Topbaş, Ankara’da İstanbul’daki Kentsel Dönüşüm’ü anlattı

Danıştay Başkanlığı'nın Ankara'da düzenlediği "Kentsel Dönüşüm ve Çevre Hukuku Konferansı"na katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Kentsel dönüşüm siyaset üstü bir konu. İnsanımızın canı söz konusu. Can pahasına siyaset olmaz" dedi.

Danıştay binasının konferans salonunda gerçekleştirilen programa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ve çok sayıda üst düzey hukukçu ile beraber il – ilçe belediye başkanları katıldı.

Programda konuşan Başkan Kadir Topbaş, hükümetin öncülüğünde Türkiye’nin yeniden yapılandığını ifade ederek, “Türkiye büyük bir dönüşüm geçiriyor” dedi.

Hukukta, idarede, kentlerde çağın ruhunu yakalamanın önemine dikkat çeken Başkan Topbaş, “Aksi halde elde ettiğimiz konumu koruyamayız ve geçici başarılarla yetinmek durumunda kalırız” dedi.

Kentsel dönüşümün kendisi için yeni bir fikir olmadığını dile getiren Başkan Kadir Topbaş, “Eski bir İstanbullu olarak, bu kentin yitip gidişine tanık oldum. Bu nedenle göreve gelir gelmez bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için İstanbul Metropoliten Planlama Merkezini kurduk.’ dedi. Buraya bilim adamlarından ve uzmanlardan oluşan bir kadro atadıklarını kaydeden Başkan Topbaş, ‘oluşturduğumuz merkez Fransa’da yetkilerin ilgisini çekti. Paris’te İstanbul Metropoliten Planlama Merkezini’nin bir benzeri kurulacak.’ dedi.

İstanbul’daki kentsel dönüşümde “Anlaşmayı” esas aldıklarının altını çizen Başkan Topbaş, “Kentsel dönüşümde kendimizin oturmayacağı konutları, vatandaşlarımız için inşa etmiyoruz. Vatandaşın hakkı esastır diyoruz” dedi.

Vatandaşları mağdur etmeden onların rızasını alarak hareket ettiklerinin altını çizen Başkan Topbaş Seyrantepe yıkımlarını örnek göstererek, “Gerekirse 2 yıl görüşmeleri sürdürüyoruz. Enkaz bedellerini son kuruşuna kadar ödüyoruz. Bir projeye başlayacağımız zaman o bölgede hemen bir dernek kurduruyoruz. Bu konuda Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde yaptığımız çalışma da kentsel dönüşüme güzel bir örnek. Muhalefet o bölgede dönüşümün olmaması için elinden geleni yaptı. Ama bugün sonuç ortada. O bölgede yaşayan vatandaşlar ortaya çıkan tablodan çok memnun.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın