Türkiye'nin kalıcı pavyonu bugün Arsenale'de açıldı.
Bu yıl bienalde ilk kez yer alan ve önümüzdeki 20 yıl boyunca kalıcı bir mekana sahip olan Türkiye Pavyonu bugün Arsenale’de açıldı.
İleriki yıllarda Türkiye mimarlığı açısından önemli bir adım olarak görülen pavyonun açılışında Türkiye’den davetli mimarlar, Eczacıbaşı ve Vitra yetkilileri proje ekibini yalnız bırakmadı.
Murat Tabanlıoğlu küratörlüğünde, Alper Derinboğaz, Metehan Özcan, Candaş Şişman, Ali Taptık ve Serkan Taycan’dan oluşan ekip tarafından, Places of Memory üst başlığında hazırlanan proje kalıcı pavyonun ilk sergisi oldu. Proje hakkında Tabanlıoğlu, mimarlığın sadece binalarla değil kişilerin yerle olan ilişkisiyle de ilgili olduğunu belirterek bu sergiyle ziyaretçileri yapılı çevreyi kendi deneyimleriyle, geçmişiyle, öznel bir yaklaşımla ilişkilendirmeye davet ediyor.
Arsenale’de yer alan pavyon mekanının oldukça geniş olduğunu söylemek gerek. Mekanda 3 bölüm halinde konumlandırılan serginin girişinde bizi Alper Derinboğaz ve Serkan Taycan’ın projesi karşılıyor. Bir tarafta Büyükdere aksınının yıllar içindeki gelişmine odaklanan Derinboğaz’ın 3D yazıcı ile hazırladığı maketler yer alırken diğer tarafta Serkan Taycan’ın İstanbul’un farklı mekanlarından yakaladığı fotoğraflar sergileniyor.
Orta alanda ise Türkiye modernizminin önemli yapılarından AKM’nin mimari detayları ve yıllar içindeki dönüşüm süreci anlatılıyor.
Mekanın üçüncü bölümünde ise Metehan Özcan’ın Hukukçular Sitesi’nden yakaladığı iç mekan fotoğrafları ve Ali Taptık’ın mekanın farklı ölçeklerine odaklanarak hazırladığı fotoğraf sergisi yer alıyor.
Sergi boyunca fonda çalan müzik ise Candaş Şişman’a ait. Mekanı hissetmemizi sağlayan farklı hisler ve duyular olduğunu söyleyen Şişman, projesindle sesin farklı ölçeklerdeki mekanlar arasındaki ilişkisine odaklanıyor.
Daha fazlası için, bu yaz Venedik’e yolu düşenler Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonu’nu ziyaret etmeden geçmesin diyoruz.