Türkiye'deki 50 tarihi çarşı ve hanı kapsayacak kanun tasarısı Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'a sunuldu.
Türkiye’de Osmanlı döneminden kalma tarihi çarşı ve hanlar için kanun hazırlanıyor. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği öncülüğünde başlatılan kanun tasarısı taslağı Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a sunuldu. Tasarının 32 madde ve 85 bentten oluştuğunu belirten Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkan Yardımcısı Mehdi Kamruz, “Yıllardır beklediğimiz kanunun meclis tarafından kısa zamanda hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.
Türkiye’de bulunan 50 tarihi çarşı ve han için kanun tasarısı taslağı hazırlandı. İstanbul ve Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği’nin öncülüğünde başlatılan çalışma taslağa dönüştü. Kanun sayesinde Türkiye’deki çok sayıda han ve çarşının yönetim biçimi ve korunarak gelecek kuşaklara taşınması için resmiyet kazanacak. Çarşı esnafı bu taslağın bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylanarak kanunlaşmasını istiyor.
Çoğu Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılar için hazırlanan kanun taslağı 32 madde ve 85 bentten oluşuyor. Uzun uğraşlar sonucu hazırlanan taslağın meclis tarafından görüşülmesini istediklerini belirten Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehdi Kamruz, taslağı Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a sunduklarını söyledi.
TASLAĞIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM
Bursa ziyareti çerçevesinde birlik üyeleri ile görüşen Arınç, taslağı çok beğendiğini ve tarihi çarşı ile hanlar için kanunun yasalaşması gerektiğini söyledi. Taslak ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile görüşeceğini söyleyen Arınç, “Bu işin takipçisi olacağım” dedi.
Kamruz, çarşı ve hanlar için kanuni bir düzenlemenin şart olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanımıza bu konuyu teferruatlı bir şekilde sunduk. Kendisi bu tasarıya destek verdi. Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu’nun bu tasarının hazırlanmasında büyük emeği geçti. Biz bu tasarının mecliste görüşüldükten sonra kanunlaşacağına inanıyorum. Kanunda tarihi çarşı ve hanların idaresi, tanımı, sınırları, yönetim kurulu seçimi ile ilgili detaylı bilgi yer alıyor. Kanun yasalaşırsa, bütün Türkiye’de bu kanun yürürlüğe girecek. Kanun özünde esnaf ile kamu ortaklaşa yerinde bir yönetim modeli olarak ön plana çıkıyor. Kanunda 100 kişilik bir meclis öngörülüyor. Bunların yüzde 70’i esnaf, yüzde 30’u sivil toplum örgütlerinden üyeler de katılacak.”
ESAS MESELE ÇARŞI VE HANLARI GELECEĞE TAŞIMAK
Kanun sayesinde tarihi çarşı ve hanların gelecek nesillere taşınacağı ifade eden Kamruz, sözlerine şöyle devam etti: “Her şeyden önce kanunun esas hedefi çarşı ve hanları korumak. Gelecek kuşaklara bu çarşıları taşımalıyız. En önemli prensibimiz bu yapıların sürdürülebilir olmasıdır. Bu kanun sayesinde belediye ile herhangi bir sıkıntı olmayacak. Türkiye’de 50 tarihi çarşı ve han var. Bu yasanın ne zaman çıkacağı konusunu bilemiyorum. Ama mutlaka çıkacaktır. Bursa, yakında Arap Turizm Teşkilatı tarafından turizm başkenti olacak. Yani Bursa’da turizm artık daha ön plana çıkıyor. Bu şehrin turizmini daha da yükseltmek istiyorsak, ecdattan kalan bu tarihi yapıları ayakta tutmalıyız. Yıllardır kanuni bir düzenleme bekleyen çarşı ve hanlar için yeni bir program yapmalıyız.”
Türkiye’de ilk defa esnafın öncülüğünde hazırlanan tasarının ülke için çok önemli olduğunu kaydeden Kamruz, Bursa Valiliği’nin koordinatörlüğünde yürütülen tarihi çarşılar kanun tasarısı taslağının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. En büyük değişimin zihin dünyamızda yaşanması gerektiğini anlatan Kamruz, şunları söyledi:
“Artık Bursa’mızda ve çarşılarımızda turizmin önemi büyük ölçüde kavranmıştır. Bu, küçümsenmeyecek bir başarıdır. Turizm konulu toplantılar, seminerler, konferanslar, dış ülkelerle temas ve yatırımlardaki hızlı gelişme başlı başına bu zihniyet değişiminin canlı örnekleridir. Birlik olarak biz, 3 yıldan beri bölgemizin sosyoekonomik gelişmesi, rekabet gücünün artırılması ve özetle ciddi bir cazibe merkezi haline gelmesi için özveri ile uğraş veriyoruz.”
Bu zamana kadar bir yasaya bağlı olmadan işletilen tarihi çarşı ve hanlar kanunu çıkarsa, İstanbul, Bursa, Edirne ve Kayseri gibi il ve çok sayıda ilçede geçerli olabilecek.