Lüks proje, TOKİ onaylı olunca Torunlar’a da koruma kalkanı kendiliğinden gelmiş. İnşaat Mühendisleri Odası: Rezidansı da kendileri denetledi. Kamu yararı diye 24 saat çalıştırabilirler
Mecidiyeköy’de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan “cinayetin” ayrıntıları ortaya çıkıyor. Projenin TOKİ onaylı olması nedeniyle okul ve hastane binalarıyla bir sayıldığı, bu nedenle de “Yapı Denetim Kanunu” kapsamı dışında kaldığı ortaya çıktı.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersan, “Bu binayı kendileri denetledi. TOKİ’nin kendi denetimi var ve bu yetersiz” dedi. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Yeşil ise inşaat asansörlerinin denetiminin mal sahibinin inisiyatifinde olduğuna dikkat çekerek, “Emaneten bir asansör konuyor, işin sonunda sökülüyor, İnşaat asansörlerinde kamusal denetim yok” uyarısında bulundu.
İstanbul Mecidiyeköy’de Torun GYO’ya ait bir binada meydana gelen asansör katliamı, Türkiye’yi yasa boğdu. Mayıs ayında Soma’daki göçükte yaşamını yitiren 301 maden işçisinin ardından toplu olarak meydana gelen ikinci büyük faciada, sivil toplum örgütleri Türkiye’deki iş cinayetlerine, sorumluların cezasız kalmasına, işçilerin çalışma koşullarının güvensizliğine ve yöneticilerin ihmallerine dikkat çekerken faciaya neden olan ayrıntılar daortaya çıkmaya başladı.
Projenin TOKİ onaylı olması nedeniyle, okul ve hastane binalarıyla bir sayıldığı, bu nedenle de Yapı Denetim Kanunu kapsamı dışında kaldığı ortaya çıktı. Aynı projeye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de rezidans yapımında 24 saat çalışılabilmesi için “kamu yararınadır” onayı verdi.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersan, Türkiye’de kamu yatırımlarının ve TOKİ’nin “Yapı Denetim Kanunu” kapsamında olmadığına dikkat çekti. Tüm kamu binaları ile TOKİ yapılarının da bu kapsam altına alınması gerektiğini söyleyen Ersan, bu projenin de TOKİ’nin olması nedeniyle kapsam dışında kaldığını ifade etti. “TOKİ’nin kendi denetimi var ve bu denetim yetersiz” diyen Ersan, “Rezidansı da kendileri denetlediler. Yani kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Kapsam dışında kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Neden özel inşaatlar kanun kapsamındayken, kamu ve TOKİ inşatlarının kapsam dışında olduğu sorgulanmalı” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün “24 saat çalışma kamu yararına” kararına ilişkin olarak da “Kaza yapma olasılığı, normal mesaiye göre daha çoktur. Normal mesai saatleri dışında çalışmamak özellikle hayati riski olan işlerde çok önemlidir. Rezidansı yetiştirip bir an önce paraya dönüştürmek istiyorlar. Bu nedenle ‘kamu yararı’ndan ‘paranın hemen kasaya girmesi’ anlamı çıkıyor. Bu insanlara hizmet edecek bir yapı değil, bir konut. Kılıf uydurmaya çalışmışlar ve kamu yararı ilkesini kullanmışlar” dedi.