Tasarım Demokrasisi ve İstanbul

Dr. Ece Ceylan Baba, "Tasarım Demokrasisi ve İstanbul" adlı kitabında küreselleşme kavramını metropoller bağlamında inceliyor.

Küreselleşme kavramı özellikle son yıllarda dillerimizden düşmüyor. Küreselleşme son derece geniş bir kavram. Onun yalnızca sosyo-ekonomik etkilerinden söz etmek büyük bir hata olur. Küreselleşmenin bir de fiziksel ölçekte gerçekleşen etkileri var ki makro ölçekte baktığımızda metropolleri, mikro ölçekte baktığımızda ise tüm bireyleri doğrudan etkiliyor.

Mimar Dr Ece Ceylan Baba, “Tasarım Demokrasisi ve İstanbul” adlı inceleme çalışmasına öncelikle küreselleşme kavramını açıklayarak başlıyor. Küreselleşmenin tarihi sürecini inceledikten sonra küreselleşme politikalarının metropoller üzerinde yaratmakta olduğu değişimi ortaya koyuyor. Günümüzdeki metropol kavramını analiz eden Baba’nın özellikle altını çizdiği çıkarsaması ise ulus-devlet güçlerinin zayıflamasının metropollerin dünya düzeni içinde yarışır hale gelmesine neden olması…

Günümüzdeki metropol kavramını analiz eden Baba’nın özellikle altını çizdiği çıkarsaması ise ulus-devlet güçlerinin zayıflamasının metropollerin dünya düzeni içinde yarışır hale gelmesine neden olması…

“Demokrasi ile yönetilen bir ülkenin en büyük metropolü olan İstanbul’da kentlilere kentsel kararlarda yer alma hakkı tanınmalıdır,” diyen Dr Ece Ceylan Baba’nın bu değerli çalışması sonuç olarak, demokratik yaklaşımlar ışığında gelişmiş ülkelerde tasarımcı-kentli-yerel yönetimlerin işbirliği ile katılımcı politikaların nasıl hassasiyetle benimsendiğini ve İstanbul kenti için de bu uygulamanın ne kadar şiddetle gerekli olduğunu ortaya koyuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın