Tarihi kentler zirvesinde Bursa rüzgarı

Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı, Ankara Ticaret Odası Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen zirvede başta Türkî cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere 20’ye yakın ülkenin yanı sıra yurt içinde zengin tarihi kültürel mirasa sahip kentler katılıyor. ‘Kültür Yolları ve İnanç Turizmi’ temasıyla gerçekleştirilen zirvenin açılışında, Bursa’da inanç turizmi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ve hedefler katılımcılara sunuldu.

Kültür Turizmi Zirvesi’nin ‘İnanç Turizmi’ başlıklı oturumunda hem akademisyenler bu alanda yapılması gereken çalışmaları anlattı hem de yerel yöneticiler yürüttükleri projeleri paylaştı.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Tuna’nın başkanlığında gerçekleşen oturumda Bursa Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Tarihi Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, Osmanlı’yı kuran şehir olması ve halen 6 padişahının türbesine ev sahipliği yapması nedeniyle Bursa’nın bir ‘Sultanlar Şehri’ olduğunu vurguladı.

Elbas, Osmanlı’nın kuruluş ve sonrasındaki sürecinde; Emir Sultan’dan Süleyman Çelebi’ye, Üftade’den Somuncu Baba’ya kadar pek çok derviş ve gönül insanına da ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, bu yönüyle de Bursa’nın bir ‘Gönül Sultanları Şehri’ olduğunu söyledi.

Elbas, “Kent içindeki manevi odak noktaları hatlarında sağlıklaştırma ve restorasyonlarımız tüm hızıyla sürüyor. Üftade, Şabaniye ve Karabaş Tekkeleri, Emir Buhari ve Seyyid Usul Dergâhları başta olmak üzere pek çok noktada çalışmaları tamamladık. Tarihi Kentler Birliği ve Kültür Bakanlığı’ndan aldığımız manevi destekler, bu alandaki çabalarımızda yol gösterici olmaktadır.” dedi.

“ULUDAĞ BAŞLI BAŞINA DESTİNASYON”

Aziz Elbas, Bursa merkezinde olduğu gibi Uludağ eteklerinde de manevi açıdan yoğun bir kalıntı olduğuna dikkat çekti. “Uludağ, kültür ve inanç turizminde yeni bir destinasyon olabilir.” diyen Elbas, sürdürülen araştırma kazılarında Uludağ eteklerinde çok sayıda yazıt bulunduğunu söyledi. Her dönem münzevi hayatın mekânı olarak öne çıkan Uludağ’daki manastırları araştırmak üzere bir ekip kurulduğunu ve bu ekibin 2014 yılına kadar çalışmalarını tamamlayacağını ifade eden Elbas, yakın bir dönemde sadece Bursa için değil tüm Türkiye için yeni inanç turizmi rotaları ortaya çıkacağını kaydetti.

Elbas’ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Urfa Belediye Başkanı A. Eşref Fakıbaba ile Konya ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin temsilcileri, bölgelerindeki inanç turizmi çalışmalarını anlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın