3S Firuze Konakları Satış Ofisi
Yirmiikibuçuk
Yemeksepeti Park
Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS)
Transbatur
The Perspective Ofis Yapısı
Teknopark İstanbul İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetim ve Ar-Ge Yapısı
Teknopark Ankara
Serdivan M-Ofis
Samsun Çok Amaçlı Salon
Samsun Büyükşehir Belediyesi Golf Kulübü
Rüsumat Sahili Kentsel Tasarım Projesi
Özyeğin Üniversitesi ES-LAB
ODTÜ ArchLabs FabLab
NOTCH YARIK
Müze Salon
Motion in the Shell Kabuktaki Hareket
ERA_Moroglu-Arseven
mObaş Evi
Mesa Bodrum Demirbükü Proje Tanıtım Ofisi
MEF FADA Hangar Stüdyosu
Medicana Hastanesi Kızıltoprak
Maya Rezidans
Mars Lojistik
Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi
Kuriş İş Merkezi
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Komün-Aksiyon Duvarlar
Kara Harp Okulu Laboratuvar Merkezi
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Hizmet Binası
İstasyon Merzifon
İş Yatırım Ofisleri
Hyatt House Gebze
Folkart Blu
Eye-D Karaköy
ENKA İdari Ofis
Dört Villa
Çıtlık Evi
Çebi Intermob 2017 Fuar Standı
Bureau Hotel Residence Store
British American Tobacco Türkiye Genel Müdürlüğü
Beykoz-Riva Evi
Balance Güneşli Projesi
alve0sis Animat
ADAS Sanat Merkezi
2017 yılında inşaatı tamamlanan 51 adet projenin seçildiği Mimarlık Yıllığı'nda bu yıl, 31 mimari proje, 10 iç mekan, 5 yerleştirme/geçici strüktür, 4 renovasyon/yeniden işlevlendirme ve son olarak 1 adet kentsel tasarım/peyzaj projesi yer alıyor.
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin geliştirdiği Türkiye Mimarlık Yıllığı, yerli veya yabancı tasarımcılar tarafından son bir yılda üretilen yapılı çevreyi tartışmaya açmayı, sergilemeyi ve belgelemeyi amaçlıyor. Bu yıl, İpek Akpınar, Deniz Aslan, Sezer Bahtiyar, Yelin Evcen ve Cemal Mutlu’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen 131 proje arasından 51 tanesi yıllığa girmek ve sergilenmek üzere seçildi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da yıllığa, toplam 25 olmak üzere, en çok İstanbul’dan proje girdi. Ancak bu yıl Muğla, İstanbul’un olağan takipçileri olan Ankara ve İzmir’in geride bırakarak, 4 proje ile birden yıllıkta yer alıyor. Bu projelerden birinin yerel mimari yarışma ile elde edilmiş olması da cabası. 3’er proje ile yıllıkta yer alan Ankara ve Antalya’yı, 2 proje ile İzmir, Sakarya ve Samsun illeri takip ediyor.
Yıllığa katılan proje türleri her geçen yıl daha çok çeşitleniyor. Yıllara göre, üretilen proje ve seçici kurulların eğilimlerine göre değişiyor olmakla birlikte, konut ve ofis dışındaki üretimlerin nitelik ve niceliğindeki olumlu artışı bu yılki seçkiden de okuyabiliyoruz. 11 ofis yapısını takiben 8 kültür, 4 eğitim ve 3 Ar-Ge yapısının yıllığa girmiş olması bu yönde bir gösterge olarak düşünülebilir. Seçici kurulun, mimarlık, sanat ve araştırma projesi sınırları arasında gidip gelen, yerleştirme ve/ya geçici strüktür projelerini yıllığa davet etmiş olması da hem mimarlık kültürünün güncel yönelimlerinin temsiliyeti hem de az önce bahsedilen dengelerin oluşması açısından önemli.
Mimarlık Yıllığı 2017’de yer alan 51 proje 45 ayrı ofis veya ekip tarafından üretildi. Bu üretimin yarısından fazlasını mimari projeler oluşturuyor ancak yıllığa koruma üst başlığı altında, her geçen yıl daha fazla, yeniden işlevlendirme ve restorasyon projesi aday gösteriliyor ve seçiliyor olması ümit vaat edici bir eğilim. Öte yandan, ülkede üretilen kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı projelerinin yetersizliği, 2017 yılından yalnızca 1 projenin yıllığa girmiş olmasıyla bile gözlemlenebiliyor.