Vakıflar Genel Müdürlüğü, yurt içindeki restorasyonların yanı sıra, yurt dışına da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyadaki eserlerin yenilenmesi ve bakımı için mimar ve mühendis gönderiyor.
TİKA İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILIYOR
Yurt dışında, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile iş birliği yapan Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon çalışmalarında TİKA’ya teknik destek veriyor
Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünün, 2003 yılından bu yana 3 binin üzerinde eseri restore ettiği bildirildi. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, yaptığı açıklamada, göreve başladığı 9 aylık dönemde 25 bölgeden 13’ünü gezdiğini, çalışmaları yerinde incelediğini söyledi. Seyahatlerini daha çok Sanat Eserleri Yapım Daire Başkanı ve Yatırım Emlak Daire Başkanı ile birlikte yaptığını belirten Hürata, aynı ekiple Bursa’ya geldiklerini, kültür varlıklarını gezdiklerini anlattı.
NESİLLERE AKTARILIYOR
Ziyaretlerinin ilk gününde restorasyon çalışmaları süren vakıf eserlerini incelediklerini anlatan Hürata, programlarının devamında vakıf gayrimenkullerinin son durumuyla ilgili bazı görüşmelerde bulunacaklarını bildirdi. Hürata, Vakıflar Genel Müdürlüğünün 2003 yılından bu yana önemli atak içinde olduğunu, tarihî eserlere bakışın değiştiğini dile getirerek, şöyle devam etti: ”Genel Müdürlüğümüz, ülkenin kültür varlıklarını ayağa kaldırma, koruma ve gelecek nesillere aktarma noktasında önemli adımlar attı. Bugüne kadar 3 binin üzerinde eserimiz restore edildi. Yani kültür varlıklarının üçte biri restorasyondan geçirildi. Vakıflar olarak ecdadımızın bizlere bıraktığı eserleri gelecek nesillere aktarma noktasında çalışıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız restorasyon çalışmalarına harcadığımız para 1 milyar lirayı geçti. Yap-işlet-devret modeliyle olanları da eklerseniz toplam yatırım 3 milyar lirayı aşıyor. Bu çok ciddi bir rakam.” Vakıflar Genel Müdürlüğünün özel bütçeli kurum olduğunu belirten Hürata, genel bütçeden pay almadıklarını, kendi gelirleriyle ayakta duran kurumlarının geliri arttıkça restorasyona daha fazla harcama yapabildiğini anlattı. Hürata, sadece yurt içinde değil yurt dışındaki eserlerin restorasyonunda da Vakıflar Genel Müdürlüğünün önemli rol üstlendiğine işaret ederek, şunları söyledi:
SPONSOR DESTEĞİ VAR
”Yurt dışında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) çalışıyor. TİKA’ya teknik destek veriyoruz. Bu alanda en iyi kadrolara sahip Vakıflar Genel Müdürlüğüdür. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü coğrafyanın önemli bölümündeki eserlerin restorasyonuna teknik destek sağlıyoruz. Eski eserlerin restorasyonlarına mimar ve mühendis gönderiyoruz.” Son yıllarda eski eserlere yönelik çalışmalara sponsor desteği de sağlamaya başladıklarına değinen Hürata, İstanbul ve Bursa’da bazı eserlerin sponsorların desteğiyle ayağa kaldırıldığını belirtti.
ÜSKÜP’TE CAMİ İBADETE AÇILDI
Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, 1492 yılında inşa edilen ve 1963 yılında bir depremde büyük hasar gören Mustafa Paşa Camii, uzun yıllar ibadete kapalı kaldıktan sonra, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilerek yeniden ibadete açıldı. Törene, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da katıldı.
İSTANBUL VAKIF ZENGİNİ
Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Bursa Bölge Müdürlüğünün Bursa, Yalova, Sakarya ve Bilecik’i kapsadığını, bu illerde 450 kültür varlığının bulunduğunu, bunların 350’ye yakınına Bursa’nın sahip olduğunu kaydetti. Bursa’nın vakıf eserleri açısından İstanbul’un ardından ikinci sırada geldiğine dikkati çeken Hürata, şu bilgileri verdi: ”Osmanlı’ya başkentlik yapması ve 6 padişahın burada yaşamasının etkisi var. Restorasyon noktasında da Bursa 3. sırada. 133 adedini restore ettik. 104 eserin projelerini hazırladık. 2011 yılında 10 adet devam eden işimiz var. 2 adet sözleşmesi yapılacak, bir adet ilanda olan çalışmamız var.”