Topraktan Fışkıran Arkeopark: Pavlov

Mimarlar Radko Květ ve Pavel Pijáček, Çek Cumhuriyeti’ndeki Pavlov köyünde bir grup yer altı mağarasını andıran Pavlov Arkeopark’ı tasarladılar.

2016 yılında açılan arkeoloji parkı Paleolitik Çağ (Eski Taş Çağı) insanını anlatıyor. Yaklaşık 1000 m2‘lik alanı kapsayan müze yapılarının büyük bir bölümü yeraltında. Yeraltından yüzeye çıkan strüktürlerin görünümü, içinde sergilenen değerli arkeolojik buluntulara gönderme yapıyor.

Müzenin yapıldığı alan, koruma altındaki peyzajlar (protected landscape areas) kategorisinde yer alıyor.

Müze, çağdaş görsel-işitsel teknolojiyi ve geleneksel sergi ürünlerini bir araya getiriyor. Müzede, yapılan kazıların tarihini detaylı olarak anlatan fotoğraf ve belgelerin yanı sıra, paleolitik dönem insanlarının, avlanma, avcıların günlük yaşantıları, sanatları, gömülme ritüelleri gibi gündelik hayatlarına dair buluntular, taş ve kemikten yapılan aletler, anatomik olarak modern insana ait iskelet parçaları yer alıyor. 

Müze, her köşesinde görülen keskin ve beklenmedik açılarıyla modern bir tasarıma sahip. Beton strüktürlerin yardımcı malzemeleri meşe ağacı ve cam, iddiasız, abartısız tasarımı tamamlıyor.

Müzenin içine girince ziyaretçiyi garip açılara sahip eğimli tavanlar, dolambaçlı yürüyüş yolları ve ara sıra görülen, dış mekan atmosferini içeri taşıyan ve yine modern bir yapıdan ziyade, mağarada dolaşıyor gibi hissettiren tavan pencereleri karşılıyor.

Giriş kısmı çok fonksiyonlu; tiyatro performansları gibi açık hava etkinlikleri düzenlemek ya da dış mekanda da sergi yapmak için uygun.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın