İran'da Yunus Emre Enstitüsü Tahran Türk Kültür Merkezi, İslam Ülkeleri Kültür Enstitüsü ile beraber Mimar Sinan sergisi ve Mimar Sinan konferansı düzenledi.
Programa, ECO başkanı İftihar Hüseyin Arif, Yunus Emre Tahran Türk Kültür Merkezi Müdürü Doç.Dr. Şamil Öçal, Enstitü Kültür Sanat Koordinatörü Eyyüp Azlal, Tacikistan’ın Tahran Büyükelçisi Nimetullah İmamzade ve Afganistan’ın Tahran Büyükelçisi Nasır Ahmednur katıldı.
Etkinlikte, Mimar Sinan’ın Ülkemiz ve Osmanlı coğrafyasında bulunan 33 eserinin bulunduğu bir serginin de açılışı yapıldı.
Program öncesinde İran ve Ülkemiz’nin ulusal marşları çalındı. Sonrasında ECO Başkanı İftihar Hüseyin Arif bir konuşma yaptı. ECO Başkanı Arif, yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Mimarlık sanatın farklı bir çeşididir. Şarkıcı yapıtını öncesinde düş eder, sonra yaşama geçirir. Mimar ise bir yapıta hayat veriyor. İslam dünyasının büyük mimarlarından Mimar Sinan’ı bugün anacağız. Onun değerli yapıtlarını göreceğiz ve değerli eserleri ile ilgili veriler dinleyeceğiz. Mimar Sinan, Geçmiş zamanda yaptığı eserlerle hemen ve geliyor olacak zamanlara konusunda mühim iletiler vermiş biri olarak karşımıza çıkar. Mimar Sinan, bana göre İslam dünyasının misal bir mimarıdır.”
“Sinan’ın eserleri İslam medeniyetinin ürünleridir”
Yunus Emre Tahran Türk Kültür Merkezi Müdürü Öçal da yaptığı konuşmada, Mimar Sinan’ın eserlerinin İslam medeniyetinin mahsulleri olduğunu ifade etti.
Öçal, “Osmanlı’nın hakim olduğu topraklarda Mimar Sinan’ın yapıtlarını rastlamak olasıdır . Mimar Sinan, yapıtlarında bilhassa camilerde İslami tevhid anlayışını yansıtmış, İslam ülkelerine ilişkin pekçok mimari eserden etkilenerek yeni bir sentez oluşturmuştur” dedi.
Konferans bölümünde İran İslam Ansiklopedisi Mimari Bölümü Editörü Mehdi Gülçin Arifi de bir konuşma yaptı. Arifi, bir an önce Mimar Sinan’ın ortaçağ İslam dünyasının en büyük mimarlarından biri olduğunu iletti.
Konferans bitiminden sonra Mimar Sinan’ın Ülkemiz ve Osmanlı bakiyesi coğrafyada bulunan 33 eserinin bulunduğu serginin açılışı yapıldı.