Taksim Kararı Neden Şimdi Açıklandı?

İstanbul İdare Mahkemesi’nin Gezi Park’nın yerinde Osmanlı kışlası inşa etme projesi aleyhinde verdiği karar, yurt dışında da yankılandı.

BBC, mahkemenin hükümetin planının kamunun yararına olmayacağını belirttiğine dikkat çekerek kararı, projeye karşı kampanya yapanların “zaferi” olarak niteledi.

BBC, mahkemenin ülke çapında “huzursuzluk” yaratan bir proje aleyhinde karar verdiğine dikkat çektiği haberinde “8 Haziran’da alınan kararın neden şimdi açıklandığı ise belli değil” dedi.

Taksim Meydanı meselesinin “protestocuların çok daha geniş bir yelpazedeki şikayetleri” için bir “paratoner” olduğunu kaydeden BBC, gösteriler sırasında biri polis 4 kişininin öldüğünü, 8 bin kadar kişinin yaralandığını anımsattı.

BBC, “Hükümetin, kararı temyiz etmesi bekleniyor ancak karar, çevreçiler için bir zafer demektir” yorumunu yaptı.

TAKSİM DAYANIŞMASI AÇIKLAMA YAPTI

PEYZAJ Mimarları Odası İstanbul Şube Sekteri Başak Özer; “Taksim Mahkeme kararında dalış tünellerine ilişkin plan kararlarının koruma ilke ve kararlarına aykırılığı, plan notlarında yer alan Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası’nın ihyası ile ilgili hükmün çağdaş şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerine uygun olmadığı, kamu yararı gözetmediği sonucuna varılmıştır. Başlattığımız hukuk mücadelesi sonucunda alınan bu karar, Taksim Dayanışması bileşenleri ve Gezi Parkı sürecinde Taksim Dayanışması’na destek veren tüm yurttaşlarımızca sürdürülen mücadelenin haklılığını kanıtlamıştır” “Ülkemiz tarihinde görülen en geniş katılımlı demokrasi, kent ve insan hakları mücadelesinin haklılığı yargı kararıyla bir kez daha ispatlanmış, Tarihi Taksim Meydanı ve Gezi Parkının korunması yargı kararıyla da güvence altına alınmıştır” Taksim Dayanışması, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ne ilişkin İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla ilgili Taksim Meydanı’nda Gezi Parkı önünde açıklama yaptı. Yüzlerce kişi “Taksim bizim meydanlar bizim”, “Direne direne kazanacağız” “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” şeklinde slogan attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Başak Özer Taksim Yayalaştırma Projesi’nin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararını okudu. Özer, “Başbakan tarafından seçimlerden önce Taksim Yayalaştırma Projesi adı altında, Taksim Meydanı ile Taksim Gezisi’ni betonlaştırmayı, insansızlaştırmayı ve kimliksizleştirmeyi hedefleyen bir ‘dönüşüm projesi’ ilan edilmişti. Söz konusu proje doğrultusunda hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım plan değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Eylül 2011 tarihinde kabul edilerek 14 Şubat 2012 tarihinde askıya çıkartılmıştır. Önerilen plan değişikliği; çağdaş şehircilik ve ulaşım ilkelerinden, 21. yüzyılın kamusal alan ve meydan düzenlemesi anlayışından, kent ve kentli hakları yaklaşımından uzak olarak ve koruma kurulları kararları ile hukuk ihlal edilerek ilan edilmiştir. Araç ve yaya güvenliğini de tehdit eden plan değişikliği, battı çıktılar ve istinat duvarlarıyla, yaya erişimini engelleyen, meydana çıkan tarihi caddelerin ilişkilerini kopartan, gerek görsel gerekse yaşamsal ve kültürel bütünlüğü yok eden bir yer altı yaşam projesi olarak ortaya getirilmiştir” diye konuştu.

DAVA SÜRECİ

Dava sürecini anlatan Özer, “Ayrıca, plan değişikliğine hukuksuz bir şekilde eklemlenerek, kamuoyuna ‘Topçu Kışlası’ ihyası adı altında tanıtılan yapılaşma süreci dayatılmış; tüm yurttaşlara açık, hepimizin hakkı olan, şehrimizin merkezindeki yegane park alanı, ayrıca deprem karşısında sığınılacak ‘Gezi Parkı’ yok edilmeye, 70 yıllık ağaçlarımız, yürüme, buluşma ve dinlenme alanlarımız betonlaşmaya kurban edilmeye çalışılmıştır. Tüm bu gerekçeler ile Taksim Dayanışması bileşenleri ve semt sakinleri tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne binlerce itiraz dilekçesi iletilmiştir. Projenin acil olarak durdurulması istemiyle 11 Mayıs 2012 günü; 17.01.2012 tasdik tarihli “Beyoğlu İlçesi, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ne ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği hakkında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi tarafından dava açılmıştır. Devam eden yargı sürecine rağmen, inşaatın ihalesi gerçekleştirilmiş, yüklenici firma Kalyon İnşaat tarafından inşaat çalışması başlatılmış, Taksim Gezi Parkı bu hukuksuz inşaatın şantiyesi haline getirilmiştir. 27 Mayıs 2013 gecesi hukuksuz şekilde Gezi Parkı’nda bulunan ağaçların iş makineleri ile kaldırılması ve şiddet dolu polis müdahalesi ile Gezi Parkı’nı ülkemiz ve dünya kamuoyunun gündemine taşıyan süreç başlamıştır. Sonrasında hepimizin yakından takip ettiği hukuksuzluklar devam ederken, yargı süreci de beraberinde sürdürülmüştür. Bu süreç sonucunda gelinen noktada, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 06 Haziran 2013 tarihinde aldığı karar ile İmar Planı Değişiklikleri iptal edilmiş ve Mahkeme tarafından alınan gerekçeli karar tarafımıza bugün iletilmiştir” dedi.

“GEZİ PARKININ KORUNMASI YARGI KARARIYLA DA GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR”

Kararı okuyan Özer, “Mahkeme kararında dalış tünellerine ilişkin plan kararlarının koruma ilke ve kararlarına aykırılığı, plan notlarında yer alan Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası’nın ihyası ile ilgili hükmün çağdaş şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerine uygun olmadığı, kamu yararı gözetmediği sonucuna varılmıştır. Başlattığımız hukuk mücadelesi sonucunda alınan bu karar, Taksim Dayanışması bileşenleri ve Gezi Parkı sürecinde Taksim Dayanışması’na destek veren tüm yurttaşlarımızca sürdürülen mücadelenin haklılığını kanıtlamıştır. Ülkemiz tarihinde görülen en geniş katılımlı demokrasi, kent ve insan hakları mücadelesinin haklılığı yargı kararıyla bir kez daha ispatlanmış, Tarihi Taksim Meydanı ve Gezi Parkının korunması yargı kararıyla da güvence altına alınmıştır. Kazanımlarımızın takipçisi ve güvencesi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha saygıyla duyuruyoruz” diye konuştu. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın