Taksim Yayalaştırma Projesi ihaleye çıkıyor

İstanbul'un simge mekanı Taksim'in yayalaştırılması ile ilgili projede ilk adım atılıyor.

Taksim Meydanı’na açılan yolları 5 ayrı noktada yer altına bağlayacak ve rampalar halinde meydanı çevreleyecek projenin ihalesi 28 Haziran’da yapılacak. İhale kapsamında 240 günlük çalışma ile meydan yepyeni bir çehreye bürünecek. Proje kapsamında Tarlabaşı Bulvarı-Cumhuriyet Caddesi, AKM önü ve Taksim Anıtı çevresinde bulunan araç yolları yer altına alınacak. Bu şekilde 98 bin metrekarelik alan yayalara bırakılacak ve oteller bölgesi olarak anılan bölgenin İstiklal Caddesi’ne trafik ve yaya erişimi kesintisiz olacak. Taksim Topçu Kışlası için ayrı bir ihale yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü Taksim Meydanı Düzenleme İnşaatı (1. Etap) ihalesine 28 Haziran’da çıkıyor. İlk etap kapsamında altyapı ve tünel yolların yapımına başlanacak ve çalışmalarv 240 gün sürecek. İlk etap işi kapsamında benzer bir işte 5 yıl tecrübesi bulunan proje müdürü ve şantiye şefi olarak 2 inşaat mühendisi görev alacak. Ayrıca saha mühendisi olarak 3 inşaat mühendisi, 2 harita mühendisi ile 1’er elektrik ve makine mühendisi çalışacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin, 16 Eylül 2011 tarihinde oybirliğiyle kabul ettiği proje kapsamında, trafik tamamen yer altına alınacak. Proje ile Taksim Meydanı’nın Gezi Parkı ile bütünleşmesi sağlanacak. Tarlabaşı Bulvarı’nın meydana çıkan kısmında bulunan otoparktan itibaren trafik yer altına alınacak ve Cumhuriyet Caddesi ile Asker Ocağı Caddesi kesişimine kadar devam edecek. Gümüşsuyu istikametinde ise AKM’den başlayarak Sıraselviler Caddesi istikametinde İstiklal Caddesi kesişiminden itibaren araç trafiği yer altına alınacak. Bölgedeki binalara hizmet götürebilmek amaçlı olarak günün belli saatlerinde açık olacak şekilde servis yolları dizayn edilecek. Proje alanı içinde yer alan Taksim Cumhuriyet Anıtı aynen korunurken, tarihi “Taksim Kışlası” da Kentsel Tasarım Projesi ile bir bütünlük içinde değerlendirilecek.

98 bin m2 alan yayalaştırılacak

Cumhuriyet Caddesi üzerinde 300 metre ve 97 metre uzunluğunda 11 bin 750 metrekare ve 640 metrekare alanlara sahip 2 araç altgeçidi; Anıt ve AKM tarafından 870 metre uzunluğunda, 16 bin 885 metrekare araç altgeçidi olmak üzere toplam bin 267 metre uzunluğunda 29 bin 275 metrekare araç altgeçidi inşa edilecek. Toplamda 5,5 km anayol ve yanyol, 940 metre servis yolu yapılacak. Proje ile tüm bu alanlar birleştirilecek ve toplamda 98 bin metrekarelik yayalaştırılmış alan elde edilecek.

Taksim’de toplam 38 adet otobüs hattı ile transit geçen 16 adet hattın önemli bir bölümü de Haliç Metro Geçiş Köprüsü ve Marmaray’ın tamamlanmasının ardından kaldırılacak. Meydana toplu ulaşım daha çok raylı sistemle sağlanacak. Kalan otobüs hatları için AKM otoparkı altında bulunan ve halen hareket amirliği olarak kullanılan alan ile Cumhuriyet Müzesi arkasında bulunan Taksim Açık Araç Otoparkı durak olarak tahsis edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın