Arii Irie Architects, Japonya'nın Isumi kentindeki bir depoyu müşterisi için hem bir tatil evi hem de depolama birimi olarak tasarladı. Warehouse Villa olarak adlandırılan yapı minimal ve endüstriyel bir estetiğe sahip "ilkel bir barınak" olarak öne çıkıyor.
Warehouse Villa’nın sahipleri, başlangıçta restoran işletmeleri için ekipmanları saklamak üzere prefabrike bir depo satın almayı planladıktan sonra, bir depolama birimini aile ve arkadaşlarının kullanabileceği yaşam alanlarıyla birleştirmek için “alışılmadık bir talep” ile stüdyoya başvurmuş. Ortaya çıkan projede çift yükseklikli yaşam alanları ve uyumak için asma kat yer alırken zemin katın üçte biri depolama alanı olarak kullanılıyor.
Çelik konstrüksiyon, oluklu polikarbonat ve metal levhalar açıkta bırakılarak baştan sona bir deponun mimari dili kullanılmış. Zemin katın ortasında, beton bir şömine ve oturma alanı ile çevrili bağımsız bir çelik mutfak ünitesi ile mobilya ve aksesuarlar yalın bir dile sahip.
Mimarlık ofisinin kurucu ortağı Atsuo Arii, “Fikrimiz, bir yerleşim alanı için deponun ekonomik, rasyonel ve genel dilini, yapı olarak hafif metal kanalları ve kaplama olarak da oluklu metali kullanmaktı. ‘Ev olarak depo’ bizim için heyecan verici bir imajdı çünkü acımasız olsa da, son derece ticarileşmiş konut endüstrisinin aksine bir özgürlük duygusu var,” diye belirtiyor.
Beyaz metal bir merdiven, depolama ünitesinin üzerindeki asma kata çıkıyor ve uyumak için kullanılabilecek daha özel bir alan sunuyor. Arii Irie Architects, Warehouse Villa’yı yaz aylarında avluya açmak için dış cepheye bir dizi menteşeli açıklık, sürgülü kapılar ve perdeler eklemiş.
Arii, “Birkaç çeşit açılır ve kayar kapı ve pencere tasarlamamızın nedeni bu alana havalandırma ve doğal ışık sağlamak. Bütün kapılar ve pencereler açıkken, iç mekan neredeyse kapalı bir dış mekan hissi veriyor. Bu nedenle, projenin kilit yönlerinden biri, görünüşte statik olan cephenin arkasında dinamik, değişen bir alan.”
Warehouse Villa’nın duvarları ince ve yalıtımsız, böylelikle iç mekandaki koşullar dışarıdaki hava durumuna büyük ölçüde bağımlı hale getiriyor. Arii, “Yalıtımı olmayan bir bina iklim değişikliği ortamında sorumsuz görünebilir. Ancak bu ev-depoda enerji tüketimi aslında çok az çünkü klima yok ve çok az suni aydınlatma var. Doğal havalandırmaya ve doğal ışığa bağlı, çevredeki doğal ortamla tamamen bağlantılı.”