İstanbul İl Özel İdaresi, Sultanahmet’te İbrahim Paşa Sarayı’nda bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin restorasyonunu tamamladı.
Baştan aşağı yenilenen müzede restorasyon çalışmaları kapsamında, müzenin protokol giriş saçağı mevcut çinkodan arındırıldı ve yerine eserin özgün yapısına uygun kurşun örtü serildi. Kurşun levhaların uygulamasından önce tüm ahşapların temizlik işlemleri tamamlanarak, kırık ve çürük olanlar aslına uygun şekilde yapıldı. Kurşun üstü alın tahtalarının temizliği yapılarak, koruyucu sürüldü. Eksik ve kırık olan parçaların tamiratı yapılarak, kurşun altı keçesi serildi.
Yine aynı binanın kurşun çatı örtüsünde yer alan delik ve hasarlı olan bölümlerin lokal onarımları yapıldı. Su ve nemden dolayı zarar gören müzenin idari bölümünde yer alan merdiven şaftına ait duvarların niteliksiz boyaları kazındı. Duvar üzerinde gerekli onarımlar yapıldıktan sonra koruyucusu sürüldü ve son olarak da iki kat boyası uygulandı.
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Hakkında
19. Yüzyılın sonunda başlayan kuruluş çalışmaları, 1913 yılında tamamlanmış ve müze, Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından bir olan Süleymaniye Camii Külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914’de “Evkaf-ı İslâmiye Müzesi” (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra ise “Türk ve İslâm Eserleri Müzesi” adını almıştır.
Müze, Süleymaniye imaret binasından 1983 yılında, bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmıştır. 16. Yüzyıl Osmanlı sivil mimarî örneklerinin en önemlilerinden olan İbrahim Paşa Sarayı, Roma Dönemi’ne uzanan Hipodrum’un kademeleri üzerinde yükselir. Kesin yapılış tarihi ve nedeni bilinmeyen bu bina, 1520’de Kanuni Sultan Süleyman tarafından kendisine 13 yıl sadrazamlık yapacak olan İbrahim Paşa’ya hediye edilmiştir.