Tarlabaşı’nın Sıra Evleri Artık Yok

Yunus Aran Konferansları 49. Buluşması’nın konuğu Prof. Dr. Afife Batur, önceki gün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda “Mimaride Süreklilik: Mağara Ev'den Sıra Eve” temalı bir konuşma yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Cumhuriyet Dönemi Türkiye Mimarisi ve Geç Dönem Osmanlı Mimarisi alanlarında ders vermeyi halen sürdüren, mimarlık alanında pek çok kitap ve makalesi bulunan Batur, halen devam etmekte olan İstanbul’daki sıra evleri araştırmalarını mimarlar ve mimarlık öğrencileriyle paylaştı. Mimaride süreklilik bağlamında Avrupa’daki örnekleriyle karşılaştırarak İstanbul’da farklı bir kompozisyon sergileyen sıra evleri sosoyolojik arka planı da hatırlatarak tanıttı. Batur, sosyolojik arka plan konusunda Prof.Dr.Mübeccel Kıray ile başlayan bilgi alışverişini halen Prof.Dr.İlhan Tekeli ile sürdürdüklerini de belirtti.

Batur, bugün izin verilen yapılaşmanın tersine şu ana kadar tespit edilebilen 470 civarında sıra evin kentsel coğrafyanın konumuyla, kentin varolan tipolojisiyle uyum içinde yapıldıklarını bu nedenle özgün olduklarını anlatarak; “Bu kagir evler gördüğümüz kadarıyla betonarme evlerden çok daha iyi durumdalar. Balat’ta, Kumkapı’da, Yeldeğirmeni’nde, Harbiye’de ayaktalar. Ne yazık ki, kentsel dönüşüm Tarlabaşı’na çok zarar gördü, sıra evler yok oldu.” diyerek çıkardıkları haritalar ve dönem dönem çektikleri fotoğraflar üzerinde bilgi verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın