Farklı mimari tasarımlar ve ileri inşaat teknolojileri ile üretilen konut projelerini kullanıcıya tanıtmak, projeleri öne çıkan özellikleriyle sunmak ve pazarlamak amacıyla yapılan satış ofisleri, günümüzde kendi başına değerli birer tasarım haline geldi.
Konut projelerinin tasarım süreçlerini, kullanıcıya sunduğu avantajları, projelerin fiziksel ve sosyal donanımlarını içeren sunumlar, maketler ve kullanıcının nasıl bir evde yaşayacağını önceden görebilmesi için özel olarak iç mimarlarla çalışılan örnek daireler satış ofislerinde müşteriyi memnun edebilmek ve etkilemek açısından oldukça önemli.
Satış ofisi tasarımlarında bazen konut projesinin kendisiyle tutarlı olması ve bütünlük oluşturması, konsepti şekillendirirken, bazısında çevreye kentsel ölçekte yenilik getirme ya da bulunduğu kentin mimari özelliklerini yansıtma fikri etkili oluyor. Projelerin bir kısmında ise satış ofisleri, konut projesinin bir parçası olarak dönüştürülüyor ve farklı fonksiyonlar kazanıyor.
2011 yılında OİB Teknik Endüstri Meslek Lisesi ile İşveren Ödülü’nü kazanan mimarlar Dürrin Süer ve Metin Kılıç tarafından tasarlandı. Arkiv Seçkileri 2012’de yer alan Asma Bahçeler Konut Sitesi Tanıtım ve Satış Ofisi İzmir Narlıdere’de arazi eğiminin %50’lere çıktığı bir alanda yapıldı.
Alışılmış çözümlerin dışında farklı bir yaklaşımla hayata geçirilen bir projenin tanıtım ofisi olarak planlanan yapı, bulunduğu çevre ile yarattığı gerilim ile dikkat çekmek üzere kurgulandı. Gecekondu bölgesinin dönüşümü ile karakter kazanan bölgede konumlanan yapının inşaatı 20 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı.
Minimum hafriyat yaparak yapıyı yerleştirmenin öncelikli olması, geçici bir yapının doğal topoğrafyada kalıcı bir değişiklik yapmadan yer alması ana tasarım ilkesi olarak benimsendiği yapı, arsasına teğet geçerek konumlandı. Yapının işlevini gerçekleştirmesinin ardından kaldırılması düşünülüyor.
Yapı, aynı zamanda tanıtımı yapılan projenin çeşitli detay ve malzemelerinin denendiği bir platformdur. Bu yönüyle yüklenici firmanın yöntemlerini test imkânı sağlamış aynı zamanda ziyaretçilerine projeyi ve kullanılacak malzemeleri yerinde deneyimle imkanı sunuyor.
İçinde yer alan işlevlere göre şekillenen yapı, 3 benzer kütlenin farklı açılara yönelen tekrarı ile biçim kazanıyor, deniz ve vadi manzarasına yönelerek manzarayı iç mekânın önemli bir bileşeni kılması, yapıyı saran ahşap güneş kırıcıların yarattığı ışık oyunları keyifli bir iç mekân deneyimi sunuyor. Ziyaretçileri bir mekânın içine girmenin ötesinde konumlandığı vadinin üzerine çıkmış hissine kapılması sağlayan yapı neredeyse tamamen cam duvarlardan oluşuyor.
Tago Mimarlık tarafından tasarlanan yapı, ofis ve iş merkezinden oluşan 2.000 m2‘lik kapalı alana sahip.
Tago Mimarlık tarafından tasarlanan yapının iç mimari projesi i-am associates’e ait. Dumankaya Konsept Halkalı projesi için alışılagelmiş satış odaklı bir showroomun ötesinde samimi ve inovatif bir deneyim merkezi tasarlandı.
Girişteki karşılama alanında bir bekleme alanı kurgulandı. Projenin özelliği olarak konum, bina ve yuva şeklinde adlandırılan üç adet “deneyim alanı” oluşturuldu. Bu odalarda güçlü multimedya uygulamaları kullanıldı ve Dumankaya tarzı yaşamın müşterilere aktarılması amaçlandı. Deneyim odalarının ardından karar anı için müşterilerin kendilerini özel hissedecekleri sıcak bir mekan yaratıldı. Müşteriler burada “proje danışmanları” ile birebir görüşebiliyor ve satın alma kararlarını oluşturabiliyor.
Varyap’ın Ataşehir’de inşaatına başladığı Varyap Meridian projesinin satış ofisi olarak yapıldı. Yönetim bölümü, ana fuaye, satış ofisleri olmak üzere üç bölüm ve ona eklenmiş tek katlı; üstü ise oyun bahçesi olan örnek dairelerden oluşuyor. Yönetim bölümü üç katlı, satış ofisleri iki katlı betonarme sistemdir. Fuaye ise bu iki bölümün arasında kalan üç kat yüksekliğinde tek hacim olup, üstünde dışarı açılarak arsayı ve projeyi gören bir köprü bulunur.
Yağmur sularının depolanıp kullanılması, küçük bir rüzgar gülüyle enerji üretilmesi, mekana konan ve direkt güneş alan ağaçların ürettiği oksijenin bina havalandırma sistemine katılması gibi uygulamalar, Meridian projesinde de hedeflenen; yeşil bina, enerji tasarrufu konularının müşterilere gösterilmesi ve projenin gerçekliğini sağlaması amacıyla tasarım ilkelerini oluşturdu.
Çengelköy’de, Ofton İnşaat tarafından yapımı süren Elysium Serene Konutları’nın satış ofisi olarak tasarlanmış proje, 150 m² inşaat alanına sahip.
Yalın çizgilere sahip olan proje, dış cephesinde özel tasarım çelik paravan ve onun gerisinde kalan tamamen cam bir cepheye sahip. Şeffalığın hakim olduğu binanın, cephe bina kütlesinden farklı bir açı ile öne çıkan tavanı ahşap görünümlü, geniş bir saçak ile çerçevelenmiş. Girişte danışma, satış birimleri, maket alanı bulunan binanın iç mekanları farklı açılarda kesişen duvarlarla ayrılarak binada derinlik sağlanmış. Dış mekan ahşap zeminli bir terasa sahip olup proje arsasını görüyor. Elysium Serene Konut projesinin sahip olduğu çağdaş nitelikleri simgeleyecek konseptte tasarlanmış.
Kentsel dönüşüm projeleri için öncü bir model olan ve Sinpaş Yapı işverenliğinde Gaziantep’te, Antepia’nın satış ofisi olarak tasarlanan Antepia Galeri, kentin kültürel ve mimari birikimini yansıtan formuyla projenin tasarım kriterlerinin korunduğu bir anlayışla tasarlanmış.
Satış fonksiyonunu tamamladıktan sonra kullanıcılarına sosyal bir tesis olarak hizmet verecek olan bina yıldız formunda ve suyun ortasından yükselen, kale izlerini taşıyan düşey hareketlere sahip bir strüktüre sahip. Yerel mimari dokunun korunarak oluşturulduğu çeperin içinde yeşilin ve suyun keskin geometrik formlarla birlikteliği sağlanarak iç bahçeler oluşturulmuş program olarak ofisler, lounge alanları, çocuk oyun alanı ve sergi platformları planlanmış.
Saf Gayrimenkul’un işverenliğinde, Akasya projesinin satış ofisi olarak tasarlanan binada, göl ve koru etaplarında belirlenen konseptler yoğun olarak yansıtılmış.
Göl etabının çıkış noktası olan kurumuş dere yatağına gönderme yapılan su ögesi ve koru etabında öne çıkan bahçe konsepti binanın girişinden itibaren ziyaretçilerin deneyimine sunulmuş.
Akasya projesinin kat bahçesi konseptiyle birlikte gelişen cephe elemanlarının ve yeşil bantların yansıtıldığı dış kabuk, projeye açılan bir pencere görevi görüyor. Binanın içinde karşılaşılan modern ancak sıcaklık duygusundan uzaklaştırmayan dekorasyon konsepti iç mekanda yoğun olarak kullanılan yeşil bitki örtüsü ve sürpriz iç avlusuyla tamamlanmış, iç mekanda da konseptin yoğun olarak yansıtılarak akılda kalması hedeflenmiş.