"Çukurova Bölgesindeki Mevsimlik Tarım İşçilerine Yaşam Alanı Tasarımı Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Yarışması"nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Mimarlar Odası Adana Şubesince düzenlenen “Çukurova Bölgesindeki Mevsimlik Tarım İşçilerine Yaşam Alanı Tasarımı Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Yarışması”nda dereceye giren mimarlık öğrencilerine ödülleri Adana Valiliği Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi)’n de gerçekleştirilen kolokyum da verildi.
Kolokyuma Mimarlar Odası 40 ve 41’nci dönem Genel Başkanı Bülend Tuna, Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Seçici Kurul Üyeleri Alper Ünlü, Prof. Dr. Yusuf Gürçınar, Feride Önal, Yılmaz Değer, Gülçin Pulat Gökmen, Serhat Başdoğan, dereceye giren öğrenciler ile aileleri katıldı.
AMAÇ GEÇİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN SORUNLARINA FARKINDALIK YARATMAK
Kolokyumun açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı,” Bu konuyu değerli başkanımız Bülend Tuna ile birlikte tasarladık. Mimari Fikir Yarışmasının iki temel amacı bulunmaktadır. Biri, Mimarlık öğrencilerine, genellikle Mart ile Ekim ayları arasında tarım alanlarında çalışmak üzere diğer illerden geçici olarak kente gelen ve çalışma dönemi boyunca çadırlarda kısıtlı olanaklarla yaşamak zorunda olan tarım işçilerinin barınma sorunlarına çözüm olarak, daha çağdaş “geçici”, “hareketli” ya da “taşınabilir” barınaklar yapılmasına yönelik özgün fikirler üretmelerinin teşvik edilmesi, ikincisi farklı bir yaşam tarzı olan bu tarım işçilerinin sorunlarına farkındalık yaratmak amacıyla bu yarışmayı düzenledik. Öğrenci arkadaşlarımız bu yarışmaya 74 proje ile katıldı. Ödüle layık görülen projelerin sahiplerine belge ve ödüllerini vereceğiz” diye konuştu.
YARIŞMA KÜLTÜRÜNÜ ÖNEMSİYORUZ
Kolokyumu yöneten Mimarlar Odası 40 ve 41’nci dönem Genel Başkanı Bülend Tuna,” Mimarlık yarışmalı bizim mesleğimizin önemli ve ayrıcalıklı bir koludur. Zaman zaman en tecrübeli olanla en yeni meslektaşlarımız aynı yarışmada yaratıcı fikirlerini ortaya koyarlar. Bir bakarsınız en genç olan yarışmacı birinci gelebilir. Biz bu yarışma kültürümüzü çok önemsiyoruz. Yarışma kültürü öğrencilik yıllarında ediniliyor. Çünkü yarışmaya hazırlanmak kültür gerektiriyor. Özellikle geçici tarım işçileri konusuna ilgi duymanızı bir proje oluşturmanızı çok önemli buluyorum. Geçici tarım işçilerinin perişanlığı bizi çok üzmektedir. Ülkemizde her şey değişiyor. Çevreler değişiyor, çok lüks mekanlar yapılıyor ama ne yazık ki geçici tarım işçilerinin barınma konusunda ciddi adımlar atılamadı. Bu konunun özel bir yanı da var. Mimarlık mesleği, bedelini ödeyebilenlerin ancak ulaşabildiği ayrıcalıklı bir meslek olarak görülüyor. Oysa bizler toplumsal duyarlılığı olan insanlarız. Bir kentte, bir ülkede yaşıyorsak o kentte sadece lüks ve ayrıcalıklı insanlara mekanlar üretmekle kentin yaşam kalitesinin yükselmeyeceğini görüyoruz, biliyoruz. Kentlilerin birbirleri ile kaynaşacakları mekanların oluşturulmasını da biz mimarlar olarak her zaman savunuyoruz. Fikir yarışmalarında ödül almak güzel ama katılmak çok daha önemli” dedi.
Yarışmada 1. Lik ödülü İTÜ’den Ayşegül Taşkın ve Gizem Çakır’a, 2. Lik ödülü Mersin Ü.’den Gonca Erdem, Benan Dönmez ve Okan Karakaş’a, 3. Lük ödülü YTÜ’den Fatma Nur Özoğlu ve Burcu Ece’ye, 1. Mansiyon YTÜ’den Gencay Çubuk ve Mimar Sinan Ü.’den Tülin Naltekin’e, 2. Mansiyon MSGSÜ’den Şeyma Köse’ye, 3. Mansiyon Gazi Ü.’den Orhan Karaca, Cemil Kocamaz ve Muhammet R. Ayparçası’na, 4. Mansiyon İTÜ’den Seda Nehir Gümüşlü ve Simge Akın’a, 5. Mansiyon YTÜ’den Hakan Kılınç ve İlknur Karlı’ya, Satınalma ödülleri ise MSGAÜ’den Rafet Utku ve YTÜ’den Başim Akiyev – İTÜ’den Ece Üstün ve Ezgi Baştuğ – Ceren Okumuş, Umut Atlı, Harun Kohen, Hatice P.Alkan ve Kocaeli Ü.’den Ahmet Emre Güler’e verildi.(Haber Servisi)