Tokludede: Nerede Yaşarsan Yaşa

Nejla Osseiran, "Nerede yaşarsan yaşa" belgeseliyle, "kentsel dönüşüm" çerçevesinde Ayvansaray Tokludede Mahallesi'nin boşlatılma sürecini sekiz dakikada anlattı.

Yönetmen Nejla Osseiran, “kentsel dönüşüm” çerçevesinde Ayvansaray Tokludede Mahallesi’nin boşlatılma sürecinin kısa belgeselini çekti.

Fatih’e bağlı Tokludede Mahallesi’nde yaşayanlar, 2005’ten beri evlerinden çıkarılmak isteniyordu.

Mahalleli, temmuz ayından beri milletvekillerinin de katılımıyla çeşitli basın açıklamaları yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor.

Birçok aile belediye baskısıyla evlerini Altınboynuz şirkete sattı. Kiracılar evleri boşlattı, sadece 10 aile kaldı. Ev sahibi dört aile ise hala direniyor.

Uluslararası Af Örgütü için hazırlanan “Nerede yaşarsan yaşa” belgeselinde, Nejla Osseiran, bu süreci sekiz dakikada anlatıyor.

Belgeselin tanıtımında şöyle deniyor:

“Türkiye’de ‘Kentsel Dönüşüm’ 2000’li yılların başlarında hız kazanan bir süreçtir. Kentin eski yerleşim alanlarını ve kültürel mirasını korumak bahanesiyle başlatılmıştır.
İstanbul’un tarihi merkezinde bulunan ve eski bir Osmanlı mahallesi olan Tokludede, yıkılma tehlikesi altında bulunan 50 mahalleden biri. Yenileme alanı ilan edildiğinden bu yana orada oturanların çoğu taşınmak zorunda kalmışlardır. Bazıları ise hala direniyor.” 

Etiketler

Bir yanıt yazın