TMMOB Şehir Plancıları Odası Ana Yönetmelik Değişikliği

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası ana yönetmeliğindeki değişiklikler, 5 Temmuz 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası ana yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik aşağıdaki gibidir:

“MADDE 1 – 17/7/2002 tarihli ve 24818 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Ana Yönetmeliğinin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 – Oda Genel Kurulu iki yılda bir Şubat ayı içinde Yönetim Kurulunun saptayacağı gün ve yerde yapılır. Oda Genel Kurulu asıl delegeler ve doğal delegelerden oluşur. Delegelik hak ve yetkileri bir sonraki olağan genel kurula kadar geçerlidir. Delegeler olağanüstü genel kurullarda da görev yaparlar.

a) Asıl delege sayısı toplam dört yüz olup, Şube Genel Kurulları tarafından seçilecek delege sayısı, şube görev ve yetki bölgesinde yerleşik üye sayısının toplam üye sayısına oranlanması ile Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir.

b) Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu ve Oda Denetleme Kurulu asıl üyeleri ile Birlik Yönetim Kurulu, Birlik Denetleme Kurulu ve Birlik Yüksek Onur Kuruluna seçilmiş Oda mensubu asıl üyeler Oda Genel Kurulunun doğal delegeleridir. Doğal delegeler de asıl delegeler gibi Genel Kurul çalışmalarına katılır ve oy kullanırlar.

c) Oda Genel Kurulu delege listeleri, Birlik, Oda ve Şubelerin askı yerlerine asılmak suretiyle üç gün süreyle ilan edilir. Bu süre içinde Oda Genel Kuruluna mazereti nedeniyle katılamayacağını yazılı olarak bildiren asıl delegelerin yerine ilgili şube genel kurulunca seçilen yedek delegeler asıl delege olarak Oda Genel Kuruluna katılır. Bu konudaki başvurular Oda Yönetim Kurulu aracılığıyla yapılabileceği gibi, doğrudan görevli hakime de yapılabilir. Asıl delege listesi hakim tarafından kesinleştirilir. Genel Kurul delege listesinin kesinleşmesinden sonra Oda Yönetim Kurulu Genel Kurulun tarihini, yerini ve gündemini delegelere bildirir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9 – Oda Genel Kurul toplantısı Yönetim Kurulu Başkanı veya Yönetim Kurulunca belirlenen bir Yönetim Kurulu üyesi tarafından, Birlik gözlemcisinin toplantıda hazır bulunmasıyla açılır ve gündemin birinci maddesi gereğince Başkanlık Divanı seçilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12 – Genel Kurula katılan her delege yazılı olarak gündeme madde ekleme veya değişiklik yapma önerisinde bulunabilir. Gündeme ilişkin değişiklik veya ekleme önerileri Genel Kurulun onayına bağlıdır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 15 – Oda Genel Kurulunda bulunmak, görüşmelere katılmak ve oy kullanmak için delege listelerinin imzalanması suretiyle alınmış delege kartının gösterilmesi zorunludur.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16 – Genel Kurul, kararlarını Genel Kurula katılan delegelerin çoğunluğuyla alır. Oylarda eşitlik olursa, Divan Başkanının tarafı çoğunlukta sayılır. Yalnız Oda Ana Yönetmeliğinde değişiklik yapılabilmesi için görüşmeye katılan delegelerin üçte ikisinin olumlu kararı gerekir. Ana Yönetmelik değişikliklerinin görüşüldüğü oturumlarda, görüşmeye katılım Genel Kurula katılan delege sayısının yarısından az olamaz. Diğer yönetmelik değişikliklerinin yapılabilmesi için görüşmeye katılanların salt çoğunluğunun kararı yeterlidir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17 – Genel Kurulun görüşmeleri ve kararları bir tutanağa bağlanarak Divan Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Yazmanları tarafından imzalanıp dosyasında saklanmak üzere Oda Yönetim Kuruluna verilir. Genel Kurul kararları Oda üyelerine duyurulur.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci, dördüncü ve beşinci bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yönetim Kurulu adına açılış ve Başkanlık Divanı seçimi,”

“Yeni dönem çalışmaları için ilkelerin saptanması,”

“Yeni dönem bütçe ve kadrolarının kabulü,”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 21 – Olağanüstü Genel Kurul:

a) Odaya kayıtlı üyelerin beşte birinin ya da son genel kurul delegelerinin çoğunluğunun Oda Yönetim Kuruluna yazılı başvurması ile,

b) Oda Denetleme Kurulunun hesap işleriyle ilgili olarak gerek görmeleri durumunda ve oy birliği ile alacakları karar ile,

c) Oda Yönetim Kurulunun üçte iki çoğunlukta alacağı karar ile,

Oda Yönetim Kurulu tarafından toplantıya çağrılır.

(a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlardan herhangi birinin oluşması durumunda Oda Yönetim Kurulu başvuru tarihinden itibaren bir hafta içinde Olağanüstü Genel Kurul için karar almak ve Genel Kurulun tarihini saptamak zorundadır. Olağanüstü Genel Kurul karar tarihinden itibaren bir ay içinde toplanır. Bu durumda, Oda Yönetim Kurulunun herhangi bir nedenle belirtilen sürelerde karar almaması ya da Olağanüstü Genel Kurul toplamaması durumunda Olağanüstü Genel Kurul, Birlik Yönetim Kurulu tarafından toplanır.

d) Gündeminde seçim olmayan Olağanüstü Genel Kurullarda delege listeleri seçim kuruluna gönderilmez. Delege listeleri üç gün süre ile TMMOB’da ve Odada asılarak duyurulur. Olağanüstü Genel Kurul ilanında delege listelerinin asılacağı yer ve tarihleri de belirtilir. Listeler asılırken ve kaldırılırken her gün için ayrı ayrı tutulan tutanakla duyurulma olayı belgelenir. Gündemi seçim olmayan Olağanüstü Genel Kurullar Oda Yönetim Kurulu kararı ile Oda Merkezinin bulunduğu il dışında da yapılabilir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 23 – Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, Olağan Genel Kurul toplantısı gibi yapılır. Fakat sadece toplantıya neden olan konu üzerinde görüşülüp karar alınır. Gündeme madde eklenemez, çıkarılamaz, değişiklik yapılamaz.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24 – Olağanüstü Genel Kurul toplantısı en az on gün önce delegelere gündemle birlikte yazılı olarak bildirilir, üyelere duyurulur ve Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede yayımlanır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (ç), (d), (e), (f), (g), (h), (j) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (l) bendi eklenmiştir.

“b) Odanın ve mesleğin gelişmesi için gerekli etkinlik alanlarını ve esaslarını saptamak,”

“c) Yönetim Kurulu raporlarını incelemek, haklarında karar almak ve gelecek dönem çalışmaları için Yönetim Kuruluna direktifler vermek,”

“ç) Oda hesaplarını (Bilanço ve Gelir-Gider Cetvelleri) ve Denetleme Kurulu raporunu incelemek ve haklarında karar almak,”

“d) Odanın yeni dönem Gelir ve Gider Bütçelerini, üye aidatlarını, geçici ya da sürekli ücretliler kadrolarını inceleyip değiştirerek ya da olduğu gibi belirlemek,”

“e) Oda Genel Sekreteri ve Şube Sekreter Üyelerinin ücretli çalışmasına ilişkin karar vermek,”

“f) Oda işlerinin yürütülmesi ve kanunların Odalara verdiği görev ve yetkilerin kullanılması, üyelerin mesleki onur ve çıkarlarının korunması için Oda Yönetim Kurulunca ya da delegelerce önerilen yönetmelikleri ve değişikliklerini inceleyip onaylamak,”

“g) Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu asıl ve yedek üyeleri ve Birlik Yönetim Kurulu için üç, Birlik Denetleme Kurulu için bir, Yüksek Onur Kurulu için bir aday seçmek,”

“h ) Meslekte en az on yıl kıdemli üyeler arasından, toplam üye sayısının % 2’si oranında ve üç kişiden az yüz kişiden fazla olmamak üzere Birlik Genel Kuruluna katılacak asıl ve yedek delegeyi iki yıl için seçmek. Delege sayısının hesaplanmasında kesirler dikkate alınmaz.”

“j) Şubeler kurmak ve kurulan şubelerin görev alanlarındaki illeri belirlemek,”

“k) Üyelerin uymakla yükümlü olduğu mesleki ve etik kuralları belirlemek,”

“l) Oda Ana Yönetmeliğinde ve odanın diğer yönetmeliklerinde belirlenen diğer görevleri yapmak.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 26 – Oda Yönetim Kurulu, Oda Genel Kurulunca iki yıl süreyle seçilen yedi asıl ve aynı sayıda yedek üyeden oluşur.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 27 – Yönetim Kurulu, seçimden sonra yapacağı ilk toplantıda aralarında gizli oyla bir Genel Başkan, bir İkinci Başkan, bir Genel Sekreter ve bir Sayman üye seçerek görev bölümü yapar.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 31 – Yönetim Kurulu üyelerinin yarısından fazlasının ayrılması durumunda, yerlerine sıradaki yedek üyeler geçer ve ilk toplantıda Yönetim Kurulunun görev dağılımı yenilenir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 32 – Boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine çağrılacak yedek kalmadığında, Oda Genel Kurulu, Genel Başkan, İkinci Başkan veya Genel Sekreter, bunlar yoksa Birlik Yönetim Kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağrılır. Yeniden seçilenler ilk Olağan Genel Kurul toplantısına kadar görev yaparlar.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (z) bendi eklenmiştir.

“j) Oda Genel Kuruluna sunulmak üzere çalışma raporunu ve bilançoyu, yeni dönem gelir ve gider bütçe tekliflerini ve eklerini hazırlamak, bunları Denetim Kurulu Raporu ile birlikte Genel Kuruldan on beş gün öncesine kadar delegelere göndermek, üyelere duyurmak,”

“k) Oda Genel Kurulunun gününü, yerini, saatini ve gündemini saptayarak bu Yönetmelikte belirlenen esaslara göre delegelere bildirmek, üyelere duyurmak ve toplantı için gerekli yasal süreci yerine getirmek,”

“z) Oda merkezinde, şubelerde ve temsilciliklerde görev alacak geçici ve sürekli personele ilişkin görev tanımlarını, kadroları, ücretleri ve sosyal yardımları belirlemek. Oda tarafından verilen hizmetlere ve düzenlenen belgelere, yayınlara ilişkin ücretleri belirlemek.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Üyelerden TMMOB Kanunu, TMMOB Ana Yönetmeliği, diğer TMMOB yönetmelikleri, Oda Ana Yönetmeliği ve odanın diğer yönetmeliklerine aykırı hareketleri görülenlerle, meslek ile ilgili işlerde gerek kasten gerekse ihmal sonucu zarara yol açan ve yaptığı sözleşmelere uymayan ya da meslek onurunu kıranlara Oda Onur Kurulunda aşağıdaki disiplin cezaları verilir.

a) Yazılı uyarma,

b) Kanunda belirtilen hafif para cezası,

c) Kanunda belirtilen ağır para cezası,

d) 15 günden 6 aya kadar serbest meslek uygulamasından uzaklaştırma,

e) Odadan çıkarma.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 56 – Bir ilde, ilçede veya işyerinde etkinlik gösteren üyelerin mesleki çalışmaları yönünden gerekli görüldüğü takdirde Oda Genel Kurul kararıyla illerde Şubeler, Şube Yönetim Kurulu görüşü de alınarak Oda Yönetim Kurulu kararıyla il ve ilçe temsilcilikleri, Şube Yönetim Kurulu kararıyla işyeri temsilcilikleri kurulabilir.”

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 59 – Şube Genel Kurulu, iki yılda bir Ocak ayı içinde Şube Yönetim Kurulunun saptayacağı bir yerde şubeye kayıtlı üyelerin ve Oda Genel Merkez gözlemcisinin katılımı ile toplanır. Şubeye bağlı üyelerin ve Oda gözlemcilerinin hazır bulunmaları ile çalışmalarına başlar. Genel Kurul çalışmaları Şube Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve toplantıdan en az on beş gün önce ilan edilen gündem maddeleri uyarınca yapılır. Şube Genel Kurulu Şube Yönetim Kurulunu ve Şube görev alanında yerleşik üyeleri arasından 8 inci maddeye uygun olarak Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sayıda asıl ve yedek delege seçmeye yetkilidir.”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 61 – Şube Yönetim Kurulu, yedi asıl ve yedi yedek üyeden oluşur. Şube Yönetim Kurulu, seçimden sonra yapacağı ilk toplantısında kendi aralarında gizli oyla bir Başkan, bir İkinci Başkan, bir Sekreter Üye ve bir Sayman Üye seçerek görev dağılımını yapar. Hazırlayacağı çalışma programını iki ay içerisinde üyelere duyurur ve Oda Yönetim Kuruluna iletir.”

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 62 – Şube Yönetim Kurulu ayda en az bir kez çoğunlukla toplanır. Toplantıları Başkan, olmadığı zaman İkinci Başkan, olmadığı zaman Sekreter Üye yönetir. Kararlar çoğunlukla alınır. Oylarda eşitlik olduğu takdirde toplantı Başkanının oyu çoğunluğu belirler.”

MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 63 – Her ne nedenle olursa olsun, iki ay süre ile toplantıya gelmeyen ya da gelemeyecek olan Yönetim Kurulu üyesi çekilmiş sayılır. Yerine en yüksek oy alan sıradaki yedek üye geçer.

Yönetim Kurulu üyelerinin yarıdan fazlasının çekilmesi durumunda yerlerine yedek üyeler aldıkları oy sırasıyla geçer. İlk toplantıda Yönetim Kurulu görev dağılımı yenilenir.”

MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 65 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 65 – Şube Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

a) Şube işlerini Genel Kurul kararlarına ve Oda Yönetmeliklerine uygun olarak yerine getirmek,

b) Şubeyi Başkan, bulunmadığı durumda İkinci Başkan, bulunmadığı durumlarda Sekreter Üye aracılığıyla temsil etmek,

c) Üyelerin ve meslek mensuplarının mesleki onur, hak ve çıkarları ile kamu yararını koruyacak önlemleri belirleyerek, bu konuda gerekli girişimlerde bulunmak, çalışmalar yapmak,

d) Şube görev alanındaki resmî ve özel işlerde bilirkişilik, hakemlik, danışmanlık gibi görevlere gerekli atamaları yapmak,

e) Odanın Şubeye ayırdığı taşınır ve taşınmaz malları yönetmek,

f) Disiplin soruşturması gerektiren konularla ilgili işleri zamanında Oda Yönetim Kurulu’na iletmek,

g) Oda çalışmaları ile ilgili görüş ve önerilerini Oda Yönetim Kuruluna iletmek,

h) Şubede tutulması zorunlu kayıtları, ilgili mevzuat ve Oda Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda tutmak,

i) Oda Yönetim Kurulunun vereceği diğer görevleri yürütmek,

j) Şube Genel Kurulunun yerini, gününü, saatini ve gündemini belirleyerek üyelere iletmek. Şubenin bulunduğu ilde yayımlanan bir gazetede ilan ederek duyurmak ve Genel Kurul ile ilgili diğer hazırlıkları yapmak,

k) Gereğinde Şube Olağanüstü Genel Kurulunu toplantıya çağırmak,

l) Şube görev alanında üyelerin toplu çalıştığı işyerlerinde temsilcilikler oluşturmak,

m) Şube görev alanındaki üyelerin kayıtlarını tutmak, gerekli belgeleri düzenlemek, büro tescil ve mesleki denetim işlemlerini yapmak. Bunlarla ilgili bilgileri Odaya iletmek.”

MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Oda ve Şube Yönetim Kurulunun görüş ve kararlarını üyelere iletmek,”

“e) Oda ve Şube Yönetim Kurulunun vereceği diğer görevleri yapmak.”

MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“d) Mesleğini sürekli olarak uygulamayacağını ve bu yoldan gelir sağlayamayacağını önceden bildiren ve bu durumu belgeleyen üyeler, talep ettiklerinde, Oda Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten ayrılabilirler. Ancak bu yolla üyelikten ayrılanlar, mesleklerini uyguladıklarının belgelenmesi durumunda, üyelikten ayrıldıkları tarihten itibaren tüm ödentilerini cezaları ile birlikte ödemek zorundadırlar. Üyelerden, işsiz olduklarını beyan etmek koşuluyla iş bulana kadar ödentileri alınmaz.”

MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin 73 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 73 – Her yıl bütçe giderler cetveline Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine ödenmek üzere Birlik Hissesi adı ile bir tahsisat konur. Bu tahsisat TMMOB Ana Yönetmeliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde ödenir.”

MADDE 27 – Aynı Yönetmeliğin 81 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 81 – TMMOB Ana Yönetmeliğindeki genel hükümler ŞPO’ca aynen uygulanır.”

MADDE 28 – Aynı Yönetmeliğin 82 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 82 – Şehir Plancıları, Türkiye’de şehir ve bölge planlama işleriyle uğraşabilmek ve mesleki öğretim yapabilmek için ŞPO’ya kayıt olmak ve üyeliklerini korumak zorundadır.”

MADDE 29 – Aynı Yönetmeliğin 84 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 84 – Jüri üyesi veya yarışmacı olarak gelen yabancılar, Türkiye’de bir aydan kısa süre kalsalar dahi, TMMOB Ana Yönetmeliğinin 98 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi hükümlerine bağlıdırlar.”

MADDE 30 – Aynı Yönetmeliğin 85 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Tüzüğü” ibaresi “Ana Yönetmeliği” olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın ikinci cümlesinde yer alan “Tüzüğündeki” ibaresi “Ana Yönetmeliğindeki” olarak ve “Tüzüğü” ibaresi “Ana Yönetmeliği” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 31 – Aynı Yönetmeliğin 86 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 86 – Seçimler ve ilgili konularda TMMOB Ana Yönetmeliği hükümleri uygulanır.”

MADDE 32 – Aynı Yönetmeliğin 87 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 87 – Yabancı Şehir Plancılarının üyeliğe kaydı konusunda1/2/2005 tarihli ve 25714 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yabancı Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Çalışma İznine Esas Değerlendirilmesi ve Geçici Üyelik Müracaatları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

MADDE 33 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 34 – Bu Yönetmelik hükümlerini Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu yürütür.”

Etiketler

Bir yanıt yazın