Danıştay kentsel dönüşüm yasasının yönetmeliği için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna göre kanunda yer almamasına rağmen TOKİ’ye kentsel dönüşüm projesi uygulama yetkisi veren yönetmeliğin ilgili maddesi durduruldu.
Yönetmeliğe itiraz eden Jeoloji Mühendisleri Odası kararı büyük memnuniyetle karşıladı. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, karar ile TOKİ Başkanı’nın artık dilediği gibi ‘burası çok güzelmiş, kentsel dönüşüm uygulayayım’ diyemeyeceğini söyledi.
Türkiye’de riskli alan ilan edilen 148 yerin yüzde 95’in jeolojik bir riskin bulunmamasına dikkat çeken Alan, “İlan edilen riskli alanların yüzde 47’sinin İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Adana gibi beş büyük ilimizde yoğunlaşması, deprem riskinden ziyade ‘imar ve konut rantıyla’ alakalı olduğunu açıkça göstermektedir” dedi.
Alan, Bolu, Muş, Erzincan, Şırnak, Tekirdağ ve Türkiye deprem bölgeleri haritasına göre 1. ve 2. deprem bölgelerinde yer alan nice illerde bir tane dahi bile kentsel dönüşüm projesinin uygulanmadığına dikkat çekti. Alan “2011 yılında Van’da yaşanan depremlerden sonra kentlerimizi deprem tehlikesinden kurtaracağı yaygarası ile 2012 yılında çıkarılan bu düzenlemeyle niyetin asıl olarak rantsal dönüşüm olduğunu açıkça göstermektedir” diye konuştu.
“Riskli bölge” ilan edilerek geniş çaplı bir kentsel dönüşüm yürütülen bölgelerden biri de İstanbul’un en hassas mahallelerinden biri olan Okmeydanı.
Mahallede kentsel dönüşüm planının önünü açabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi milyon 600 bin metrekarelik bölgeyi afet yasası kapsamında “riskli alan” ilan etmişti. Ancak bu proje de geçen hafta yargıya takılmış ve “hukuksuz bulunduğu” gerekçesiyle iptal edilmişti.
Boğaz manzaralı, rant getirisi yüksek alanların kentsel dönüşümde öncelik verildiğini kaydeden Alan, “Kafasına koyduğu araziyi alacak ya. İlla vatandaşın konutunu yıkacaklar, bunun için gerekçe hazırlıyorlar. Bunu da yönetmeliklerle hallediyorlar” dedi.