Türk mimarlar MIPIM’den 4 ödülle rekortmen döndü

MIPIM ve İngiliz mimarlık dergisi Architectural Review'in işbirliği ile organize edilen MIPIM AR Future Project Awards'dan 4 ödülle dönen Türk mimarlar, rekabetin yoğun olduğu dünya mimarlık arenasında dikkat çekti.

Yarışmada en çok ödül kazanan ülke de Türkiye oldu.

FRANSA’nın Cannes kentinde düzenlenen en prestijli uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM ve İngiliz mimarlık dergisi Architectural Review’in işbirliği ile organize edilen MIPIM AR Future Project Awards’dan 4 ödülle dönen Türk mimarlar, rekabetin yoğun olduğu dünya mimarlık arenasında dikkat çekti. 2002 yılından bu yana verilen ve bu yıl 10’uncusu düzenlenen yarışmada Brezilya, Çin, Abu Dabi, Polonya ve Danimarka’dan projeler de ödül kazanırken, en çok ödül kazanan ülke de Türkiye oldu.

Gedikpaşa ödül getirdi

Mimarlık ofisi GAD’ın, geçen yıl yenileme alanı ilan edilen, ayakkabı ve deri imalathanelerinin tarihi merkezi Fatih Gedikpaşa için hazırladığı ve bekleme aşamasında olan kentsel yenileme projesi olan GDKP, rejenerasyon ve master plan kategorisinde ödül kazandı. İmza attığı projelerle Türkiye’yi uluslararası arenada birçok kez temsil eden mimar Gökhan Avcoğlu, bu kategorideki birincilik ödülünün sahibi oldu.

İki ödül birden aldı

Suyabatmaz Demirel Mimarlık ise iki ayrı projesiyle birincilikle ödülü kazandı. Yüksek yapılar kategorisinde birinciliği TAO Gayrimenkul için İstanbul Finans Merkezi’nde tasarladığı TAO Tower projesi kazanırken, “Retrofit” kategorisinde İstanbul Göksu’daki Halat Fabrikası Loftları birincilik ödülünü aldı. Suyabatmaz Demirel Mimarlık, bu yılki ödüllerde iki ayrı birincilik kazanan tek mimarlık ofisi de oldu.

Cendere Vadisi’ne ödül

EAA-Emre Arolat Architects ise koordinasyonu İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi tarafından yürütülen Cendere Vadisi Kentsel Planlama Projesi’yle, karma kullanımlı yapılar kategorisinde birincilik ödülü aldı. Kağıthane Cendere Vadisi alanına odaklanan proje, vadinin var olan ekolojik koridor karakterinin sürdürüldüğü ve ulaşım altyapısıyla desteklenmiş aktivite alanlarını içinde barındıran kamusal kullanıma açık bir yeşil alan haline getirildiği model sunuyor. Proje, az katlı ve yüksek blokların kullanıldığı bir yapılaşma öneriyor.

23 bin kişiye sergilendi

YARIŞMADA 9 kategori üzerinden projeler değerlendiriliyor. Bu kategoriler, kentsel projeler, rejenerasyon ve master plan, yüksek yapılar, karma yapılar, ofisler, konutlar, perakende ve rekreasyon, retrofit ve sürdürülebirlilik olarak ayrılıyor. Jüri değerlendirmesinde söz konusu projelerin yaratıcı, güncel ve iyi mimarlık örnekleri olarak işverenin beklentilerini karşılamalarının yanısıra, toplumsal yaşama katkı sağlamalarına, çevresel ve sosyal sorumluluk bilinci ile tasarlanmış olmalarına dikkat ediyor. Yarışmaya katılan projeler 23 binden fazla katılımcının bir araya geldiği MIPIM’de sergilendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın