Türkiye İş Bankası’nın Beyoğlu’ndaki Tarihi Binası Müze Oluyor

1953-2016 yılları arasında İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren Türkiye İş Bankası'na ait tarihi yapı, Teğet Mimarlık tarafından hazırlanan mimari proje ile müze olarak yenilenecek.

İş Sanat’tan yapılan açıklamada, Türkiye İş Bankası’nın resim koleksiyonuna ev sahipliği yapmak üzere müze olarak tahsis edilen Beyoğlu Şubesi binasının restorasyonu için proje çalışmalarının ve izin sürecinin tamamlandığı duyuruldu.

İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu:

“Proje süreci her ne kadar meşakkatli görünse de böylesi mimari yapıların kent belleğinin korunmasında ve geleceğe aktarılmasında önemli bir yeri olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihi binaların müze olarak değerlendirilmesi konusunda deneyimimiz var. İstanbul Eminönü’nde Yenicami Şubemizin tarihi binasında 2007 yılında açılan Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus’ta tarihi genel müdürlük binamızda geçen yıl hizmete başlayan İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin ardından 3. müzemizin hazırlık çalışmalarında büyük bir adım atmış olmanın heyecanı içerisindeyiz. Resim müzesi olarak hizmet verecek olan binada, İş Bankası’nın 1940’lı yıllardan bu yana oluşturduğu sanat eserleri koleksiyonu sergilenecek.”

Mimari projesi Teğet Mimarlık tarafından hazırlanan restorasyon inşaatı kısa bir süre içinde başlayacak. Proje müellifi Ertuğ Uçar, mimarı olmanın dışında, bir kültür sanat izleyicisi olarak da proje için heyecan duyduğunu belirtti.

“İstiklal’in yeni müzesi, zemin kata yayılarak Odakule meydanına açılan kitabevi, sanat kütüphanesi, çok amaçlı salonu, atölyeleri ve sergi katlarıyla tamamen kültür sanat işlevleriyle donatılmış bir yapı olacak. Koruma disiplininin alışkanlıklarını sorgulayan bir tasarım yaklaşımıyla, 20. asır başına tarihlenen bu tipik Beyoğlu apartmanının orijinal atmosferini yaşatırken günümüz çağdaş müzesinin ihtiyaçlarına cevap oluşturmayı amaçladık. Bu doğrultuda cephe hattının hemen gerisindeki oda silsilesini, yapının ana merdivenini ve tarihi asansörü tüm süsleme, bezeme ve malzemesiyle yerinde koruyoruz. Müzenin ihtiyacı olan daha geniş sergi holleri, servis asansörleri, yangın merdiveni ve teknik şaftlar içinse yapının merkezinde ince uzun bir dilimi, deyim yerindeyse bir keson yapı olarak bodrumdan çatıya tekrar kuruyoruz. Binanın merkezindeki bu betonarme çekirdek aynı zamanda yapının meyvesinin, yani koruduğumuz büyük ve değerli kısmının ayakta kalmasını sağlayan bir güçlendirme işlevi de görecek.”

1900’lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra beş normal kat ve bir teras katından oluşuyor. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş olan yapı, Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıla ait apartmanlar arasında dikkat çeken örneklerden biri olarak değerlendiriliyor.

Yapılan açıklamaya göre yeni müze, İş Sanat çatısı altında müzikten plastik sanatlara, müzecilikten arkeolojik çalışmaların desteklenmesine kadar pek çok alanda faaliyet gösterecek. Yapıda çok amaçlı galeri ve atölyelerin yanı sıra Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Kitabevi, kafe ve restoran bölümleri de olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın