Yaz aylarında trafiğin yer altına alınmasıyla farklı bir kimlik kazanan ve geniş bir alana sahip olan Taksim Meydanı, yeni düzenlemelere sahne olacak.
Taksim Meydanı için üç ayrı grup, üç ayrı proje üretiyor. Önümüzdeki günlerde üçü de kamuoyuna tanıtılacak ve tıpkı vapurlarda olduğu gibi geniş bir halkoylamasıyla hangisinin uygulanacağına karar verilecek. Üç projenin içinde de sanat eserlerine geniş yer ayrılıyor. Contemporary Istanbul ekibi de bu yerlere talip olmuş ve önemli sanatçıların heykellerini kalıcı değilse de geçici sürelerle sergilemeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne önermiş. Sonuç, şimdilik, olumlu. Yani önümüzdeki günlerde Taksim Meydanı önemli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapabilir.
Contemporary Istanbul’un heykel seferberliği bununla sınırlı değil. Heykel için geniş bir çalışma başlattıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “iki isteğimiz var” diyor. “Biri, halka açık alanların sanat eserlerinden nasibini almasına önayak olmak ve sanatı günlük yaşama dâhil etmek; diğeri, belli bir ölçeğin üzerindeki binaların dış cephelerine sanat eserleri yerleştirilmesini teşvik etmek.” Bunun örnek uygulamasını Nişantaşı Sofa Otel yapmış. Binanın dış cephesi için dört heykel sipariş edilmiş ve bunlar, yerine kalıcı bir şekilde yerleşmiş. Güreli, bu uygulamanın puanlamaya tabi tutulabileceğini ve böylece yaygınlaşabileceğini söylüyor. Benzer bir şekilde 2012 yılında otellerde sanat galerisi bulundurma ve sanat eseri sergilemenin puanlamaya tabi tutulmasıyla birlikte pek çok otel bünyesine birer galeri kazandırmıştı.