Tasarımcı Kazoo Sato, Tokyo Toilet projesinin bir parçası olarak kapı, sifon, musluklar ve ortam müziği gibi işlevleri kontrol etmek için ses komutları kullanan bir umumi tuvalet tasarladı.
Yarımküre şeklinde tasarlanan tuvalet, Tokyo’nun Shibuya finans bölgesinin kalbindeki Nanago Dori Park’ta konumlanıyor.
Japon tuvaletleri, dünya çapında teknik yenilikleri ile biliniyor ve Kazoo da tasarımında en son teknolojileri kullanmak için mimari, akustik ve tuvalet üretimindeki uzmanlarla birlikte çalışmış.
Japonya’nın kamu sektörü üzerine çalışan en büyük vakıflarından biri olan Nippon Vakfı tarafından organize edilen proje kapsamında hazırlanan tasarım; umumi tuvaletlerin karanlık, kirli, kötü kokan ve ürkütücü olarak bilinen geleneksel algılarının üstesinden gelmeyi amaçlıyor.
Hi Toilet ayrıca, Covid-19 salgını sırasında yüzeylerle temas yoluyla artan enfeksiyonun yayılmasıyla ilgili hijyen endişelerine de yanıt veriyor.
“Üç yıllık araştırma, planlama ve tasarımdan sonra, tüm komutların sesle etkinleştirildiği Hi Toilet adını verdiğimiz sesli komut tuvaleti konseptini bulduk. Bu fikir, Covid-19’un gelmesinden uzun zaman önce uygulandı, ancak Covid, ‘tuvaletlerin temassız olması’ açısından bu benzersiz kullanıcı deneyiminin kabulünü hızlandırdı.”
Yapının bir tarafında engelli tuvaleti, diğer tarafında ise erkekler için pisuarlar yer alıyor.
Tuvalet yapısı, iç hava akışını artırmak için seçilen yarımküre şeklinde bir forma sahip. 24 saat havalandırma sistemi de kokuların oluşmasını önlemeye yardımcı oluyor.
Tuvalete giren kullanıcılar, ses komutlarını kullanarak kapıyı çalıştırabileceklerini, sifonu çekebileceklerini, musluğu açıp kapatabileceklerini ve müzik çalabileceklerini açıklayan otomatik bir mesajla karşılanıyor.
Japon tuvalet üreticisi Toto, eller serbest kullanım için bir temizleme suyu jet nozulu ve otomatik kapak içeren yüksek teknolojili Washlet tuvaletlerinden birini temin etmiş.