Taksim’e, Çamlıca’ya cami Yeşilköy’e Süryani kilisesi

İstanbul’daki Süryani cemaatinin kilise talebini inceleyen Büyükşehir Belediyesi ilk kez bir kilise için onay verdi. Cumhuriyet döneminde ilk kez bir kilise sıfırdan inşa edilecek.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR’DEN CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Çamlıca Tepesi ve Taksim Meydanı’na cami projeleriyle gündeme gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy’e kilise yapılmasının önünü açan kararı onayladı. Büyükşehir’e ait 2 bin 736 metrekarelik arazi Süryani Cemaati’ne kilise yapılmak üzere tahsis ediliyor. Koruma Kurulu onaylarsa Yeşilköy’de Süryani Kilisesi inşa edilecek. Proje hayata geçtiği takdirde ilk kez bir belediye azınlıklara ibadethane yeri tahsis etmiş olacak.

Üç yıldır uygun arazi aranıyordu

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı’nın kilise yapmak üzere yer talebine karşılık verilmesi için yaklaşık 3 yıldır sürdürülen çalışmalarda sona yaklaşıldı. Yıllardır kilise yapmak için İstanbul’da arazi arayışı içinde olan Süryani Kilisesi Vakfı temsilcileri kilise arazisinin de Yeşilköy’de olmasını istiyorlardı. Süryani Cemati’nin talebine sessiz kalmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy Yeşilzeytin Sokak’taki 2 bin 736 metrekarelik arazisini kilise yapılmak üzere vakfa tahsis etme kararı aldı. Vakıf tarafından hazırlanacak kilise projesi, Anıtlar Kurulu’nun onayından sonra inşaa aşamasına geçecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, söz konusu arazide bulunan eski şapelin restorasyonu ve eski mezarların korunmasını da şart koştu.

Mezarlık ortasında oyun alanı

Büyükşehir Belediye Meclisi, Yeşilköy’deki tarihi mezarlığı oyun alanından çıkartarak, ibadet yeri ve mezarlık alanı alınmasına onay verdi. Arsanın 1960 yıllarda mezarlık olmasına rağmen Nazım İmar Planları’na oyun alanı olarak işlenmesi ile yapılan hata 52 yıl sonra düzeltildi. Vakıf Başkanı Sait Susin, İstanbul’da 10 bine yakın cemaat üyesinin olduğunu belirterek kilise için yıllardır çaba gösterdiklerini söyledi. “Ermenilerden sonra en büyük azınlık grubuyuz” diyen Susin, “En az bin kişilik bir yere ihtiyacımız var” dedi. Tarihi mezarlığa oyun alanı ayrılması hükmünün 1960 yıllarında kurul kararıyla alındığını ifade eden belediye yetkilileri ise , 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1995 yılında arsanın oyun alanından ibadet ve mezarlık alanına alınmasına karar verdiğini kaydetti.

İTALYAN KATOLİK KİLİSESİ TEMKİNLİ

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı’na tahsis etmeye planladığı arazinin 1950 yılından önce İtalyan Katolik Kilisesi’ne ait oluğunu savunan Peder Bruno Gregorio Simonelli, söz konusu arsanın 1861 yılında padişah fermanıyla kurulan İtalyan Katolik Kilisesi’ne 1868 yılında arsanın sahibi olan Simon Boğhos Dadyan tarafından bağışlandığını hatırlattı. İtalyan Katolik Kilisesi’ne ait olması gereken arsanın bir başka cemaate verilmesinin doğru olmadığını savunan Simonelli, “Önce tapu gerçek sahibine, bize verilmeli. Biz arsanın belli şartlar yerine getirilirse Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı’na bir bölümünü verebiliriz. Bizim tasarufumuz dışında yapılacak bir işlem karşısında sessiz kalmayız” dedi.

ARAZİNİN ASIL SAHİBİ BELEDİYE

BAKIRKÖY Belediye Başkan Yardımcısı Yervant Özuzun, arsanın 1950 yılında yapılan kadastro çalışmalarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına kayıt yapıldığına dikkat çekerek, arsa üzerinde bir şapel ve dünyaca ünlü gravür ressamı Amedio Prezioss’un mezarı olduğu için Anıtlar Kurulu kararıyla SİT alanı ilan edildiğini, diğer azınlıklara ait arsaların ise kadastral çalışmalarla el değiştirdiğini söyledi. Özuzun, geçen yıl yürürlüğe giren ve azınlık vakıflarının mülklerinin iadesiyle ilgili yasal düzenlemeden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurulduğunu söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın