Nevvar-Salih İşgören Vakfı, Eski Tekel Sigara Fabrikası'nı Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 25 yıllığına alarak burayı kültür ve sanat amaçlı eğitim ve öğretim tesisine dönüştürecek.
İzmirli hayırseverler merhum Nevvar ve Salih İşgören’in adları Alsancak’ta yapılacak kültür kampusünde yaşayacak. Eski Tekel Sigara Fabrikası’nı kültür ve sanat amaçlı eğitim ve öğretim tesisi olarak kullandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 25 yıllığına alan Nevvar-Salih İşgören Vakfı, burayı İzmir’in kültür sanat merkezine dönüştürecek. Nevvar-Salih İşgören Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Moğulkoç, eski sigara fabrikasını İzmirlilerin nefes alacağı bir yer haline getireceklerini söyledi. Vakfın temel amaçlarından birinin eğitim olduğunu kaydeden Moğulkoç, “Rahmetli Salih İşgören sağlığında bir kolej ve üniversite açılmasını vakfımızın yönetim kurulu üyelerine vasiyet etti. Biz de Tekel’in eski sigara fabrikasının ön izinlerini aldık. Burayı Bakanlık bize 25 yıllığına tahsis etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi büyük destek verdi. Mezbelelik haline dönüşmüş o alanı kültür merkezi ve konferans salonu yapacağız. 2014 yılı içinde kolejleri açacağız. Kampuste sanat koleji, fen koleji, sağlık koleji, ana okulu yer alacak. Burada 5 bine yakın öğrenci eğitim görecek” dedi.
Kampusü kültür ve sanat amaçlı eğitim fabrikası gibi gördüklerini vurgulayan Moğulkoç, “Bu bölge İzmirlilerin nefes alacağı kültür sanat sokağı olacak. 24 saat yaşanacak bir yer haline gelecek. İzmirliler akşamları çıkıp dolaşacak. Alt katlarda 40-50 dükkan olacak yer var. Oraları tamamen halka açacağız. Kadınlar yaptıkları el sanatı ürünlerini orada sergileyecek. Gençler gitar çalacak. Tiyatro ve bale salonları olacak. Zaten tarihi bir bina olduğu için kruvaziyer gemileriyle İzmir’e gelen turistler orayı gezecek” diye konuştu. Kültür kampusü için 10-15 milyon liraya yakın yatırım yapacaklarını kaydeden Moğulkoç, SİT kapsamında olduğu için tarihi dokuya dokunmayacaklarını, restorasyon yapacaklarını vurguladı.
Kolejlerin altyapısını oluşturduktan sonra hedeflerinin butik bir üniversite olduğunu dile getiren Moğulkoç, “Üniversitenin İzmir’in farklı yerlerinde şubeleri olacak. Rektörlük Alsancak’ta yer alacak. Önce kolejleri sonra altyapısını oluşturduktan sonra vakıf üniversitesini kuracağız. Üniversite 3-4 bin öğrenciye sahip, çok başarılı öğrencilerin gittiği ve tamamının burslu okuduğu bir eğitim kurumu olacak” dedi. Bornova’da, Ege Üniversitesi’nin yanında bir yurt yeri aldıklarını belirten Moğulkoç, yurdun temellerini yakın zamanda atacaklarını söyledi. Moğulkoç, “150-200 kişilik bir öğrenci yurdu olacak. Lüks kategoride yer alacak. Residans şeklinde olacak. Yeriyle beraber 10 milyon liralık yatırım yapacağız. 2014-2015 eğitim sezonuna yetişecek. Başarılı öğrencileri yurt ile destekleyeceğiz” diye konuştu.
Nevvar-Salih İşgören Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Lütfü Çırak ise merhum Salih İşgören’in sağlığında başladıkları iki projeyi bitirdiklerini söyledi. Çırak, “Gaziemir’deki hastane bitti. Aslında daha erken bitti ama kendi problemleri nedeniyle bizi bir süre geciktirdi. Tamamını vakıf olarak yaptık. Lüks olduğu için yatak sayısı 100’e düştü. Türkiye genelinde vakıf, dernek ve şahıs marifetiyle ilk ve şu an tek vakıf hastanesi. Biz yaptık ve devlete bağışladık. 30 milyon liraya yakın para harcadık. Açılışını Sayın Başbakanımızın yapmasını bekliyoruz” dedi.
Merhum İşgören’in sağlığında başlanan Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Hastanesi Acil Bölümü’nün de açıldığını dile getiren Çırak, çocuk hastanesi için 25 milyon lira harcandığını söyledi. Çırak, şöyle konuştu: “Bizim vakfın amacı birinci sağlık, ikinci eğitim, üçüncü sosyal hizmetler. Rahmetlinin sağlığında yaptığı ve hibe ettiği okul, hastane ve yaşlılar yurdunun onarımı ve bakımını yapıyoruz. Onların yaşatılması, eserlerinin en iyi şekilde bakılması teklif gelirse bize ait. Vakfımızın yaptırdığı 15 ilköğretim okulu, lise, meslek yüksekokulu, fakülte var. 11 okulun bütün boya badana tamir işini bitirdik. Çalışkan ve ihtiyaç sahibi çocuklara burs veriyoruz. Kendi okullarımızda okuyan çocuklara öncelik tanıyoruz”.
Menderes ve Buca’da mülkiyetini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan aldıkları arsalar için de çalışmalar yaptıklarını dile getiren Çırak, vakfa gelir getirecek proje ve yatırımlar gerçekleştireceklerini söyledi. Çırak, “Faizler düştü. Vakfın gelirini artırabilmek için gelir getirecek projeler bulmamız gerekiyor. Elde edeceğimiz gelir ile daha fazla bağış yapacağız. Daha fazla burs vereceğiz” dedi.
Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Moğulkoç, Nevvar-Salih İşgören Vakfı’nın İzmir için, Ege için bir şans olduğunu söyledi. Moğulkoç, “Bizim vakıf gibi keşke iki üç tane daha vakıf olsa. Bizim yaptığımız okullar İzmir’de milli eğitimin yaptığı okulların yüzde 25’ine tekabül ediyor. 17 bin öğrenci var bu okullarda. Bu işler sadece bizim vakfa kalmamalı. Başka vakıflar da el atmalı. Böylece eğitim de sağlık sorunu da önemli ölçüde çözülebilir” dedi.