Harabeden Çiftlik Evine: Casa 1627

H Arquitectes, harabe şeklindeki kalıntıyı çiftlik evine dönüştürdü.

H Arquitectes tarafından tasarlanan Casa 1627 adlı evin başlangıç noktası, eski bir çiftlik evinin yıkılmaya yüz tutmuş taş duvarlarıydı.

Girona’daki bir tarım arazisinde, Mas Geli çiftlik evinden geriye kalan tek şey, büyük payandalarla desteklenen iki dış kiklopik* duvardı.

H Arquitectes , eski duvarların ölçeğini, malzemesini yansıtacak; binanın tarihi düzenine ve malzeme yapısına saygı gösterecek şekilde tasarlanmış, soluk renkli taş ve betondan oluşan yeni elemanlarla yapıyı restore etti.

Projenin amacı, Baix Empordà’nın olağanüstü manzarasıyla yeni çiftlik evinin bütünleşmesini sağlayarak, tarım alanlarının sürekliliğini, manzarada mükemmel bir şekilde konumlanmış atadan kalma çiftlik evlerinin uzak ama sürekli varlığını gözeterek bağlamla uyumlu hale getirmek olmuş.

Casa 1627’nin orijinal taş işçiliği kuzey ve doğu duvarlarında korunup restore edilirken bu alanlar betonla çerçevelenmiş genişletilmiş açıklıkların eklenmesiyle kontrast oluşturuyor.

H Arquitectes, “Kuzeyde ve doğuda neredeyse sağlam kalmış iki taş cephe, değerlerine saygı gösterilerek güçlendirilip onarıldı ve yeni açıklıklar eklendi,” diyor.

Kurtarılacak çok az mevcut binanın bulunduğu güney ve batıda, H Arquitectes, kalıntılardan elde edilen taşları kullanarak mevcut çiftlik evinin dokusunu ve rengini taklit eden betonarme duvarlar inşa etti.

Casa 1627’nin iç mekânı, güneybatı köşesindeki iki kat yüksekliğindeki mutfak ve yemek alanının etrafında şekilleniyor ve bu alan, büyük bir beton gölgelikle korunan bir verandaya açılıyor.

Zemin kattaki bu yemek alanını çevreleyen oturma alanları ve L şeklinde düzenlenmiş bir çalışma odası bulunurken yatak odaları ise birinci katta yer alıyor. Her ikisi de Medes manzarasına bakıyor.

Proje, önceden var olan taş duvarlar ve yapısal tonozların birleşimi ve soluk renkli dökme betondan yeni duvarlarla çerçevelenen orijinal çiftlik evinin düzenini yansıtıyor.

Bunların hepsi içeride, eski ve yeninin karşıtlığını yaratmak için açıkta bırakılmış.

Casa 1627, binanın orijinal yüksekliğini geri kazandıran, açıkta kalan açık renkli ahşap bir yapıyla desteklenen yeni bir kiremit çatıyla kaplanmış.

*Bitişik taşlar arasında minimum boşluk bırakılarak ve genelde harç kullanılmadan kabaca bir araya getirilerek örülen büyük kireçtaşı kayalarıyla inşa edilmiş bir taş işçiliği türü.

Etiketler

Bir yanıt yazın