İstanbul Çalışmaları Merkezi "Nasıl Yapmalı?" paneller dizisinin üçüncüsü olan "Nasıl Yapmalı? Taksim Meydanı" 19 Ekim 2012 Cuma günü Kadir Has Üniversitesi'nde yapıldı.
Prof.Dr. Haluk Gerçek, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Doç.Dr. Tansel Korkmaz ve Doç.Dr. Hatice Kurtuluş’un konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Prof.Dr. Füsun Alioğlu yaptı. Panelde konuşmacılar panelin konusunu oluşturan “Taksim Yayalaştırma Projesi” adı altında gerçekleştirilmek istenen proje hakkında görüşlerini bildirdiler.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, tarihsel süreçte de Taksim Meydanı’nın hep odak görüldüğünü, herkesin iz bırakmak istediği bir mekan olduğunu vurguladı. Acemice hazırlanmış bu projenin meclisten oy birliği ile geçtiğini ifade eden Kahraman, bu proje ile meydanın kimliğinin yok olacağının altını çizdi. Kahraman, “Taksim Meydanı tasarım yarışmaları ile elde edilen bir proje ile şekillenmesi gerekirken, siyasetin şekillendirdiği bir meydan oldu,” dedi. Projenin 2 tünel önerisi hariç tümüyle koruma kurulunun da onayından geçtiğini, Oda olarak projenin iptaline yönelik idare mahkemesine başvuru yaptıklarını söyledi.
Prof.Dr. Haluk Gerçek, İstanbul’da yayalara yönelik yapılan tüm müdahalelerin maalesef yine araçlara yönelik olduğunu söyledi. Taksim Meydanı’nın yaya ve araç trafiği açısından sorunları olduğunun fakat bu sorunların bu proje yerine yapılacak bazı yol ve sinyal düzenlemeleri ile çözülmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Yapılan ulaşım projelerinin, 3. Köprü Projesi’nde de olduğu gibi arazi geliştirme projelerine araç olarak kullanıldığını belirtti.
Panelin bir diğer konuşmacısı Doç.Dr. Tansel Korkmaz, Bilgi Üniversitesi’nde Taksim Projesi ile ilgili olarak öğrencileri ile yapmış oldukları öneri projelerden bahsetti. Projelerinde neleri ele aldıklarını, ne tür analizler yaptıklarını anlatan Korkmaz, projenin yapılmasında orta sınıfların iş birliğinin önemli olduğunu ve kentte yaşayanların konuyla ilgili farkındalıklarının çok da fazla olmadığını söyledi.
Fotoğraflar: Uğur Ceylan
Konuya sosyolojik boyutuyla yaklaşan Doç.Dr. Hatice Kurtuluş ise, Taksim Meydanı’nın sosyolojik anlamda yaşamasını göz arda ettiklerini ve sürekli demokratik çözümler altında insanların bir yerden bir yere taşındırıldığını belirtti. Taksim Meydanı’na artık hiçbirşey yapılmaması gerektiğini söyleyen Kurtuluş, Taksim’de esas olarak yapılmak istenenin “soylulaştırma” olduğunun altını çizdi.
Dinleyicilerden gelen “Belediye’den veya ilgili kurumlardan kişiler bu panele davet edildi mi?” sorusuna, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Levent Soysal, Halil Onur’un gelmesini beklediklerini fakat bir türlü programları uyduramadıkları için gelemediğini, Kültür Bakanlığı’dan “Konunun bizimle ilgisi yoktur,” açıklaması geldiğini, Beyoğlu Belediyesi’nden de herhangi bir geri dönüş alamadıklarını ifade etti.
Panelin tamamını aşağıda yer alan videolardan izleyebilirsiniz.
{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/51913099.sd.mp4?s=25c1d89ca13df81d60986c1957cd67be”}
{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/51914764.sd.mp4?s=dc8d6c0996f21d256bcd62961505c5a0″}
{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/51916105.sd.mp4?s=d8714ff63df3e964c179b9eca9ee64ee”}
1 Yorum
Taksim Meydanı’na yapılmak istenen “soylulaştırma”dır.