Bar Orian, mevcut bir yapıyı restore ettiği ve modernleştirdiği son projesi Zamenhof Compound’u tamamladı. Mimarlık ofisi Bar Orian, eklektik bir mimari sergileyerek, Tel Aviv'in mimari dokusunu canlandırmayı başarıyor.
Tel Aviv’in merkezinde, ağaçlarla çevrili bir sokakta yer alan proje, İsrail merkezli mimarlık ofisi Bar Orian tarafından tasarlandı. Zamenhof Compound, Tel Aviv’in geçmişini, bugününü ve geleceğini temsil ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tel Aviv White City‘de bulunan yapı, şehrin mimari önemini vurguluyor.
Yirminci yüzyılda bir tıbbi klinik olarak tasarlanan yapı, Bar Orian tarafından çağdaş bir konut yapısına dönüştürüldü. Bar Obrian, yapının mevcut kanatlarının dış hatlarını takip eden yeni bir uzantı tasarlamış. Ayrıca önden bakıldığında bağımsız yapıları temsil eden ve kentsel dokuya uyum sağlayan üç yeni kütle daha eklemiş. Çağdaş uzantılar; geniş açıklıkları ve geniş balkonları olan, işlevsel ve sade formlu White City’nin Bauhaus mimarisine saygı gösteriyor. Ayrıca ön cephesine eklenen çıkma balkonlarla yapının üç boyutluluğu artırılıyor.
Yapıya yeni eklenen dördüncü ve beşinci katların tasarımı, boyutlarına rağmen mevcut yapı ve çevre ile uyum sağlıyor. Üst katın girintili hatları, bir çatı terasına ve geniş dış mekanlara yol açarak kontrast yaratıyor. Üst kat duvarları, koyu renkli yatay alüminyum panjurlarla kaplanıyor. Ayrıca bu duvarlarda, aydınlatma ve havalandırma sağlarken güneş ışığının doğrudan girişini engelleyen, açılı yatay levhalara sahip panjurlar yer alıyor.
Yapının orijinalinde bulunan ve düzenli aralıklarla konumlandırılan açıklıklar, yapıya doğal ışığın girmesini sağlıyor. Bu sebeple bu “doğal ışık koridorları”, restorasyon ve yenileme sürecinde korunuyor. Bar Orian mevcut yapının altında park alanları oluşturarak, elektrik ve sıhhi tesisat sistemlerini yenileyerek yapıyı günümüz ihtiyaçlarına adapte ediyor.
Zamenhof Compound’un apartman bölgeleri mevcut plana dayanıyor. Apartman girişleri katların ortasından veriliyor, böylece uzun ve dar bir giriş alanı meydana geliyor. Mevcut pencere akslarından en iyi şekilde yararlanarak, apartmanın kalbine giden ışıklı bir koridor planlanmış. Yaşam birimlerinin planları, ebeveynler ve çocuklar için ayrı bölümler oluşturacak, geniş merkezi bir alan kurgusundan meydana geliyor.
Yapının kentsel-doğal ortamını dairenin herhangi bir yerinden görünür kılma amacıyla, iç tasarımda ahşap, pürüzsüz beton gibi malzemeler kullanılmış. Malzeme seçimleri, tüm tasarımın ayrılmaz bir parçası olan hibrit-çağdaş mekanlar yaratıyor. Zamenhof Compound, konut mimarisinin “geçmiş-günümüz-gelecek” tasarım dilini kusursuz bir şekilde sergiliyor.