Taksim yayalaştırma projesi Koruma Kurulu’nu böldü

Taksim'i yayalaştırma projesi Koruma Kurulu'nda tartışmalara neden oldu. Kadir Topbaş ise Gümüşsuyu ve Sıraselviler'de tünelden vazgeçilebileceğini açıkladı.

Taksim Yayalaştırma Projesi’ni karara bağlamak için toplanan İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nda tartışma çıktı. Kurula yakın çevreler, üyelerin büyük bir kısmının projeye karşı çıktığını ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ve hükümetten yoğun baskı yapıldığını söyledi. Baskıların toplantı öncesi en üst seviyeye çıktığı, bazı kurul üyelerinin görevden alınmasının gündeme geldiği de gelen haberler arasında.

Bu arada toplantı öncesi açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Taksim’i yayalaştırma projesinde Gümüşsuyu ve Sıraselviler caddelerinde tünel açılmasından vazgeçilebileceğini açıkladı. Ancak Gezi Parkı’na yapılması planan Topçu Kışlası projesinin durumu belirsizliğini koruyor.

Topbaş: Endişeler var

Projeyle ilgili Koruma Kurulu toplantısı öncesinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yayalaştırma projesinin Gümüşsuyu yönüyle ilgili tedirgin olunan noktalar olduğunu ifade etti. Topbaş, fizikî altyapı yetersizlikleri nedeniyle projeden vazgeçilebileceğini belirtti. Topbaş şunları söyledi: “Projede tedirgin olunan noktalardan biri, Gümüşsuyu’ndan gelen İnönü Caddesi’nin Mete Caddesi’ne geçiş noktasındaki yolun yeraltına alınması yani AKM’nin önündeki yolun yeraltına alınması konusu. Onunla ilgili çalışmalar sürmekte. Koruma Kurulu’nda da endişeler var. Bizim değerlendirmemiz de, ‘Bu olmayabilir’ diyoruz. Çünkü ciddi yarıklar oluşacak, kurulun da bu konuda endişeleri var.” Sıraselviler’e yapılacak tünelin daha geriye alınması ihtimali olduğunu söyleyen Topbaş, Tarlabaşı-Harbiye tüneli için ilk kazmanın bu hafta vurulabileceğini ancak Koruma Kurulu’nun son onayının beklendiğini söyledi.

Olduğu gibi yayalaştırma

Mimarlık çevrelerinin verdiği bilgiye göre de Topbaş, Taksim’le ilgili basına kapalı bir toplantıda, Gümüşsuyu ve Sıraselviler caddelerinde tünelden vazgeçebileceklerini söyledi. İddialara göre Topbaş, Sıraselviler’de tünel kazılması durumunda Taksim İlk Yardım ve Alman Hastanesi’nin iki yıl kapalı kalması gerekeceğeğini, bu mümkün olmadığı için Sıraselviler’in tünel kazılmadan olduğu gibi yayalaştırılabileceğini ifade etti. Gümüşsuyu Caddesi’nin de olduğu gibi yayalaştırılması gündemde.

Yeni plan gerekebilir

Şehir planlamacıları ve mimarlar arasında Taksim Projesi ile ilgili konuşulan bir diğer konu ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Koruma Kurulu’nun uygulama projesine karşı çıkmasının ardından kurula sunduğu tadilat projesi. Uzmanlara göre kurul, tadilat projesini onaylarsa Büyükşehir Belediyesi Taksim’le ilgili bütün süreci başa alarak tek tünele uygun yeni bir uygulama projesi hazırlamak zorunda.

Etiketler

1 Yorum

  • vehbi-durust says:

    Merhaba. Orta yol her zaman en iyi yoldur. Yeşil alanın azaltılması doğru olmadığı gibi, daha önce bu alanda var olan bir eserin bu alana değer katacak şekilde yine burada, uygun şekilde, yer alması da doğru gibi geliyor. Ancak nasıl? Önerim; ana caddeye bakan Kışla köşesinin ihya edilmesidir. İBB Kültür merkezinin bu cephede yer alan görkemli giriş yapısına alınması ve özellikle korunacak arka bölümündeki park ile bağlantılı kültürel etkinliklere hizmet etmesinin sağlanması; sağlı sollu bölümlerde ise yine uygun sunumlu satış alanlarının yer almasıdır. Bu cephede yer alan ve eski fotoğraflarda cephe önünde görülen tek katlı bölüm ve terasları da yeme içme mekanları olarak canlılık kazanabilir. Böylece mevcuttaki özelliksiz dükkan ve İBB kültürel mekanı nitelikli bir yapıya kavuşur ve ayrıca da park alanı önmeli oranda korunmuş olur. Bilgilerinize sunarım.

Bir yanıt yazın