5. senesini deviren World Architecture Festival, yüzünü Batı'dan Doğu'ya çevirerek Singapur'u kendine mesken tuttu.
60 farklı ülkeden 1.800’den fazla mimarın katıldığı etkinlik Singapur’un en dikkat çekici binalarından birisi olan Marina Bay Sands`te düzenleniyor. Etkinlik, 3 Ekim sabahı World Architecture Festival Program Direktörü Paul Finch ve Singapur Ticaret, Endüstri ve Ulusal Yatırım Bakanı Lee Yi Shan tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmaların ardından Festival’in yapıldığı binanın mimarı olan Moshe Safdie bir konuşma gerçekleştirdi. Safdie, artık ikonikleşmiş Habitat’67 projesi, Marina Bay Sands ve daha sonrasında tasarladığı, bazıları halen yapım aşamasında olan projelerinden söz etti.
Festivalin, sabahtan akşama devam eden gerek sunumların, atölye çalışmalarının gerekse de panellerin olduğu yoğun bir programı var. Gelmeden önce çakışan sunumlar ve paneller arasında tercih yapıp kişisel bir etkinlik programı hazırlamakta fayda var.
Toplam 300 projenin finale kaldığı ödül programında bu sene Türk mimarlık ofislerinin 23 projesi var. Geçtiğimiz yıl finale kalan proje sayısının 11 olduğu düşünülürse sayı ikiye katlanmış. Festivalìn ilk günü 9 farklı salonda ve farklı kategorilerde 100’den fazla projenin sunumu gerçekleşti. 17:20’ye kadar devam eden sunumların ardından o günlük değerlendirme safhasına geçildi. Bu aşamadan Türkler elleri boş dönerken kazananlar şunlar oldu:
Kamusal: Salorge/Town Community (Atelier Arcau) . Bu kategoride Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Sipopo Kongre Merkezi yarıştı.
Kültür: Liyuan Library (Li Xiaodong Atelier)
Konut: Stacking Green (Vo Trong Nghia Architects)
Konut Yerleşkesi: Martin No: 38 (Kerry Hill Architects). Bu kategoride Emre Arolat Architects’in Çubuklu Vadi Konutları projesi yarıştı.
Yeni ve Eski: Plana Espana in Adeje (Menis Arquitectos)
Ofis: Darling Quartes (Francis-Jones Morehen Thorp)
Otel: Victoria Tower (Wingardh Arkitektkontor). Bu kategoride Emre Arolat Architects’in Le Meridien Istanbul ve Yalıkavak Marina projeleri yarıştı.
Master Plan (Henüz yapılmamış): Msheireb-Heart of Doha (AECOM). Bu kategoride Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Yenikapı Transfer Merkezi ve Emre Arolat Architects’in AGÜ Şehir Kampüsü projeleri yarıştı.
Sergileme: Cooled Conservatories at Gardens by the Bay (Wilkonson Eyre Architects). Bu kategoride i-am associates’in Kale Kilit Güvenlik Merkezi projeleri yarıştı.
Spor: Fazenda Boa Vista (Isay Weinfeld)
Üretim: Sony Corporation (Nikken Sekkei). Bu kategoride Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri’nin Pulver Kampüs Fabrikası projesi yarıştı.
Alışveriş Merkezi: Xtra-Herman Miller shop in shop (P.A.C)
Festivalin ikinci gününde de yine toplam 9 salonda sunumlar devam edecek. İkinci günün de kazananları belli olduktan sonra proje sahipleri son 1 kez daha jüri karşısına çıkarak bu sefer senenin en iyisi olmak için yarışacaklar.
Arkitera olarak mimari projelere verilen ödüllerin bir ticaret aracı olarak kullanılmasını bir süredir eleştiriyoruz. Bu durum diğer gayrimenkul ödüllerinin yanında merkeze mimarlığı koymasına rağmen World Architecture Festival için de geçerli. Bu yaklaşımı bir kenara koyup Dünya’nın farklı yerlerinden genç ya da tecrübeli isimleri bir araya getirmesi, onlara projelerini anlatma ve meslektaşları ile bir araya gelme şansı tanıması açısından bakarsak da başarılı olduğu söylenebilir. World Architecture Festival ile ilgili izlenimlerimizi aktarmaya devam edeceğiz. World Architecture Festival (WAF) 2012, World Architecture Festival (WAF) Awards 2012 başlıklarından, Twitter’dan #waf2012 ve #KalebodurlaSingapur etiketlerinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.