Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin, tarihi evlerde oturanlara rehberlik edecek kitabı Tarihi Ev Kullanıcısının El Kitabı, internet üzerinden ücretsiz erişime açıldı.
Banu Pekol ve Sena Kayasü tarafından kaleme alınan Tarihi Ev Kullanıcısının El Kitabı, Türkiye’de tarihi konut sahibi kişilere yönelik yayınlanan ilk rehber olma özelliği taşıyor.
Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin Tarihi Evlerde Yaşam Projesi’nin çıktıları yayınlandı. Proje, çok sayıda tarihi binaya ev sahipliği yapan Türkiye’de, tarihi bina bakımı konusundaki tavsiye eksikliğini gidermeyi ve tarihi ev maliklerinin güncel sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor. Projenin çıktılarından biri de Tarihi Ev Kullanıcısının El Kitabı. Çevrimiçi ve ücretsiz olarak yayınlanan el kitabı, hem tarihi ev sakinlerinin evlerini korumaya yönelik bilgi ve becerilerini artırarak onlara kılavuzluk etmeyi, hem de kültürel miras konusundaki farkındalıklarını artırarak tarihi bir binada yaşamanın sorumluluklarını hatırlatmayı hedefliyor.
Proje kapsamında tarihi evlerde yaşanan sorunları ve kullanıcıların ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla İstanbul’un farklı tarihi semtlerinde araştırmalar gerçekleştiren KMKD ekibi, tarihi ev kullanıcılarına yönelik eğitim videoları ve bir el kitabı hazırladı. Tarihi evlerin bakımı, sık görülen sorunları ve çözümlerini konu alan bu çalışma, ev seçiminden potansiyel fon kaynaklarına, temizlik yöntemlerinden boya seçimine kadar birçok pratik konuyu içeriyor. Tarihi bir evdeki çeşitli sorunları nasıl tespit edecekleri ve hangi çözümleri uygulayabileceklerine dair bilgi almak isteyen, tarihi bir ev almayı düşünen ya da hali hazırda böyle bir binayı kullanan herkes için kapsamlı bir kılavuz.
Kitap, proje kapsamındaki videolara bağlantı içerecek şekilde etkileşimli olarak hazırlanmış. Kitabın ekleri arasında “tarihi evler için bakım takvimi” ve “tarihi ev kontrol” listesi dokümanlarını da yer alıyor. Kitaba KMKD web sitesinden çevrimiçi olarak erişmek mümkün.
Kitabı indirmek için tıklayınız.