Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri Konteyner Ev ile, ziyaretçilerin 'acil durum'un içinde bulunan binlerce 'yerinden edilmiş' insanla ilişkilenerek mekânın anlamını sorgulamalarını amaçlıyor.
Konteyner Ev, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından tasarlanan bir enstalasyon. Önce 3. İstanbul Tasarım Bienali’nde yer alan, ardından İzmir’de düzenlenen İyi Tasarım Haftası kapsamında sergilenen proje, ‘acil’ durumlarla* ilişkili olarak günümüz tasarımına ‘eleştirel’ bir değerlendirme yapmaya katkı sağlamayı amaçlıyor.
Ekip projeyi şöyle anlatıyor:
Gerçek hayattan kesitlerle ‘döşenmiş’ bir yaşam alanı ve öğrencilerin hayal ettiği tasarım önerilerinden oluşan, simgesel bir konteyner ev olan enstalasyon, oldukça eleştirel bir soruyu ortaya çıkarmak için ‘zemin’ hazırlamaktadır: Tasarım Bir Çözüm mü Yoksa Çare mi?
Enstalasyonun bu soruya herhangi bir cevabı yoktur; burada amaçlanan ziyaretçilerin mekâna uğramasını teşvik etmek ve bir yandan konteyner evin dar mekânını deneyimlerken diğer yandan kendilerini, bu ‘acil durum’un içinde bulan binlerce ‘yerinden edilmiş’ insanla ilişkilendirerek mekânın anlamını sorgulamalarını sağlamaktır.
Farklı ölçekte ve amaçta kutulardan oluşmuş KUTU bir BİRİMİ temsil etmektedir; bir KONTEYNER (yaşam çevresi) ile EŞYALARIN birleşimi, binlerce insanın yaşamı, objeleri, anıları, sesleri, hikâyeleri. Konteyner üzerinde yer alan BARKOD, TİCARET kavramına vurgu yaparak enstalasyonu ziyaret edenlerin bu kavramı ve insanla ilişkisini sorgulaması amaçlanmıştır.
Enstalasyon; Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencilerinin öngördüğü tasarım önerileri ile imkânları kısıtlı bireylerin yaşadığı konteyner evlerin gerçek ‘iç mekân’ görüntülerinin yan yana yer aldığı sorular ile Merve Bedir ve Kemal Vural Tarlan tarafından farklı yerlerdeki kamplarda çekilen fotoğraflarını ortaya koyar. Buradaki amaç, eğitim ortamında belirli bir kullanıcı grubunu ‘kabaca’ anlayarak tasarlanmış ‘kusursuz’ çağdaş iç mekânlar ile tüm dünyada farklı felaketlerin mağdurları olan imkânları kısıtlı ‘kullanıcıların’ yaşam koşullarının ‘gerçeği’ arasındaki zıtlığı vurgulamaktır. Tasarımın eleştirel değerlendirilmesi önemli soruları ortaya çıkarmaktadır.
* Buradaki ‘acil durum’, afet-sonrası yaşam durumunda toplumun, temel sosyal haklardan mahrum kalmış bireylerinin (mülteciler veya depremzedeler) yaşam koşulları olarak değerlendirilmiştir.
Proje Koordinatörü
Sergio Taddonio
Proje Ekibi
Gülnur Ballice
Müge Sever
Ebru Bengisu Chatzikonstantinou
Tasarım Ekibi
Fulya Özbey
Işınsu Dikmen
Özüm Karadağ
T. Taylan Küçükali
Fotoğraflar
Merve Bedir
Kemal Vural Tarlan
Öğrenci Projeleri
Bige Dönmez
Cansu Aran
Cemre Şamasas
Damla Denktaş
Demet Yaşar
Hasan Pınar
Hidayet Eren Güney
Mehmet Şener Sakal
Nil Melis Odabaşı
Ozan Küçük
Pınar Ege Tatsaloğlu
Sevgül Üney
Süleyman İvgin
Zeynep Çiçek