel olarak eleştirim mimarlardan ziyade, danışmak yerine mimarcılık oynayan genel ve yerel yönetimlere.
Basit adımlar atalım:
1- Türkiye’de 100 küsur mimarlık fakültesi var ve bunlardan mimarisi nitelikli olan bir elin parmağını geçmez.
2- Tabanlıoğlu Türkiye’nin önemli, rüştünü ispat etmiş ofislerinden birisi.
3- Mimarlar Odası Bursa Şubesi bu yapının yarışmayla yapılması için ciddi çaba sarfetti, Oda bütçesinden kaynak ayırmaya bile razı oldu.
4- Bağış iyidir.
5- Türkiye’de mimari proje bir yapının toplam maliyetinin en iyi ihtimalle %1 bilemedin 2’sidir. Dolayısıyla bağış yapılacaksa önce inşaat maliyetini karşılayacak bir bağış demek daha doğru olur.
6- Bu yapı elbetteki Osmanlı Selçuklu’dan iyidir.
7- Ama bu yapı Tabanlıoğlu seviyesini tam olarak da anlatmamaktadır. Bu noktada bağış sorusu ister istemez aklıma gelir.
8- Fuksas il Osmanlı & Selçuklu karşılaştırılacaksa belki de Osmanlı Selçuklu’yu seçmek isteriz, bakınız: http://bit.ly/1USwhHh
Sonuç: Hiç tereddütsüz yarışmayla yapılmalıydı.
Tüm kamu yapıları yarışmayla projelendirilmeli. Bir kuşkum yok. Kuşkusu olanlara ihalenin zararlarını vesaire sıralayamam. Çevrelerine bakmaları yetecek.
Bu arada Ömer bey paylaştığınız Bursa Hanlar Bölgesi linki Sözüneri Mimarlığa ait. İlk okuduğuımda Fuksas’ın olduğunu düşündüm yorumunuzdan. http://rktr.co/1S24Gx0
Evet, belli ki bir hata yapmışım 🙁 Öte yandan Bursalı bir ofisten böyle bir öneri gelmesi daha da ürkütücü. “TOKİ’nin Bursa’ya tokadı” hiçbir şey değilmiş demek ki.