TBMM gündeminde dün görüşülmeye başlanan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı” hakkında TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri meclisteki partilere bilgi verdi.
TBMM gündeminde dün görüşülmeye başlanan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı” hakkında TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri meclisteki partilere bilgi verdi ve yasanın nasıl bir “çılgınlığa” yol açacağına dikkat çekti.TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve Ankara Şubesi yöneticileri, meclis gündemine gelen kentsel dönüşüm yasasına karşı meclisteki muhalefet partilerine bilgi verdi.
Muhalefet partilerine bilgi verildi
“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı” hakkında mecliste bulunan muhalefet partileri CHP, BDP ve MHP milletvekilleri ile konunun değerlendirilmesinden ardından birçok kurumun desteği ile meclis önünde bir de basın açıklaması yapıldı.
“Tüm mevzuatlar geçersiz kılınacak”
Basın açıklamasında konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, yasa ile imar ve çevre alanında yürürlükte bulunan tüm yasaların “uygulanmayacak mevzuat” kılınacağını belirtirken, “afete karşı önlem” gerekçesi ile ülkenin ve kentlerin tümünün “riskli alan” ilan edilebileceğini ifade etti.
“TOKİ istediği yeri riskli yapı ilan edebilecek”
TOKİ’nin “tek imar otoritesi” olarak, “riskli yapı” diye tanımlamak suretiyle dilediği yapıya el koyabileceğine değinen Muhcu, belediyelerin verilen sürelerde “riskli yapılar”ı belirleyemediği takdirde bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “resen” yapacağını dile getirdi.
Asıl amacın “afet riski” bahanesiyle TOKİ’ye ve ortaklarına yeni emlak rantı alanları kazandırmak olduğunu belirten Muhcu, bu süreçte el konulacak yapıların zorla tahliye işlemleri ve yıkılmalarında tüm yasal engellerin kalkmasıyla; ülkenin doğal, kültürel ve çevre değerlerinin yok olmasına neden olacak yapılaşmaların önünün açılacağına dikkat çekti.
“Tasarıyı reddetmeye çağırıyoruz”
“Mimarlar Odası ile diğer meslek kuruluşlarının uzman görüş ve önerileri ile oluşturduğu raporlar dikkate alınmadan hazırlanan bu ‘tasarı’nın yasalaşması halinde, kentlerimizde kamusal, çevresel, sosyal, kültürel ve ekonomik kayıplar yaşanacaktır” diyen Muhcu şunları dile getirdi: “Meclisi, kentleri ‘afetlere karşı güvenli hale getirmek’ yerine ‘kendisi bir afet’ ve ‘çılgınlık’ olan tasarıyı reddetmeye ve geri çekilmesi için çaba göstermeye davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.