Mimarlar ve Mühendisler Grubu tarafından organize edilen "Turgut Cansever'i Anmak ve Anlamak" başlıklı panel YTÜ Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşti.
Panele konuşmacı olarak katılan YTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nuran Kara Pilehvarian, MMG Genel Başkanı Avni Çebi ve yazar, düşünür Dücane Cündioğlu, Turgut Cansever’in eserleri, söylemleri ve tezi ile ilgili olarak görüşlerini ifade ettiler.
Cansever’le Türkiye’deki kentleşme sürecini eleştirdiği, kentleşmenin tarihini irdelediği ve bu süreci ülke politikaları ve toplum kapsamında değerlendirdiği bir video söyleşiyle başlayan panel, Prof.Dr. Nuran Kara Pilehvarian’ın Cansever’in yaşamı ve eserleri üzerine konuşmasıyla devam etti. Pilehvarian, Cansever’in mimarlık ürünlerini, kentin yerel kimliğini gösteren, yaşam biçimini belli eden, İslam tasavvufunun etkilerinin görüldüğü, Doğu gelenek ve kültürünün Batılı bilgi birikimiyle sentezlendiği eserler olarak ifade etti.
MMG Genel Başkanı Avni Çebi ise “Kentsel dönüşüm söylemlerinin arttığı ve gelecek 100 yılın şehirlerinin projelendirildiği bugünlerde keşke Turgut Cansever aramızda olsaydı da kişilikli şehirlerin nasıl imar edileceği konusunda bizlere yol gösterici olsaydı. Bu noktada Turgut Cansever’i anmak ve anlamak önem kazanmaktadır,” ifadesiyle bu anma organizasyonunun önemini vurguladı.
“Turgut Cansever’in İkonoloji Arayışı” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Cündioğlu ise, hayattayken gerekli ilgi ve alakayı göremeyen Cansever’in peşinde olduğu ve elde edemediği, yaklaştıkça uzaklaşan bir hayal olan İslam şehrinin ikonolojisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İnsanı bir makine olarak gören, mekanik bir dünya görüşüne sahip olan Cansever’in Le Corbusier’e olan ilgisinden bahsetti ve organizmanın makineye dönüşmesinin dikkate alınmadan mimarinin yapılamayacağını söyleyen Cansever’in bu anlamdaki çaba ve mücadelesinin önemine dikkat çekti.
İkonografi ve ikonoloji kavramlarını açıklayan Cündioğlu ikonografiyi “tamamen biçimle alakalı” olarak ifade ederken, “ikonolojiyi işin felsefesi, işi tanımlama, çözümleme ve yorumlama” faaliyeti olarak değerlendirdi. Cündioğlu, “Biçimle ilgili tartışmalar ikonografi üzerinedir ancak öze inilmek istenirse sembollerle ve anlamlarla ifadeler aranmalıdır,” dedi.
Cündioğlu konuşmasını Cansever’in “Sütun Başlıkları” isimli doktora tezindeki bazı içeriklere değinerek sonlandırdı.