Hollandalı mimarlık ofisi Carve, ON Tasarım işbirliği ile Tophane Parkı’nda bir oyun alanı tasarladı.
Projenin amacı parkın huzurlu atmosferini koruyarak ve içindeki tarihi ve yeni yapıları uyumlu bir şekilde birbirine bağlamak olmuş.
Türk zanaatkarlığının uzun ve zengin geleneğinden etkilenen Carve, geleneksel taş oymacılığını tasarıma entegre etmeyi seçmiş. Sert taş ve ahşap gibi yerel malzemeler Ege kıyı şeridinden gelen kumla birlikte kullanılarak, çevredeki yapılarla mükemmel uyum sağlayan uyumlu bir malzeme paleti ortaya çıkarılmış.
Yakındaki Tophane Çeşmesi’nin şeklinden ilham alınarak dinamik ve davetkar bir oyun alanı oluşturulmuş. Oyun alanında, farklı yaş gruplarına hitap eden üç alan planlanmış. Her bölüm, ek maceralı oyun öğelerinin bulunduğu bir iç kumlu alanı kapsar şekilde tasarlanmış. Oynamak için tasarlanan bir büyük heykelsi yapının içerisinde kayma, adım atma, tırmanma, uzanma, emekleme, performans, dengede durma gibi çeşitli aktivitelere yer verilmiş.
Ofis, yönlendirici faaliyetlere ve sınırlı etkileşime dayanan alışılagelmiş oyun alanı konseptinden uzaklaşarak; bunun yerine oyuna ilham veren çok işlevli bir öğe tasarlamış. Bu alışılmadık yaklaşımın sonucunda herkes için çekici ve eğlenceli, pürüzsüz, heykelsi bir yapı ortaya çıkarılmış.
İnşaat sürecini kolaylaştırmak ve inşaatın tutarlılığını sağlamak için yerel bir üreticiyle çalışılmış. Tasarım ve mühendislik aşamalarında, pek çok çift kavisli yüzeye sahip geniş bir taş heykel yapmak gibi birçok zorlukla da karşılaşılmış. Çözüm olarak, en yeni 3B dijital tekniklerden bazıları yetenekli yerel işçilikle birleştirilmiş.
Tophane Parkı oyun alanının en özel yanı, çevredeki kamusal alanın bunun üzerinden devam etmesi olmuş. Oyun alanı, ebeveynlerin uzaktan izlediği çitle çevrili bir alan değil dahil olmak isteyen herkese açık bir mekan olarak tasarlanmış.
Hollandalı Peyzaj Mimarlığı Ofisi Carve’dan Marmara Forum’a Oyun Alanı