Taksim Meydanı’na Cumhuriyet Müzesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Meydanı’ndaki tarihi maksemi (Su Deposu) Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştüreceklerini açıkladı.

Saraçhane Belediye Sarayı’nda gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Meydanı’ndaki 275 yıllık tarihi Taksim Maksemi’ni ( Tarihi Su Deposu) Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştüreceklerini söyledi. Kadir Topbaş, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun projeye onay verdiğini ve bin metrekarelik müzenin açılışını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Taksim Maskemi hakkında…
İstiklal Caddesi ve Taksim Caddesi’nin birleştiği yerde bulunan su maskeninin inşasına III. Ahmed döneminde, Boğaziçi kıyı yerleşimlerinin su sorununu çözmek amacıyla başlandı, inşaat I. Mahmud döneminde de devam etti ve 1731 yılında Taksim Suyu Tesisleri’yle birlikte tamamlandı. Suyun şehre dağıtıldığı yer olan Taksim Maksemi, sekiz köşeli küfeki taşından bir gövdeye ve yine piramidal, sekiz köşeli bir çatıya sahip. Maksemin yuvarlak kemerli giriş kapısının üstünde de 1732 tarihli üç beyitlik kitabesi bulunuyor. Bu kapının üzerinde yay kemerli pencere ve iki yanında klasik Türk üslubunda kuş evleri yer alıyor. Maksemin Harbiye yönünde yüründüğünde görülen duvar da (Taksim Haznesi) geçmişte herhangi bir sebeple makseme gelen suyun kesilmesi halinde depodan su sağlanmak amacıyla yapıldı.

Taksim Meydanı Gezi Parkı ile bütünleşiyor

Taksim Meydanı’nda yapılacak düzenleme çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Kadir Topbaş, meydandaki otobüs duraklarının kaldırılarak Gezi Parkı ile meydanı birleştirmeyi amaçladıklarını açıkladı. Taksim Meydanı’nı çok fazla rahatsız etmeden, trafiği çok daha fazla akışkan hale getirecek ve mümkün mertebe yayaya saygılı halde bir düzenleme çalışması yapacaklarını dile getiren Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Meydanın proje çalışmaları devam ediyor. Taksim siluetine hiçbir müdahalemiz yok, yüzeysel bir çalışma olacak. Bunun etaplarını planlıyoruz. Bir anda hepsini gerçekleştirerek yaşayan sisteme fazlaca müdahale etmeyi düşünmüyoruz. Burada düşündüğümüz en önemli adımlardan bir tanesi de Taksim Gezi Parkı’nın meydanla ilişkilendirilerek daha yaşanılır bir hale getirilmesidir. Eski Stad diye bilenen Gezi Parkı’nın önündeki merdivenlerin kaldırılmasıyla meydanın daha iyi algılanacağını ve halkın burayı daha rahat kullanacağını düşünüyorum. Projeyle ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile temaslarımız var. Bu projeyle Cumhuriyet Anıtı, Taksim Meydanı ve o bölgedeki tarihi çevre biraz daha rahatlatılmış ve büyük bir meydan oluşturulmuş olacak. Daha önce burada trafiğin tamamen alta alınması düşünülmüştü. Ancak bu çok daha ciddi maliyet ve başka sorunlar çıkardığı için otobüs duraklarını oradan kaldırarak yüzeyden ama çok daha farklı bir düzenlemeyle güzel bir meydan yapacağız. Projenin kısmen Koruma Kurulu ile teması var, kısmen üzerinde çalışmalar da devam ediyor. Etap etap giderek oradaki mevcut insan ve araç sirkülasyonunu fazla rahatsız etmemeye dikkat ediyoruz. Öte yandan, Talimhane bölgesinde daha önce bölgedeki belediye dükkanlarını boşaltmıştık. Orada bir yeraltı otoparkı inşa edeceğiz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın