Mersin Büyük Şehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması"nın soru ve cevapları yayınlandı. Projelerin son teslim tarihi 15 Şubat 2022 (saat 17:00), kargo ile teslim alım için son gün 18 Şubat 2022.
1 Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması’na mimar olarak bireysel olarak katılabilir miyim, yoksa ekip halinde katılım zorunlu mu?
Bkz. Yarışma Şartnamesi 5. Başlık k maddesi.
2 Yarışmaya ekip olarak değil de tek başına bir mimar olarak katılmak mümkün mü?
Bkz. Cevap 1
3 Mimarlık 4.sınıf öğrencisiyim. Mezun olmuş mimar arkadaşlarımla yarışmaya katılmak istiyorum. Yarışma şartlarında mimarlar odasına kaydın bulunması gerektiği yazıyor. Ben öğrenci olarak kayıtlıyım. Koşulları karşılayıp karşılamadığımı öğrenmek istiyorum.
Öğrenciler yarışmaya yardımcı ekip üyesi olarak katılabilir.
(Kimlik Formundaki “Diğer” başlığı altında bilgileri yazılacaktır.)
4 Haziran 2021’de mezun olmuş 6 kişi olarak yarışmaya katılmak istiyoruz. 5 kişi şu anda Türkiye’de ve bazılarımız odaya kayıtlı. Ben ise şu anda yurtdışında olduğum için odaya kaydolma imkânım yok. Ekipte 1 kişinin odaya kayıtlı olması yeterli mi yoksa herkesin kayıtlı olması mı bekleniyor? Eğer herkesin kayıtlı olması gerekiyor ise benim yurtdışında olmam hakkında bir istisna olabilir mi?
Şartname koşulları geçerlidir.
5 Yarışmanın son başvuru tarihi hakkında bilgi verir misiniz?
Bkz. Yarışma Şartnamesi
6 Yarışma son kayıt tarihi ne zaman?
Bkz. Yarışma Şartnamesi
7 Yarışmaya mimarların ekip temsilcisi ve müellifliğinde iç mimarlar da ekip üyesi olarak katılabilir mi? Eğer bu mümkün değil ise yardımcı olarak ekibimizde yer alabilirler mi?
Yardımcı olarak yer alabilirler.
8 Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması’na mimarlık öğrencileri mimarlar tarafından oluşturulan bir takımda yer alabilir mi? Yarışmaya öğrenciler katılabiliyor mu yoksa mezun mu olmak gerekiyor? Bilgi verebilir misiniz?
Bkz. Cevap 3
9 Yarışmaya bir mimar ile birlikte mimarlık öğrencisi de katılabilir mi?
Bkz. Cevap 3
10 Rumuz öğrenme tarihi nedir?
Rumuz öğrenme tarihi yoktur. Ekipler kendi rumuzlarını belirleyerek yarışmaya katılım sağlarlar.
11 Raportörlüğe kayıt nasıl yapılmaktadır? *Şartname alıp isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmek, bu aşamayı açıklayabilir misiniz?
Yarışma şartnamesinin 13. Başlığı altındaki tarihler dikkate alınarak ve 5. Başlığın l maddesi yerine getirildiği durumda yarışmaya katılım sağlanmış olacaktır.
12 Şartname belediye sitesinden indirildikten sonra ayrıca başka yerden temin edilecek mi?
Dijital dosya olarak yayınlanacaktır. Dolayısıyla farklı portallerden indirilebilir. Ama bu dosyaların bütünlüğü konusunda idare ve yarışma jürisi sorumlu değildir.
13 Yarışmaya ait altlık, ihtiyaç programı ve dijital verileri nasıl temin edebilirim?
Şartname ve eklerine www.yarismalar.mersin.bel.tr ve
www.mersin.bel.tr web adreslerinden indirilebilirsiniz.
14 Yarışma ile ilgili Belediye tarafından verilecek belgelere şartnamede verilen adresten erişemedim. Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz.
Şartname ve eklerine www.yarismalar.mersin.bel.tr ve www.mersin.bel.tr web adreslerinden indirilebilirsiniz.
15 Yarışma ile ilişkili internet sitenizde yayınladığınız dokümanları indirdiğimde “rar” uzantılı dosyaların açılamadığını fark ettim. Dosyalar “hasar görmüş ve hatalı” olduğu için açılamıyor uyarısı veriyor. Zip formatında veya drive/wetransfer bağlantısı ile paylaşmanız mümkün olur mu?
Şartname ve eklerini www.yarismalar.mersin.bel.tr ve www.mersin.bel.tr web adreslerinden indirilebilirsiniz. Şu an için indirme bağlantısında ve dosyalarda bir problem bulunmamaktadır.
16 Mülkiyet paftası için renklerin neyi ifade ettiğini açıklayan lejant eklenmesini rica ediyorum. Dijital dosya içerisinde SKT, KSA gibi ne olduğu anlaşılmayan kısaltmalar mevcut.
Mülkiyet paftası yeniden düzenlenerek EK-2 içerisinde verilmiştir.
17 Elektrik altyapı bilgilerinde “sdt, düt” gibi ne olduğu anlaşılmayan kısaltmalar mevcut. Kısaltma kullanılmamasını ve altyapı hatlarını çizimlerimize ekleyebilmemiz için kmz formatında değil, koordinatlı dwg formatında yüklenmesini rica ediyorum.
EK-2 dosyasında kısaltmaların ne olduğu eklenmiştir.
Elektrik altyapı dosyalarının dwg formatı mevcut değildir.
18 İçme Suyu ve Kanalizasyon Şebekesi Alt Yapı verisini ncz formatına ek olarak koordinatlı dwg olarak yüklenmesini rica ediyorum.
İçme Suyu ve Kanalizasyon Şebekesi Alt Yapı verisi EK-2 dosyasına dwg formatı olarak eklenmiştir.
19 Jeolojik Etüt Raporu olarak yüklenen word belgesi 1 sayfadan ibaret, olması gereken bu mu yoksa yüklemede bir hata mı oluştu?
Alanla alakalı bu belge haricinde bir veri bulunmamaktadır, yapılacak tasarımlar için genel kabullerle hareket edilebilir (Zemin emniyet gerilmesi 20 ton/m2 olarak kabul edilebilir). Uygulama projesine esas verileri elde etmek için, jeolojik etüt çalışmaları sonuçların ilanından sonra ayrıca yaptırılacaktır.
20 Yarışmacılara sunulan fotoğrafların hepsi yıkılacak olan otel binasını gösteriyor. Proje alanının çevresini gösteren fotoğraf yüklenmesini rica ediyorum. Odak alanıyla birlikte etkileşim alanına ait fotoğraflar da olmalı. Otel binasının üst katlarından çekilmiş alan fotoğrafları kuş bakışı açısında biz yarışmacılara fayda sağlayacaktır.
EK-2 dosyasına yeni fotoğraflar eklenmiştir.
21 Yarışma dokümanlarında verilen yıkılacak olan otel fotoğrafları bir şey ifade etmemektedir. Etkileşim Alanından ve şelale bölgesinden Fotoğraflar, Videolar ve Drone Fotoğraf – Videoları paylaşılmasını talep ediyoruz.
Bkz. Cevap 20
22 Ekler içinde jeolojik zemin etüt raporu tek sayfa olup, 435/17 nolu Şelale Otelin mevcut oturumunun olduğu parsel için ÖA-5.1 tanımlaması yapılmıştır diye anlıyoruz. Doğru mu? Zemin sınıfı ve/veya zemin emniyet gerilmesi verileri / kabullerini içeren rapor detayı var mıdır?
Bkz. Cevap 19
23 Arazi durumunu gösteren hava fotoğrafları yok mudur? Varsa paylaşabilir misiniz?
Bkz. Cevap 20
24 Yarışma alanı ile ilgili çok detaylı fotoğraflar paylaşılmamış neredeyse hiç fotoğraf yok daha sonra arazi ile ilgili resimler paylaşılacak mı?
Bkz. Cevap 20
25 Yarışma eklerinde verilen fotoğrafların yalnızca yıkılacak olan otel tarafına ait olan fotoğraflar olması bize alanı bütüncül olarak algılama şansı vermiyor. Şelale alanının da yarışma alanı ile ilişkisini daha net ifade eden fotoğraflar paylaşılması mümkün müdür?
Bkz. Cevap 20
26 Yarışma Alanı başlangıç-bitiş arası drone’dan resimlenerek verilemez mi? Yarışmacılar için alanı detaylı inceleme olanağı imkânı sağlanır.
Bkz. Cevap 20
27 Alanın ve şelale çevresinin, havadan fotoğrafları atılabilir mi?
Bkz. Cevap 20
28 Alana ilişkin şelale bölgesini ve çevresini gösteren daha ayrıntılı fotoğraflar paylaşılabilir mi? Örnek: Otelden şelaleye bakan fotoğraflar paylaşılabilir mi?
Bkz. Cevap 20
29 Şartname eki ile birlikte gönderilen jeolojik etüt raporu anlaşılamamaktadır. Uygun formatlar ile okunaklı olan hali yarışmacılar ile paylaşılabilir mi?
Bkz. Cevap 19
30 Bölgenin iklim bilgileri ve hava raporları yarışmacılar ile paylaşılabilir mi?
https://www.mgm.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
31 Planda şelalenin yeri ve Roma mezarlarının rölövesini alabilir miyiz?
Bu konuda vektörel veri yoktur.
32 Mevcut ırmağın kış aylarında max yükselme seviyesi (kret kotu) nedir?
İstenen veriler kurumumuz tarafından DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğü’nden talep edilmiştir. Yaklaşık iki hafta içerisinde www.yarismalar.mersin.bel.tr adresinden paylaşılacaktır.
33 Tarsus Çayının mevsimsel (yaz-kış-bahar) su kotları nelerdir? Dere yatağının taban kotları nelerdir?
Bkz. Cevap 32
34 Tarsus Şelale Çay Bahçesi’nin bulunduğu adanın zemin yapısı, kot bilgisi yarışmacılar ile paylaşılabilir mi?
Zemin yapısı bilgisi mevcut değildir. Kot bilgileri EK-2 dosyasına eklenmiştir.
35 Ada ile karayı birbirine bağlayan çelik köprülerin plandaki izleri ve kot bilgileri yarışmacılar ile paylaşılabilir mi?
Kot bilgileri EK-2 dosyasına eklenmiştir.
36 Şelale ve çevresinin detaylandırılmış (kot ve ağaç rölövesinin yer aldığı) güncel hâlihazır dosyası var mıdır ve yarışmacılara iletilebilir mi?
Kot bilgileri EK-2 dosyasına eklenmiştir.
37 Şelale ve çevresindeki doğal kotların daha detaylı ölçümlerinin DWG dosyasına işlenmesi mümkün müdür?
Kot bilgileri EK-2 dosyasına eklenmiştir.
38 Yer görme hususunda idare raportörleri aranılarak yarışma mahallinin görülmesinde yardımcı olunacak mıdır?
Gerekli yardım sağlanacaktır.
39 Etkileşim alanı içinde kalan Şelale Park, yarışmacılar için en büyük referans noktası olan Tarsus şelalesi ve Berdan Irmağına en kolay yaklaşıla bilinen nokta. Mevcut durumdaki park düzenlemesi ve peyzaj çalışmasının çizimleri paylaşılabilir mi? Verilen DWG’ lerde bu alan çok az işlenmiş ve kot noktaları haricinde yarışmacılara hiçbir referans noktası verilmemiş.
Mevcut koşullar ve düzenlemeler, bağlayıcı değildir. Dolayısıyla şartname içeriği ve ilave ek dokümantasyon yeterlidir.
40 Öngörülemez şekilde artan kur fiyatları yüzünden dövize endeksli çıktı maliyetleri bir hayli fazla olmaktadır. Yarışma teslim tarihine gelindiğinde bir mansiyon ödülünün %10’undan daha fazla tutması muhtemel olan çıktı masraflarını idarenin karşılaması yarışmaya katılan özellikle yeni mezun mimarlar için kıymetli olacaktır. Bu talebimizin ciddiyetle değerlendirmeye alınmasını rica ederiz.
Yayınlanan şartname esastır.
41 Açıklama Raporları başlığının altındaki imzalı inşaat mühendisliği raporu, yarışmaların üst özelliği olan anonimiteyi ihlal etmektedir. Bu maddedeki imzalı ibaresinin kaldırılmasını talep ediyoruz.
İmzalı inşaat mühendisliği raporu kimlik zarfı içerisinde, imzasız olarak da açıklama raporu ile birlikte gönderilecektir.
42 Danışman olarak yazılabilen peyzaj mimarlığı, inşaat mühendisliği gibi disiplinlerden oda belgesi istenmekte midir?
Danışmanlar için oda kaydı istenmemektedir.
43 Mimari maket istenmiyor diye anlıyoruz. Doğru mu?
Mimari maket istenmemektedir.
44 Yarışmaya kayıt için yalnızca ekip temsilcisinin bilgilerini içeren bir katılım belgesi ve dekont yeterli midir, yoksa ekip ortakları adına da katılım belgesi doldurup iletmemiz gerekir mi?
Kayıt için yalnızca ekip temsilcisinin bilgilerini içeren bir katılım belgesi ve dekont yeterlidir.
45 A3 proje sunum dosyası içerisinde teslim edilen paftaların a3 boyutta çıktıları ve paftaların kaydedildiği cd/dvd bulunması gerekiyor. Dijital veri zarfı içerisinde de tüm pafta ve raporların kaydedildiği cd/dvd bulunması gerekiyor. Bu ikisinin (A3 proje sunum dosyası ve dijital veri zarfı) ayrı olarak düzenlenmesi gerekiyor, değil mi? İçerisinde bulunması gerekenlerle ilgili yazdıklarımda bir yanlışlık var mı?
Teslim edilen paftaları içeren A3 formatında hazırlanmış dosyalar (A3 Proje sunum dosyasında) ve teslim edilecek tüm pafta ve raporlar 300 dpi çözünürlüğünde pdf veya jpeg-tiff formatında CD/DVD’ye kayıt edilerek dijital veri zarfında teslim edilecektir. Ayrıca basılı A3 paftalar ve açıklama raporu çıktısı için bir zarfa gerek yoktur.
46 İnşaat mühendisliği raporu için ekipte bir mühendis bulunması zorunlu mudur, danışman olarak yer alması yeterli midir?
Yeterlidir ancak inşaat mühendisliği raporunu imzalamak zorundadır.
47 Yarışma şartlarında “Bütün grup üyelerin ilgili oda kaydı bulunmalıdır” gibi net bir yazı göremedim. Yarışma için sadece grup temsilcisinin ilgili odaya kayıtlı olması yeterli midir yoksa bütün üyeler de ilgili odaya kayıtlı( her üye için oda sicil numarası ) olmalı mıdır?
Ekip temsilcisi ve/veya ekip ortaklarının oda kaydının ve ilgili Oda tarafından bu yarışma için yarışmacı adına düzenlenmiş “ÜyeTanıtım Belgesi” bulunması yeterlidir.
48 Şartnamenin 12. 1. Kimlik Zarfı maddesinin ikinci bendinde yer alan imzalı belge (16. sayfa ekinde “Kimlik formu” olarak verilen form ) tüm ekip üyelerinin isminin olduğu tek bir sayfa olarak mı teslim edilecektir?
Evet.
49 Şartnamenin 12. 1. Kimlik Zarfı maddesinin, yer alan “Ekip Listesi” tüm ekip üyelerinin isminin olduğu tek bir sayfa olarak mı teslim edilecektir?
Bkz. Cevap 48
50 Yarışmaya katılan her ekip üyesinin odaya kaydı olmak zorunda mı?
Ekip temsilcisi ve ekip ortakları için ilgili oda kaydı olmalıdır. Danışman ve diğer üyeler için oda kaydına gerek yoktur.
51 Danışmanların da oda kaydı gerekli midir?
Bkz. Cevap 42
52 Açıklama raporlarında A4 raporlar istenmiş ayrıca 1 çıktı istenmektedir ile cd formatına konulan çalışmaların 1 takım A4 olarak teslimi mi kastedilmektedir?
Bkz. Yarışma Şartnamesi 9. başlık 2. madde
53 A3 proje sunum dosyasında bir adet çıktı ile tüm çalışmaların A3 olarak baskılı teslimi mi kastedilmektedir? 6 A0 pafta 6 A3 gibi…
Bkz. Yarışma Şartnamesi 9. başlık 3. ve 4. madde
54 Yarışma etkileşim alanı içerisinde Tarsus Çayı ve çevresine müdahaleler önerilebilir mi?
Önerilebilir
55 Otelin hemen güneyinde kalan, Çayın içindeki adadaki seyir noktasına müdahaleler önerilebilir mi?
Önerilebilir
56 Yarışma ek’inde geçen ibarede Konser, Gösteri ve Açık Etkinlik Alanı Konser, gösteri ve açık alan etkinliklerinin yapılabileceği bir alan tasarlanacaktır. Küçük dans ve tiyatro gruplarını ağırlayacak kapasitede bir sahne ve sahne arkası mekânları öngörülmelidir.. Sahne üst örtüsü tesislerin genel karakterini tanımlayan, kimlik oluşturan ve akılda kalan bir simgesel mimari öğe olarak yorumlanabilir. Seyirci bölümü kısmen sert zemin, kısmen yeşil alan kullanımı olarak düşünülebilir. Yaklaşık 200 sandalyeli ve 500 çimde oturma kapasitesi öngörülebilir. Anladığımız kadarıyla tamamen açık bir alan tasarlanacak ve bu alanda konser, gösteri ve açık etkinlikler yapılacak yalnız bu alanı tasarlarken üstü kapalı bir hacim isteniyor. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsem sevinirim.
Konser, Gösteri ve Açık Etkinlik Alanı, şartnamede açıklandığı üzere, bir açık hava düzenlemesi olarak ön görülmüştür. Sahne bölümünün üzerinde yer alması düşünülen örtü veya kanopi bir kapalı alan oluşturmayacaktır. Ancak sahne arkası ve servis mekânları kapalı hacim olarak ön görülmüştür.
57 Yarışma şartnamesinde mevcut otelin rölövesi bulunmakta otel tamamen yıkılacak mı, eğer yıkılacak ise rölövesinin verilmesindeki amaç nedir?
Otel yıkılacaktır. Otele ait rölöve ek bilgi olarak yarışmacılara verilmiştir.
58 İstenilen mekânlar için herhangi bir metrekare belirtilmemiş, mekânların metrekaresi yarışmacıya mı bırakılmıştır?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
59 Otel binası yıkımından sonra ortaya çıkacak olan kahverengi alanın, yeni yapıların izleri için bir referans oluşturuyor olmasının getirdiği limitasyon ile bu bağlamdaki ekolojik kazancın getireceği pozitif unsurların; mimarlık, insan ve yine ekolojik açıdan negatif birer tasarım problemine dönüşebilme ihtimali bulunmaktadır. Bu noktada belirtilen otel yapısı izinin değerlendirilmesinin yarışmacıya bırakılması, katılımcılar arasında bir seçim kriteri midir?
Değerlendirme yarışmacıya bırakılmıştır.
60 Projede odak alanı içerisinde çizilen, planlı alanlar imar yönetmeliği 19. madde c bendine göre yapılacak olan, 25135. sokak için tasarımın bütüncül olması açısından yayalaştırma çalışması yapabilir miyiz?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
61 Şelale ile proje alanı arasında kalan yolun araç trafiğine kapalı olması mı öngörülüyor?
Mevcut durum araç trafiğine kapalıdır. Projede alınacak kararlar yarışmacıya bırakılmıştır.
62 Şartnamede geçen ”Odak alanı içinde hâlihazırda bulunan otel binasının yıkımından sonra ortaya çıkacak kahverengi alanın yeni önerilecek yapıların ayak izi için bir referans oluşturabileceği göz önüne alınmalı ” ibaresindeki kahverengi alan m² sine şartnamelere göre uyulmalı mıdır? Yoksa yapılacak tasarımda ayak izi belirlenen şekilde korunmalı mıdır?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
63 Etkileşim alanı sınırları içerisinde kalan bölgedeki trafik akışı (ringler, arsaya yaklaşım şekilleri) mevcut şekli ile korunmalı mıdır? Müdahale edilebilir öneriler geliştirilebilir mi?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
64 Şartnamede söz konusu etkileşim alanı sınırları içerisinde kalan bölgede düşünülecek kent mobilyalarının tasarımları bizlere mi ait olmalıdır? Yoksa mevcutta bulunan kent mobilyalarından konsept oluşturulabilir veya öneri sunulabilir mi?
*Tasarımlar yarışmacıya ait olacak ise istenen çizim ve detay ölçekleri ne boyutta olmalıdır?
Yarışma şartnamesindeki tanımlar çerçevesinde yarışmacıya bırakılmıştır.
65 Konser, gösteri ve açık etkinlik alanı ihtiyaç programında yarı açık bir mekân olarak algılanıyor. Bu konuda istenilen alanların niteliği (açık, yarı açık, kapalı alanlar) nedir?
Yarışma şartnamesindeki tanımlar çerçevesinde yarışmacıya bırakılmıştır. Bkz. Cevap 56
66 Mimari ihtiyaç programı listesinde belirtmiş olduğunuz otopark gereksinimi yarı-açık olmasına rağmen önemli bir alan kaybına sebep olabileceği ihtimalini göze alarak; yarışma odak alanı dışında veya yarışma odak alanı içerisinde kapalı otopark olarak tasarlamamız mümkün olabilir mi?
Kapalı otopark istenmemektedir.
67 Programlar arasında bulunan otopark için inşaat maliyeti gerektirmeyen, doğal havalandırma ve aydınlatma ile çözülebilen, 100 araç kapasiteli yarı açık bir otopark istenmiş. 100 araç kapasiteli istendiğinden dolayı 1 katlı değil de 2 ya da 3 katlı bir otopark düşündüğümüzde bu otoparkın alt katlarda yarı açık olmama olasılığı doğuyor. Yarı açık otopark isteği bir öneri midir, yoksa bir gereklilik midir?
Kapalı otopark istenmemektedir. Açık veya yarı açık (yaklaşık 100 araçlık) olabilir.
68 Otopark açık alanda mı düzenlenmelidir? Kapalı otopark da düzenlenmesi istenir mi?
Bkz. Cevap 67
69 Yarı açık otopark “etkileşim alanı” içerisinde tasarlanabilir mi?
Tasarlanamaz
70 “İnşaat maliyetsiz yarı açık otopark” ile ifade edilmek istenilen nedir?
İnşa ve işletme maliyeti asgari otopark denmektedir.
71 İnşaat maliyeti gerektirmeyen yarı açık otopark, diğer yarısı kapalı alanda olacağından betonarme inşaat maliyeti gerektirecektir. Maliyet gerektirmeyen olarak mekanik ve elektrik grubu maliyetlerini mi anlamalıyız?
Bkz. Yarışma Şartnamesi
72 Hâlihazırda belirtilen odak alan sınırında parsel ile Tarsus Çayı arasında kalan yola müdahale edilebilir mi? Odak alan sınırının içinde kalıyor ancak yine de bir çizgi ile parselden ayrılıyor. O yola müdahale edilebilir mi, gerekirse yol iptal edilip parsele katılabilir mi?
Söz konusu alan yarışma odak sınırları içerisinde ele alınacaktır. Bu alan hakkında mülkiyet paftası esas alınacaktır.
73 Hâlihazırda yeşil bir çizgi ile belirtilen etkileşim alan sınırı ne anlama geliyor? Üst ölçekten düşündüğümüzde o sınır dışına çıkılmamalı mı? Ya da 3 boyutlu modellemede o sınır dışındaki alanlar modellenmemeli ve görmezden mi gelinmelidir?
Şartnamedeki tanımlar çerçevesinde yarışmacıya bırakılmıştır.
74 Hâlihazırda odak alan sınırının aşağısında kalan Tarsus Şelale Has Bahçe’ye müdahale edilebilir mi? Gerekirse odak alan sınırı içinde kullanılan mimari dile uygun olacak şekilde yeniden düzenlenebilir mi? Yeniden düzenlenemiyor ise odak alan sınırının alt kısmında Tarsus Şelale Has Bahçe’ye uzanan patikalar açılabilir mi? Birbiri ile ilişkilendirilebilir mi?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
75 Odak alan sınırı dışında kalan Tarsus Çayı üzerine köprü ya da patikalar açılabilir mi? Seyir terasları Tarsus Çayı’nın üzerine gelecek şekilde konumlandırılabilir mi? Yoksa sorumlu olduğumuz ve değiştirebileceğimiz tek yer odak alan sınırı içinde kalan alanlar mı? Tarsus Çayı ile daha güçlü bir bağ kurabilmek amacıyla Tarsus Çayı’na ne kadar müdahale edilebilir?
Koruma koşulları ve yarışma şartnamesi kapsamında yarışmacıya bırakılmıştır.
76 Yüzme havuzunu konumlandırırken mahremiyete önem verilmeli midir? Çevre konutlar ve çevre yapılarda yaşayan insanlar ve yoldan geçen insanların görüş açıları ve havuzu görebilmeleri önemsenmeli midir? Yoksa yazlık bir belde olan Mersin’i düşündüğümüzde bu kaygı yersiz midir?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
77 Konser, gösteri ve açık etkinlik alanı sahnesi ile ilgili ‘sahne üst örtüsü tesislerin genel karakterini tanımlayan, kimlik oluşturan ve akılda kalan bir simgesel mimari öğe olarak yorumlanabilir’ denmiş. Bu kimliği oluştururken Mersin’in kendi kimliğinden de yararlanılabilir mi? Yoksa Mersin’i odağa almayıp kendi mimari dilini oluşturan bir sahne üst örtüsü mü üretilmelidir?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
78 Programlarda geçen satış birimleri için yaklaşık 2 adet satış amaçlı dükkân düşünülmeli denmiş ve bir sınırlama getirilmiş. Bu dükkânların boyutları ve yayılımları ile ilgili bir şey söylenmemiş. Yani bu dükkânlar yalnızca hediyelik ve yöresel eşya satışı için kullanılabileceği gibi aynı zamanda yöresel kıyafetler de satan daha geniş çaplı kıyafet dükkânları da olabilir. Ya da aynı şekilde yöresel lezzetleri tanıtmak amaçlı gıda satışı yapan dükkânlar da olabilir. Bu sınırlama tasarımcıya mı bırakıldı, yoksa yöresel kıyafetler ve yöresel yemekler gibi daha büyük çaplı dükkânlar yerine yalnızca hediyelik eşya satan dükkânlar olması zorunlu mudur?
Ticari birimlerin programı yarışmacıya bırakılmıştır.
79 Satış birimleri için kapasite / alan ihtiyacı bilgisi var mıdır? Yarışmacıya mı bırakılmıştır?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
80 Toplam inşaat alanına ilişkin bir bilgilendirme yapılmadığına göre; imar durumunda verilen emsal alanı mı esas alınmalıdır? Yani emsal 1:00 ve y.en çok: 25 metre şeklinde?
İmar koşulları, imar durumu ve plan notları dikkate alınmalıdır.
81 İhtiyaç programında yıkılacak olan otele ait herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Otel bölümü ile ilgili yarışmacılardan ne talep edilmektedir?
Şartnamede yer alan program geçerlidir.
82 Verdiğiniz bina programı dışında yönetimle ilgili birimlerde olacak mı? ( yönetici birimi, ofisler vs.)
Mimari program ve şartname dahilinde ilgili servis ve ihtiyaçlar değerlendirilmek üzere yarışmacıya bırakılmıştır.
85 İhtiyaç programında belirtilen mahallerin büyüklükleri yarışmacılar ile paylaşılabilir mi?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
84 Odak alanın güneyinde yer alan, 2.derece doğal sit alanı olarak gözüken alanda bir öneri getirilebilir mi?
Mevcut imar ve koruma koşulları dahilinde yarışmacıya bırakılmıştır.
85 Şelale Otel yıkılacak mı, kısmen veya tamamen korunabilir mi?
Yıkılacaktır.
86 “Odak alanı içinde halihazırda bulunan otel binasının yıkımından sonra ortaya çıkacak kahverengi alanın yeni önerilecek yapıların ayak izi için bir referans oluşturabileceği göz önüne alınmalı, odak alanı hem yapı hem de peyzaj kararları ile ekolojik açıdan en uygun biçimde değerlendirilmelidir.” ifadesinde yıkılacak olan binanın ayak izlerini referans alınmasının nedeni nedir? (jeolojik, kültürel, yapısal, arkeolojik, maddi vb. sebepler…)
Şartnamede bahsedildiği gibi ekolojik nedenle olmakla beraber değerlendirmesi yarışmacıya bırakılmıştır.
87 Odak alanın doğusundaki belediyeye ait boş alan kullanımı nedir? Bu alana ne ölçüde müdahale edilebilir?
Söz konusu parsel etkileşim alanı içinde olup kullanım şekli ‘’Kültürel Tesis Alanı’’ olarak tescil edilmiştir.
88 Şartnamede belirtilen etkileşim alanı sınırları değişikliği ne derece olabilir? Bu sınır değişikliği ile neler beklenmektedir?
Şartnamedeki tanımlar çerçevesinde yarışmacıya bırakılmıştır.
89 Yarışma odak alanı için önereceğimiz bina – kapalı mekân ya da mekânların tamamı, mevcut turizm işletmesinin izi sınırları içinde olmak zorunda mıdır? Ayrıca yine öneri havuz açık havuz mudur ve mevcut havuz izi kullanılmak zorunda mıdır?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
90 Odak alanı dışında kalan etkileşim alanına kapalı mekân önerebilir miyiz? Yoksa burası ile ilgili beklenti, sadece açık alan, kent mobilyası ve peyzaj düzenlemesi ile sınırlı mıdır?
Yarışma odak alanı harici kapalı mekân talebi yoktur.
91 “Yarışma odak alanının güneyinde parsel durumu park alanı olarak tanımlanmış bir alan bulunmaktadır.” cümlesinde belirtilen park alanı işaretli park alanlarından hangisidir?
Söz konusu alan ekteki şekilde işaretlenmiştir.
92 Şelale ve çevresine yapısal olmayan öneriler getirilebilir mi? Müdahalede bulunabilir miyiz?
Mevcut imar ve koruma koşulları dahilinde yarışmacıya bırakılmıştır.
93 Şelale ve çevresine müdahale edilebiliyor mu, seyir terasları ile kastedilen alanlar, yarışma odak alanı içinde mi olması gerekiyor?
Yarışmacıya bırakılmıştır.
94 Yarışma alanının güneyinde ve güney batısında yer alan yapıları (şelalenin kuzeyi) tamamen kaldırılabilir mi, ya da tekrar düzenleyip yeniden aynı metrekareyi şağlamak şartıyla müdahalede bulunulabilir mi?
Mevcut kapalı alan miktarı değiştirilemez. Mevcut işlevler devam ettirilecektir. Yarışma etkileşim alanı içinde bulunan bu alana müdahale edip etmemek yarışmacıya bırakılmıştır.
95 Projede tasarlanacak yapıların statik çözümü istiyor musunuz? cd de proje statik datalar olacak mı?
Statik uygulama çizimleri istenmemektedir ancak, strüktürel çözüm yaklaşımını içeren inşaat mühendisliği raporu istenmektedir. Bkz. Yarışma Şartnamesi 9. başlık 1. ve 2. madde
96 Yarışma alanı içerisinde ki ağaçların korunması zorunlu mudur? Müdahale edilebilir mi?
İletilen mevcut ağaç rölövesi ve çevre hassasiyeti doğrultusunda yarışmacıya bırakılmıştır.
97 Yarışma alanı ve çevresinde ki yollara müdahale edilebilir mi?
Şartname dahili yarışmacıya bırakılmıştır.
98 Doğal sit alanı ve yarışma alanı sınırı arasında kalan alanda kot düzenlemeleri vb. yapılabilir mi?
Mevcut imar ve koruma koşulları dahilinde yarışmacıya bırakılmıştır.
99 Yarışma alanı sınırları içerisinde bodrum kat yapılabilir mi?
Mevcut imar, koruma ve yarışma koşulları dahilinde yarışmacıya bırakılmıştır.
100 Görselde kırmızı ile işaretlenmiş köprüye ilişkin mimari detayların (statik, rölöve, kot bilgisi vb.) paylaşılabilmesi mümkün müdür? Köprülere müdahale edilebilir mi?
Mimari detaylar mevcut değildir. Yarışmacıya bırakılmıştır.
101 1/5000 ölçekli uygulama imar planı üzerinde yer alan şekildeki alanların bilgisi lejant üzerinden ayırt edilememektedir. Bu alanlar hakkında bilgi verilebilir mi?
Bu alan Mülkiyeti Cennet Hatun Bint-i Sevindik Paşa Vakfı’na ait ‘’Turizm Tesis Alanı’’dır. İçerisinde restoranlar bulunmaktadır.
102 Yarışma şartnamesinde belirtilen uygulama etaplarında istenilen ölçek ve detaylar nelerdir?
Uygulama projesi yarışma konusu değildir.
103 Şelaleye giriş şu anda ücretli midir ve ileri ki aşamalarda ücretli mi olacaktır? Bu duruma yönelik bir işletme senaryosu var mıdır?
Ücretli değildir.
104 Yarışma arazisinin kuzeybatı doğrultusunda yer alan gecekondu mahallesinin üzerine projelendirilen, Mimar Sinan ve Yavuz Donat Bulvarlarının kesiştiği noktada planlanan geniş karayolları yarışma alanına yakınlığını da göz önünde bulundurunca verilen hâlihazır ve imar planlarındaki en kayda değer değişiklik olarak gözlendi. İmar planının esas alınacağı ve öngörülen yolların tasarım alanına olan ulaşımı kayda değer şekilde etkileyeceği düşünüldüğünde, tasarım alanına yurtiçi ve yurtdışından gelecek turistik ziyaretçilerin erişimi ile ilgili çalışılan bir ulaşım planı var mı? Gecekondularla ilgili kısa ve uzun vadedeki öngörü nedir?
Tarsus Ulaşım Master Planı Ek-2’de paylaşılmıştır.
105 Programda yer alan havuz için daha fazla bilgi vermeniz mümkün müdür? Açık/kapalı, olimpik-yarı olimpik gibi belirlenmiş bir beklenti var mıdır, yoksa yarışmacıların senaryosal kararına mı bırakılmıştır?
Müsabaka amaçlı olmayıp açık rekreatif bir havuz düşünülmekle birlikte yarışmacılara bırakılmıştır.
106 İhtiyaç listesinde bulunan yüzme havuzu konusunda ”Kamusal kullanım için uygun ölçülerde ve kapasitede bir yüzme havuzu tasarlanacaktır.” İbaresindeki kamusal kullanım sınırları nedir (yüzme havuzunun işletme senaryosu hakkında bir kısıt mevcut mudur, tasarımcının yaklaşımına mı bırakılacaktır) ve yıkılacak otelde bulunan yüzme havuzu sınırları korunarak mı tasarım yaklaşımı geliştirilmelidir?
Tarif edilen, kamusal havuz kullanımı ve buna dair ilgili servis senaryosudur. İşletme formülünün fiziki ve mekânsal bir karşılığı yoktur. Mevcut otel havuzu ebat ve tasarım itibariyle bağlayıcı değildir.
107 Yarışmada istenen havuz, açık havuz mu yoksa kapalı havuz mu olacaktır?
Bkz. Cevap 105
108 Şartnamede mimari ihtiyaç programı listesinde belirtilen yüzme havuzu açık veya kapalı olarak tanımlanmamıştır. Hangisi olacaktır?
Bkz. Cevap 105
109 Programda istenen yüzme havuzu kapalı bir havuz şeklinde mi düzenlenecektir?
Bkz. Cevap 105
110 Yüzme havuzunun yaz-kış ve diğer etkinlikler için kullanımı konusunda ne beklenmektedir? Yüzme açık-kapalı kullanım durumu ne olmalıdır? Yüzme havuzunun türü ne olmalıdır?
Bkz. Cevap 105
111 İhtiyaç programında belirtilen havuz için jürinin belirlediği standartlar nelerdir? Yoksa yarışan inisiyatifine mi bırakılmıştır?
Bkz. Cevap 105
112 Mimari ihtiyaç programı listesi altında yer alan “yüzme havuzu” açık havuz mu yoksa kapalı havuz olarak mı tasarlanmalıdır?
Bkz. Cevap 105
113 İhtiyaç programında yer alan yüzme havuzu açık ya da kapalı olması ile ilgili bir şart var mı, havuz için istenen belli bir büyüklük var mı, olimpik – yarı olimpik?
Bkz. Cevap 105
114 Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması şartnamesinde belirtilen ihtiyaç programındaki havuz, açık havuz mu yoksa kapalı havuz olarak mı değerlendirilecektir?
Bkz. Cevap 105
115 Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması şartnamesinde belirtilen ihtiyaç programındaki havuz, 4 mevsim kullanılacak mı?
Kullanıma dair öngörü ve mekânsal kurgu dahilinde yarışmacıya bırakılmıştır.
116 Havuz Boyutu ne olacaktır?
Bkz. Cevap 105
117 Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması şartnamesinde belirtilen ihtiyaç programındaki havuzu, belediye mi yoksa özel şirket mi işletecektir?
Yarışma konusu değildir.
118 İşin verilme biçimi “İdare, varsa jüri üyelerinin önerilerini de dikkate alarak, müelliften uygulama safhalarında bazı değişiklikler talep edebilir ve yaptırabilir.” maddesindeki bazı değişiklikler ifadesinin ucu son derece açıktır ve idare tarafından dilediğince yorumlanabilir. Bu durumun projenin özgün halinden uzaklaşılmasına sebep vermesi kuvvetle muhtemeldir. Talep edilebilecek değişiklikler jüri önerileri ile kısıtlı kalmalıdır. Bu ibarenin revize edilmesini talep ediyoruz. “proje sahibi idarenin davetine müteakip bir ay içerisinde sözleşme imzalamadığı takdirde” ifadesi sözleşme şartları belirli olmadan kullanılmamalıdır. İşin verilme şeklinin mimari ve peyzaj projeleri için hangi yapı grubundan hesaplanacağı belirtilmemiştir. Bu durumun düzeltilerek işin verilme şeklinin revize edilmesi gerekmektedir. “İdare, yarışma sonucu elde edilen tasarımın uygulama projelerini etaplar halinde yaptırmakta serbesttir.” ibaresi ÇŞB hesabına göre uygulama projeleri fiyatını değiştireceği için proje müellifinin aleyhine bir durum oluşturur. İdare dilerse uygulamanın realizasyonunu etaplar halinde gerçekleştirebilir fakat projelerin satın alınması tek seferde bu şartname esasınca olmalıdır. Bu ibarenin revize edilmesini talep ediyoruz.
Yarışmacı, jüri ve idare aynı amaçla hareket eder. İdare uygulama projeleri hazırlanma aşamasında yasal mevzuatlar (İmar Kanunu, mülkiyet kanunu vb.), jüri değerlendirme raporu ve varsa jüri tavsiye raporu gereğince proje bütünlüğünü bozmaksızın projede revizyonlar isteyebilir. Sözleşme şartları oluştuktan sonra, idari şartname ve sözleşme tasarısı idare tarafından hazırlanır ve davet buna müteakip yapılır. Söz konusu 1 ay Süreç şartların belirlenip davetin yapılmasının ardından başlar.